Hyväkin kuski voi jäädä ilman bonuksia – "Vakuutusyhtiö ei voi tietää, kuka autolla oikeasti ajaa"

35 vuotta ilman kolareitta ajanut mies on harmissaan liikennevakuutuksen bonusten jäätyä ex-rouvalle.

Arkisto/Marko Kekki

Liikennevakuutukseen mahdollisesti kertyvät bonukset kuuluvat aina vakuutuksen ottajalle.

– Vakuutusyhtiö ei voi tietää, kuka autolla oikeasti ajaa. Samalla autolla voi olla vaikka kuinka monta kuljettajaa, toteaa aluejohtaja Jouni Ojala Lähitapiola Vellamosta.

– Kolarin sattuessakaan bonuksia ei vähennetä kuljettajalta vaan siltä, kenen nimissä vakuutus on.

Bonusten menettäminen avioeron yhteydessä nousi puheenaiheeksi Helsingin Sanomissa julkaistun yleisönosastokirjoituksen takia.

Kirjoituksessa mies kertoi ajaneensa vahingoitta 35 vuotta. Erossa täydet bonukset jäivät ex-vaimolle ja mies joutui aloittamaan bonusten keräämisen alusta.

Mikäli näin on käynyt, vakuutus on siis alun perin ollut vaimon nimissä.

– Vanhan lain aikana bonusten siirtäminen puolisolta toiselle esimerkiksi avioerotapauksessa olisi ollut mahdollista puolison suostumuksella, toteaa autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä.

Tilanne entisen avioparin tapauksessa on Ojalan mukaan sama kuin jos isä hankkii perheen lapselle auton omiin nimiinsä.

– Bonukset kertyvät isälle vaikka vain lapsi ajaa autolla, eikä lapsi saa niitä myöhemmin itselleen. Jälkikasvu ei tässä ole missään roolissa vakuutusyhtiön suuntaan.

Tuntematta tapausta tarkemmin Ojala arvioi, ettei tilanne ole aivan niin synkkä kuin kirjoittaja antaa ymmärtää.

– Jokaisella vakuutusyhtiöllä on tämän vuoden alusta ollut omat bonusjärjestelmänsä, mutta tuskin hän missään joutuu aloittamaan aivan nollilta, Ojala sanoo.

– Meillä otettaisiin huomioon miehen ajokorttihistoria, joka on pitkä, ja kolarihistoria, jota ei ole, jolloin hän saisi luultavasti 30 prosentin lähtöbonuksen.

Aiemmin täyden bonuksen keräämiseen meni 15–20 vuotta. Roseliuksen mukaan bonukset kertyvät nyt selvästi nopeammin.

– Bonus kasvaa kymmenellä prosenttiyksiköllä vuodessa, mikäli ajaa kolareitta, joten miehellä voisi olla täydet bonukset taas viiden vuoden kuluttua, hän mainitsee.

– Uusissa vakuutuksissa ongelma on pienempi. Puolisot voivat saada niihin saman bonuksen kuin toisella puolisolla on.

Kun vakuutusta ei tarvitse laittaa toisen puolison nimiin isomman bonuksen saamiseksi, mahdollisessa avioerotilanteessa molemmilla on siten oma bonuksensa.

toimitus

Kommentit (10)

Kommentit

Edelleen, se jonka nimissä oli auto, menettää bonukset, eikä se joka on kolaroinut.

Mikä "yhteiskäytöstä" tekee mahdottoman, jos minulla on täydet bonukset, niin en todellakaan laina autoani kenelläkin, vaikka auto seisoisi 99% ajasta käyttämättömänä.

työtön

Voi rähmä olisi vaan kannattanut olla eroamatta ja pysyä naimisissa ihan autovakuutuksen bonuskertymän takia. Nyt lienee liian myöhäistä katua kun vahinko on tapahtunut ja bonukset menneet sen sileän tien.

Jårma

Vakuutus pitäisi olla kuljettajakohtainen - ei auton omistaja ole syyllinen jos juku "vieras" tai esim. työntekijä ajaa autolla kolarin.

Toiseksi juuri ajokortin saaneella pitäisi olla täydet bonukset eli halpa vakuutus ja maksua korotettaisiin sen mukaan kun vahinkoja kertyy.

Joutilas

Riski kasvattaa maksua. Nuorten kuljettajien onnettomuusriski pienenee ajokokemuksen ja iän karttuessa. Kokematon kuljettaja ei aina osaa kiinnittää huomiota sellaisiin seikkoihin, joista saattaa aiheutua vaaratilanteita. Ensimmäistä vuottaan ajavien liikennevahinkomäärä suhteutettuna ajokorttien määrään on vakuutustilastojen mukaan kolminkertainen verrattuna kolme vuotta ajaneisiin.

Oi aikoja, oi tapoja.

Nyt ottaisin yhteyttä pohjantähteen tarjouksen merkeissä. Yhtiöillä on kova kisa tuli tossa hiljattain verrattua ja vaihdettua. Vaki ja vanha asiakas on rahasampo noille pelon myyjille.

Kekkula

Eiköhän onnettomuuden sattuessa auton omistaja joudu edesvastuun uhalla kertomaan kuka ajoi. Ihan senkin vuoksi, että tiedetään kuskilla olevan ajo-oikeus. Muutenkin tuo asia on mielenkiintoinen. Entä jos vakuutus olisikin henkilökohtainen? Saako vaimo ajaa miehensä autoa jos ei ole omaa vakuutusta? Miten se hinnoitellaan? Entä kun mulla on myös moottoripyörä, joka seisoo tallissa suurimman osan vuotta?
Enemmänkin tulee mieleen että vakuutusyhtiöt alkavat erilaisilla selityksillä irrottautua nykyisestä bonuskäytännöstä.

Tammisiltalainen

Ihan sama kuka ajoi, auton omistaja menettää bonukset. Vaikka olisi poliisin antama vahinkoilmoitus, missä on kuljettajan nimi, silti auton omistaja menettää bonukset.
Tästä syystä en laina autoani kenellekään.

työtön