Paikalliset

Persujen kannatus ohitti demarit

Perussuomalaiset ja sosialidemokraatit kamppailevat tiukasti Varsinais-Suomen vaalipiirin toiseksi suurimman puolueen paikasta. Tällä hetkellä perussuomalaiset ovat kuitenkin niukasti niskan päällä.

Kokoomus näyttäisi säilyttävän suurimman puolueen aseman, vaikka on menettämässä eniten kannatustaan.

Lopullinen vaalitulos on kuitenkin hyvin epävarma. Perussuomalaisten kannattajista lähes 40 prosenttia on sellaisia, jotka eivät äänestäneet lainkaan edellisissä vaaleissa. He ovat tietysti epävarmimpia uurnille menijöitä myös näissä vaaleissa.

Aiemmin muita puolueita äänestäneistä siirtymä perussuomalaisiin on suurinta sosialidemokraateista. Peräti 12 000 varsinaissuomalaista, jotka äänestivät vuoden 2007 eduskuntavaaleissa sosialidemokraatteja, ilmoittaa nyt kannattavansa perussuomalaisia. Kokoomuksesta valuu 9 000 ja keskustasta 6 000 äänestäjää perussuomalaisiin. Vasemmistoliittokin on menettämässä perussuomalaisille 4 000 äänestäjää.

Turkulainen teetti Taloustutkimus Oy:llä puoluekannatusmittauksen Varsinais-Suomen vaalipiirissä alkuvuonna niin, että viimeiset haastattelut tehtiin viime viikolla. Tutkimukseen osallistui 880 äänestysikäistä varsinaissuomalaista. Virhemarginaali tuloksissa on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Korjauskertoimien ansiosta tulokset ovat kuitenkin tarkempia kuin pelkkä virhemarginaali antaa ymmärtää.

Suurin tappio Varsinais-Suomessa on siis tulossa kokoomukselle, jolta on hupenemassa yli viisi prosenttiyksikköä vuoden 2007 eduskuntavaalien kannatuksesta. Sosialidemokraatit ovat menettämässä vajaat viisi ja keskusta reilut kolme prosenttiyksikköä edellisvaalien kannatuksesta.

Perussuomalaisten hulppean kannatuskasvun lisäksi vihreät ja Rkp ovat ainoat puolueet, joka näyttäisivät lisäävän niukasti kannatustaan Varsinais-Suomessa.

Kannatusmittaus toisi perussuomalaisille kolme kansanedustajapaikkaa, kun puolueella ei tällä hetkellä kansanedustajaa Varsinais-Suomesta. Yhden paikan menettäjiä olisivat kokoomus, keskusta ja sosialidemokraatit. Vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp säilyttäisivät nykyiset paikkansa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kuitenkin muistuttaa, että näistä vaaleista on tulossa erittäin tiukat, ja viimeiset paikat saattavat ratketa hyvin pienillä äänieroilla.

– Erot puolueiden välillä ovat pienet. Taistelu viimeisistä paikoista on niin täpärää, että pahimmillaan paikat ratkeavat muutaman kymmenen äänen erolla, Rahkonen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Kaksi kuukautta vanha

Kaksi kuukautta vanha taulukko, miksi?

Valitettavasti graafipohjassa

Valitettavasti graafipohjassa on virhe. Taloustutkimuksen haastattelut on tehty helmi-huhtikuun 2011 aikana, viimeisimmät viikkoa ennen tätä julkistusta.

Ja prosentit on laskettu ihan

Ja prosentit on laskettu ihan päin hanuria... Ihan ekana ottaa silmään että toisella 44000=17,3 % ja toisella 44000=17,0 %. Lisäksi jos noita osuuksia laskee ja vertaa taulukon prosentteihin niin ollaan kaukana Ojalan opeista. Miksi tällaista roskaa edes julkaistaan jos ei viitsitä tarkistaa perusjuttuja?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat