Yli 12 000 ulkomaalaisesta tuli suomalainen  – Suomen kansalaisuutta hakevat eniten venäläiset

11 vuotta Suomessa asunut Tatjana Kópach sai Suomen kansalaisuuden lokakuussa.

Toni Tervo

 

Maahanmuuttovirasto on myöntänyt Suomen kansalaisuuden 11 319 hakijalle viimeisten 12 kuukauden aikana.

Kaikkiaan virasto on käsitellyt 13 501 kansalaisuushakemusta kyseisenä ajanjaksona.

Kielteisen päätöksen sai 2 182 hakijaa.

Ylivoimaisesti eniten Suomen kansalaisuutta haki naapurimaamme Venäjän kansalaiset.

Venäjän kansalainen saa Suomen kansalaisuuden helposti.

Noin 95 prosenttia hakemuksen jättäneistä sai myönteisen päätöksen.

Myös virolaisten hakemusten hyväksymisprosentti on suuri, noin 96 prosenttia.

Eniten kielteisiä päätöksiä saavat Suomen kansalaisuutta hakeneet irakilaiset.

Irakilaisten jättämistä hakemuksista hyväksytään vain vähän yli puolet.

Kansalaisuushakemusprosessin lisäksi kansalaisuuden voi saada kansalaisilmoituksen kautta.

Tämä huomattavasti kevyempi hakuprosessi on tarkoitettu muun muassa suomalaisen miehen avioliiton ulkopuoliselle lapselle, joka on syntynyt ulkomailla, 12–17-vuotiaille ottolapsille, entisille Suomen kansalaisille sekä yli viisi vuotta Suomessa asuneille Pohjoismaiden kansalaisille.

Kansalaisuusilmoituksen kautta Suomen kansalaisuuden sai 875 hakijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän marjo.j.ramo@media.fi kuva
Marjo Rämö

Kommentit (21)

Kommentit

Korkean teknologian, sivistyksen ja kulttuurin kehdoista pyritään tänne takapajuiseen ja kylmään maahan. Miksi?

Käet taskussa

Useiden kansainvälisten uutisointien mukaan somalit voivat jo palata kotimaahansa joka on todettu turvalliseksi. Irakissa on isis voitettu, Syyriaan on jo palannut satoja tuhansia rakentamaan uutta sodan raunioista. Afganistan on rauhallinen. Pieni kahinointi kai kuuluu näiden maiden kulttuuriin kun se halutaan tuoda mukana Suomeen.

Olemme hyväuskoisia hölmöjä.

oppipoika

MIKSI mm. somaleille (muka "rikkauksia ja voimavaroja, moniosaajia"), iRakkilaisille (geelitukat), afganistanilaisille (onko nämä kyseiset apulaispormestari Nazmyerin suojatteja?).
Nuo em. maista tulevat loinivat meidän piikkiin, hamaan tulevaisuuteen....
Nuoko muka työperäisiä ???
Sipilän mielestä varmaan velaksi elävän Suomen pelastajia???
#taas rupesi sylettämään, ja huolella#

PUMPUI

Eivätkä haluakaan. Jouduin kerran kysymään 20 vuotta Suomessa asuneelta huivipäiseltä naiselta, että oletko suomalainen. Hän vastasi vihaisesti: en ole, olen arabi.....

Mimminiemi

Mikä on suomalainen, avaatko vähän. Varmaan historiaa ja biologiaakin osaavana tiedät, että täällä Suomen niemellä asustava joukko on käynyt läpi biologisen pullonkaulan jolloin väestö koostui alimmillaan noin 400 perheestä. Jos lisäverta ei olisi tullut muualta, ns suomalaiset kärsisivät perinnöllisistä sairauksista vielä enemmän kuin nyt. Miten puhdas suomalainen itse olet?

Harakka

Taas kerran tilasto kertoo enemmän kuin uutisointi. Esim. irakilaiset hakijat ovat pääasiassa turvapaikanhakijoita. Työperusteiset hakijat ovat pieni marginaaliryhmä irakilaisten joukossa. Meille uutisoitiin esim. v.2017 ajan, että valtaosa irakilaisista tp-hakijoista saa kielteisen päätöksen. Nyt kuitenkin tilasto osoittaa, että enemmistö saa paikan. Tämän ajankohdan tilastossa näkyvät jo ne v. 2015 rynnäkön hakijat joille hätätilanteessa myönnettiin tilapäisiä oleskelulupia jos osasi edes allekirjoittaa paperinsa. Ja vaikka ei osannut sitäkään... Nyt kun ei haluta negatiivista julkisuutta niin annetaan kansalaisuus "lahjana" ilman perusteita.

realisti etsivä

Ja kansalaisuuden saaneet rikoksentekijät ovat suomalaisia, ainakin kun media kertoo tuomituista rikollisista. Valemedioista saa sitten lukea kuinka suomalaisia sitä on taas oltu.

Etuportti auki

Ja kuinkahan moni noista säilyttää myös entisen kotimaansa kansalaisuuden eli on kaksoiskansalainen? Eiköhän niitä "hukkuneita" passejakin ala löytyä kun on helpompi matkustaa esim. Irakiin ja Afganistaniin moikkaamaan sukulaisia ilman turhia viisumimuodollisuuksia. Venäläiset eivät myöskään halua luopua entisestä kansalaisuudestaan koska Suomen kansalaiselle viisumi on heidän mielestään liian kallis.
Näitä kansalaisuuksia jaellaan nykyisin kuin namusia, tietyt ehdot on täytettävä mutta kukapa niitä kontrolloisi, esim. kielitaitoa, nuhteettomuuta tai toimeentuloa. Mitä tarkoittaa esim. "riittävä" kielitaito? Riittävä mihin? Kaupassakäyntiin? Ja "selvitys toimeentulosta"? Riittääkö Kelan selvitys etuuksista?

turhauttavaa

Uusbolsuihin olisi syytä suhtautua samalla kriittisyydellä kuin -natseihinkin. Rutto ja kolera ovat molemmat pahoja tauteja.

suomensuomalainen

Kirjoituksia lukiessa tulee mieleen kysymykset: Mikä on kommentoijien koulutustausta ja mikä on heidän työllisyysaste? Entä kuinka paljon he lukevat vieraskielistä kirjallisuutta?

Pähkäilijä