Turun veteraanit pitävät uutta Tuntematonta sotilasta todenmukaisena – ”Pystyin eläytymään täysin elokuvan hahmoihin”

Sotaveteraani Panu Vilkki näki Tuntemattoman sotilaan Turun Kinopalatsissa veteraaneille ja opiskelijoille tarkoitetussa yhteisnäytöksessä.

Olli Tiihonen

Turun sotaveteraanien mielestä uusi Tuntematon sotilas -elokuva oli todenmukainen ja se oli tarpeellista tehdä. Suomen juhlavuoden kunniaksi veteraanit pääsevät ilmaiseksi Tuntemattoman sotilaan näytöksiin.

Jatkosodassa toisessa jääkärirykmentissä palvellut Pentti Vanamo oli vaikuttunut uudesta kuvauksesta.

– Hyvä, että elokuva tehtiin. Pidin etenkin loppupuolesta. Elokuva kuvaa hyvin poikien tarinaa. Pystyin eläytymään täysin elokuvan hahmoihin, Vanamo hehkutti uusinta tulkintaa.

Korpraalina talvisotaan lähtenyt Kai Kiilunen piti elokuvaa tärkeänä erityisesti nuorille, sillä hänen mielestään elokuva näyttää nuorisolle todellisen kuvauksen sodasta. Kokonaisuutena Kiilunen piti Aku Louhimiehen kuvausta hyvänä ja korosti sen merkitystä nuorisolle.

– Nuori polvi on käynyt paljon katsomassa uutta Tuntematonta ja elokuva antaa heille hyvän kuvan millaista todellinen sota on. Elokuvassa on paljon autenttisia ja voimakkaita kohtia, jotka antavat oikean kuvan. En tuomitse sitä, että kolmas Tuntematon tehtiin. Uudella kuvauksella on oma merkityksensä, nimenomaan nuorille.

Ilmatorjunnassa jatkosodan aikaan palvellut Panu Vilkki piti myös elokuvaa hyvänä. Vilkille elokuva toi mieleen omia sotamuistoja, mutta hänen mielestään Edvin Laineen versio on silti paras tehdyistä.

– Se oli hyvä elokuva. Se toi mieleen muistoja rintamalta, tuntui kuin elokuva olisi sodan jälkileikkiä.

Aku Louhimiehen ohjaamassa versiossa kielenkäyttö on rajua ja äänitehosteet säikäyttävät katsojan. Välirauhan aikana Santahaminassa upseerikurssin käynyt Kiilunen kritisoi Louhimiehen valintoja. Kiilusen mukaan sota-aikana räjähdysäänet eivät olleet niin kovia.

– Minua kiusasi elokuvassa kaksi asiaa. Kova kiroilu, jota ei ollut Laineen versiossa. Toiseksi se, että minkä takia piti jysäyttää yhtäkkiä niin kovaa, että korvat meinasivat haljeta. Pienempi paukku olisi riittänyt. Sodassa oli kova jyrinä, mutta tykistökeskitykseenkin kerkesi varautua. Se alkoi hiljaisesti Venäjän puolelta.

92-vuotias Vanamo tiivisti elokuvan yhteen sanaan ja oli iloinen, että pääsi vielä näkemään uuden version Tuntemattomasta sotilaasta.

– Tunteikas, se oli tunteikas. Ei sitä parempaa arvosanaa voi sanoa.

Olli Tiihonen

toimitus

Kommentit (1)

Kommentit