Puheenaihe

Jenni Haukio USU:n haastattelussa: "Suomen kieli kukoistaa, mutta lukeminen ei"

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio ja presidentti Sauli Niinistö Oulun Lasten Linnanjuhlissa 2. joulukuuta.

Tasavallan presidentin kanslia

Uutissuomalaisen erikoishaastattelussa kerrotaan, että tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on huolissaan suomalaisten lasten lukuharrastuksen vähäisyydestä. Suomalaista 15–24-vuotiaista nuorista 40 prosenttia lukee kirjoja harvemmin kuin kerran kuukaudessa tai ei koskaan.

Haukio muistuttaa tunneälyn ennustavan lasten ja nuorten elämässä menestymistä paremmin kuin perinteiset älykkyyden osa-alueet.

– Mikään muu yksin tapahtuva tekeminen ei kehitä tunneälyä yhtä voimallisesti kuin lukeminen. Toivottavasti se motivoi vanhempia kannustamaan lapsia ja nuoria lukemaan, Haukio toteaa Uutissuomalaiselle.

Haukio kannustaa myös aikuisia lukemaan. Erityisesti hän kohdistaa haasteen vallanpitäjille: kirjailijoiden havaitsemien hiljaisten viestien huomioiminen hyödyttäisi Haukion mukaan myös päättäjiä.

Suomen kieli voi Haukion mielestä muuten hyvin.

– Se kukoistaa tänä päivänä ainakin kaunokirjallisuudessa. En olisi suomen kielestä niinkään huolissani. Olen enemmän huolissani lukemisen tulevaisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio saavat lapsen – "Useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu"9.10.2017 14.07
"Onnea, Suomi saa oman Estellen!"– Niinistön ja Haukion helmivauvasta repesi riemu9.10.2017 14.26

Kommentit (3)

Kommentit

Jaa, mistäköhän johtuu?

Jaa, mistäköhän johtuu? Ulkomaalaista väestöä pukkaa, jotka sanovat suoraan, että vain pakollinen kielen osaaminen kiinnostaa, jos sekään. Työmarkkinat vastaavat, että ei kiinnosta tuollainen työnhakija, kun kilpailua on. Sitten ovat nämä lapset, joiden vanhemmat eivät ymmärtäneet tai ehtineet lukea satuja. Niitä parempia aitoja versioita.

Kannattaisi todella vakavasti

Kannattaisi todella vakavasti miettiä, mistä tämä johtuu. Integrointi koululuokissa on viety aivan liian pitkälle. Haittamaahanmuuton asiallisesta keskustelusta on tehty vihapuhetta. Pöntöstä ei saa puhua enää pöntön oikealla nimellä ja osaamistasolla. Alkaa kohta olla vihakoulua oppilaita halveksuen tuollainen ylitasapäistäminen.

Kun kuuluu huhuja , ettei

Kun kuuluu huhuja , ettei suomen kieltä edes tarvitse enää ammateissakaan osata kuin auttavasti ja koululaitos kertoo , ettei lapset osaa edes lukea niin tulevaisuus on pelottava . Kun kaikessa mennään osaamattomamman ja oppimattomamman tasolla ja heidän ehdoilla ja se muuttuu standardiksi ei kai kohta kuin harvat osaa ja hallitse tähän saakka vaadittavia asioita . Kun Suomeen on v.1990 alkaen muuttanut ihmisiä jotka eivät osaa puhua Suomea , eivät työllisty eivätkä tosin edes halua tehdä työtä saamme olla varmoja että sanonta "on lottovoitto syntyä Suomeen " tulee ratkaisevasti muuttumaan . Tuleeko se tulee olemaan "lähde Suomesta mikäli et halua elättää työlläsi suurinta osaa uussuomalaisista" ? Itse vain raataen päivästä toiseen kun sinut samaan aikaan pakotetaan kustantamaan tuolle yhä Suomeen päästettävälle ja jopa laittomasti täällä olevalla ilmaista elämää hakevalle all inclusive kansalle kaiken ?

Soili Nurminen

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat