Puheenaihe

Presidentti Niinistö jyrähti sotilastiedustelun salaisten asiakirjojen vuotamisesta julkisuuteen – rikostutkinta käynnistetty

Presidentti Sauli Niinistö kertoo lausunnossaan, että salaisten asiakirjojen vuotamisesta on aloitettu rikostutkinta.

Juha Perämäki

Presidentti Sauli Niinistö pitää Suomen sotilastiedustelun salaisten asiakirjojen tietovuotoa vakavana. Niinistö kertoo lausunnossaan, että asiaa koskeva rikostutkinta on käynnistetty.

Helsingin Sanomissa julkaistiin uutinen toimituksen haltuunsa saamien salaisten asiakirjojen pohjalta varhain lauantaina. Lehden haltuunsa saamat asiakirjat paljastavat tietoa Puolustusvoimien tiedustelusta. Vuodetut asiakirjat käsittelevät muun muassa Viestikoelaitoksen eli nykyisen Viestikoekeskuksen toimintaa.

Uutisessa käytettiin salaiseksi luokiteltua aineistoa eri vuosilta.

Lausunnossaan Niinistö huomauttaa korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastumisen olevan kriittistä Suomen turvallisuuden kannalta. Niinistön mukaan vuoto voi aiheuttaa vakavia vaurioita.

Helsingin Sanomat kertoo uutisessaan esimerkiksi, että Jyväskylän taajamassa Tikkakoskella sijaitsevaa Viestikoekeskusta sekä muuta sotilastiedustelua kiinnostavat Venäjään liittyvät asiat, kun taas länsimaat saavat hyvin vähän huomiota.

Lehden mukaan yksi Suomen turvallisuusviranomaisia huolestuttanut hanke oli Itämeren pohjassa kulkeva maakaasuputki Venäjän Viipurista Saksan Greifswaldiin. Nord Stream -hanke mietitytti viime vuosikymmenen loppupuolella niin Suomen sotilastiedustelua kuin suojelupoliisia.

Lue Helsingin Sanomien uutinen täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (39)

Kommentit

Näissä papereissa paistaa

Näissä papereissa paistaa suoraan läpi luvaton kuuntelu ja hyväksytty rikollinen toiminta, jonka valtiovalta siunaa. Onko tämä sitä demokratiaa?

"luvaton kuuntelu"

"luvaton kuuntelu" Kenen lupa on mielestäsi jäänyt saamatta? "rikollinen toiminta" mihin rikoslain kohtaan viittaat ja millä perusteella suppean käytettävissä olevan aineiston valossa? "Onko tämä sitä demokratiaa" enpä ole aiemmin demokratiamäärittelyssä tavannut vaatimusta valtio-, puolustus- tai sotasalaisuuksien julkisuudesta.

Melko huolimattomasti on

Melko huolimattomasti on salaisia asiakirjoja käsitelty.

suomen digiloikka vai onko

suomen digiloikka vai onko beta versio jo käytössä suomen uudesta tiedustelulaista, ja joku painannu väärää nappia

Olin varausmiesaikanani (73

Olin varausmiesaikanani (73-74) rakentamassa kyseistä luolastoa (siis välineiden osalta) ja ihmettelin tänä aamuna HS:n tarkoitusperiä. Eli miksi salaisia asioita julkistetaan, niin uudelleen salaaminen kun maksaa meille kaikille sievoisen summan. Päätoimittaja vastuuseen!

Maakasuputki kieltämättä ihan

Maakasuputki kieltämättä ihan aiheellinen kiinnostuksen kohde niin Sotilastiedustelulle, kuin toki tietysti myös Suojelupoliisille... :-) - yllättävää, sillä strategisesti erittäin tärkeä putki johtaa lukijaa asiasta yhdeksänteen.

Kansalaisilla on myös oikeus

Kansalaisilla on myös oikeus tietää, ketkä aiheuttivat tämän vahingon. Ehkäpä Hesari kertoo sen seuraavaksi.

Hesari vastuuseen vuotajan

Hesari vastuuseen vuotajan lisäksi. Kansallisen turvallisuuden nimissä. Ihme uhittelijoita ja oikuttelijoita, jotka mielestään rakentavat vapaata Suomea, on jo liikaa. Se on vapautta joka sopii vain heidän ihanteisiinsa ja poliittisiin tarkoitusperiinsä. Demokratialla ei siinä ole mitään tekemistä.

"Medialla on oikeus valvoa ja

"Medialla on oikeus valvoa ja kansalaisilla oikeus tietää" Rajansa kaikella. Nyt tietää vihollinenkin. Miten meni niinkuin omasta mielestä? Virtuoosit.

Hesari vastuuseen!

Hesari vastuuseen! Muutenkin ko. puulaakin tärkein tehtävä on jutuillaan viime vuodet ollut mädättää yhteiskuntaa ja aivopestä ihmisiä. Haluavat totaalisesti tuhota Suomen. Se ei vaan toimi silleen, että Suomi olisi ainoa maa maailmassa jossa ei ole rajoja ja kaikille annetaan kaikki ja oma kansa haukutaan lyttyyn, uskokaa pois, kyllä valloittajia riittää.

Paras tapa rankaista

Paras tapa rankaista itseriittoista lehteä on se, että riittävän moni peruu tilauksensa.

nimen omaan,

nimen omaan,

Niinistö voisi "jyrähtää"

Niinistö voisi "jyrähtää" myös siitä, miten hän on ajatellut Suomen puolustuksen ja huollon järjestää kriisitilanteessa. Tai olla edes jotain mieltä.

Vihollinen nyt on tietoinen

Vihollinen nyt on tietoinen tästä kaikesta, mutta jos kansalaisiaan pitää vihollisenaan on se häiriintynyttä mutta joillekkin vahvasti tätä päivää ja näkyvästi läsnä... :-) - jo 30.6 2010 Vartti- lehdessä (jos joku vielä lehden muistaa) kirjoitti eräs tätä toimintaa vahvasti harrastava nimetön viranomaiset vahvasti taustallaan "On videovalvontaa, televalvontaa ja sitten vielä poliisin soluttautumistoimintaa. Hei kerro mulle mitä on olla vapaa ? " . Kansalaisten on hyvä saada tietää erinlaisista valvonta muodoista aina äänihäirinnästä - teknologian tuomiin muihinkin kidutusmuotoihin ja kaikesta muistakin valvonta muodoista mitä esimerkiksi tässä hesarin hyvässä artikkelissa kerrotaan. Tiedustelulainsäädäntö on Oikeuskanslerinnekin mielestä täysin turha, sen ollessa laillisesti jo maanne viranomaisten käytössä. Yhden totuuden maa, mitä maanne on, on helpoin mahdollinen tutkimusalusta monelle häiriintyneellekkin toiminnalle. Länsimainen demokratia oikeusvaltioineen ja vapauksineen on tässä maassa vain vallitseva juttu vailla todellista totuutta. Kaikenlaiset vuodot Edvard Snowenista lähtien on poikkeuksetta tervettä ja tervetullutta Demokratiaa Länsimaisille sivistyneille kansalaisille kertomaan heidän päättäjien todellisesta arvopohjasta, josta valtiot päättäjineen ei ihmisoukeuksia ja perustuslakeja loukkaavina yleensä pidä.

Tämä seniorikansalainen ei

Tämä seniorikansalainen ei ole jyrähtänyt yhtään siitä että venäläiset on tehneet maakauppoja puolustusvoimien naapurista ja strategisista paikoista. Ihan turha ukko.

Hesarin toiminta on

Hesarin toiminta on uskomatonta. No sopii lehden nykylinjaan vasemmiston propagandalehtenä jossa kansan etu tulee viimeisenä.

Hesari on vasemmiston ja

Hesari on vasemmiston ja vihreiden äänitorvi olen samaa mieltä kyllä, ja liittyy pressanvaaliin vankasti?

mikä vitsi niii i ei naapurin

mikä vitsi niii i ei naapurin pojalla o hajuakaan moisesta paikasta

Hesari on putinistien

Hesari on putinistien talutusnuorassa ja tämän tarkoituksena on testata Niinistön reagointia = osa presidenttipeliä.

mahdolllinen vihollinen

mahdolllinen vihollinen tiänny jo vuosia, turha poru

Suosittelen:

Suosittelen: "Helsingin Sanomien tilauksesi on nyt lopetettu tilausjakson loppuun."

Itse ihmettelen kustantajaa,

Itse ihmettelen kustantajaa, Sanomien johtoa siis, että eivät osaa/uskalla puuttua toimituks(i)en toimintaa, vaikka levikki ja mainostulot jatkavat näiden viherhippitoimittajien takia laskua vuosi vuodelta? Sen sijaan myydään erilaista omaisuutta, jotta saadaan kirjanpidollisesti näyttämään toiminta hyvältä, vaikka lehtien tilaus- ja mainostulot laskevat kovaa vauhtia vuosi vuodelta! Taitaa olla Aatos Erkko pyörinyt haudassaan hyrrän lailla jo pitkään? Tuskin olisi hyväksynyt toimituksen nykyistä ideologiaa jyrähtämättä kunnolla?

Kerrankin osa suomalaista

Kerrankin osa suomalaista lehdistöä toimii kuten lehdistön tulisi toimia todella vapaassa maassa kaiken aikaa: vallan vahtikoirana. Ja tietenkin militantit älämölöstelijät presidenttiä myöten ovat kimpussa kun me tavalliset taatiaisetkin saamme tietää mihin armeijan rahat uppoavat ja mitä niillä saadaan aikaiseksi. Tai siis edes osan siitä.

Kerrankin osa suomalaista

Kerrankin osa suomalaista lehdistöä toimii kuten lehdistön tulisi toimia todella vapaassa maassa kaiken aikaa: vallan vahtikoirana. Ja tietenkin militantit älämölöstelijät presidenttiä myöten ovat kimpussa kun me tavalliset taatiaisetkin saamme tietää mihin armeijan rahat uppoavat ja mitä niillä saadaan aikaiseksi. Tai siis edes osan siitä.

Tässä ei nää totuuden

Tässä ei nää totuuden myyryläiset tajua, että ei näitä punaisella suorakaiteella salainen papereita jaeta kuin soppaa torilla.Jäätteenmäki hölötti vastaavan tekstin julki.- Puupäitä piisaa yhä!

Jäätteenmäki paljasti

Jäätteenmäki paljasti Lipposen epäilyttävät intrigit onneksi ajoissa mutta meni tyhmyyttään valehtelemaan kun ei halunnut paljastaa mistä oli saanut tiedon. Meillä kansalaisilla on oikeus saada tietää. Epäilyttää vain onko tämä joku savuverho jonka varjossa tehdään jotakin vielä vaarallisempaa. Niinistö on jo yrittänyt käyttää tätä hyväkseen saadakseen vakoilulait läpi ja poliisille ja armeijalle entistä helpommaksi tehdä hämärähommiaan salassa ihmisiltä.

Ei näy uppoavan nuppiin. Sitä

Ei näy uppoavan nuppiin. Sitä voisi verrata kirjesalaisuuden oikeuteen. Nämä salainen merkinnällä ovat oma lukunsa! Mutta opeta ny sialle saksaa.. voe, voe.

Tarkoittaako nimimerkki

Tarkoittaako nimimerkki sialla presidentti Niinistöä? Hänhän se on lähtenyt sekottamaan tämän salaisten paperien vuotamisen ja vakoilulait? Toisaalta noiden HS:n paljastamien, toki vanhojen, papereiden sisältö on pitkälti yhteinen vakoilulaeissa käsiteltävien asioiden kanssa. Meillä kansalaisilla on oikeus tietää vaikka joku jonkinvärisiä leinoja papereihin on lätkinyt ja edelleen lätkii. P.s. Siat ovat siistejä, fiksuja ja sosiaalisia eläimiä. niitä ei pidä välttämättä sotkea ihan kaikkeen sellaiseen josta ei pidä.

Noh, nyt näkyy seuraukset

Noh, nyt näkyy seuraukset hölmöilyn suhteen! " KANSAN PITÄÄ TIETÄÄ.."

En kirjoittanut kansasta vaan

En kirjoittanut kansasta vaan k a n s a l a i s i s t a, meistä tavallisista taatiaisista. Meillä on oikeus tietää mitä meidän nimissämme ja meidän rahoillamme tehdään ennenkuin meidät on taas viety mukaan muiden sotiin. Minä kirjoitin siis meistä ihmisistä joita niissä sodissa tapetaan ja rääkätään.

Ei Jäätteenmäki saanut

Ei Jäätteenmäki saanut tuomiota oikeudessa, se on syytä muistaa kuitenkin.Vaikka paljasti Lipposen ns."lupaukset"!

Niinpä. Jäätteenmäki

Niinpä. Jäätteenmäki pakotettiin eroamaan koska valehteli siitä miten sai paperit, ei siitä mitä niissä papereissa luki. Kovemmat seuraukset, siis vaalitappiotakin kovemmat olisi pitänyt mennä Lipposelle. Nyt näyttää menevän samoin: viestintuojaa jahdataan. Sisältö unohdetaan tavalliseen tapaan. Ihan niinkuin Jäätteenmäen tapauksessa, Vanhasen lautakasajupakassa ja niin monella muulla kerralla.

Kyseessä on tehty rikos, ei

Kyseessä on tehty rikos, ei mikään mielipidejahti. Jäätteenmäki mölötti juuri vastaavan paperin tietoa, vaikka Aho häntä varoitti asiasta. Eli, ei kiellon sisältö ratkaise näissä tiedotteissa, vaan leima ; salainen.- Soon rikos arvon raapustajat.

Jäätteenmäki pelasti meidät

Jäätteenmäki pelasti meidät omalta osaltaan joutumasta mukaan laittomaan Irakin sotaan. Siihen jota Bush jr. nimitti ristiretkeksi jonka hän oli saanut tehtäväkseen jumalaltaan. Lipponen ehti meitä hänelle jo lupailla mukaan laittomuuksiin. Onneksi juonet paljastuivat juurikin tietovuodon ansiosta. Tiedä mistä olisimme joutuneet kärsimään ilman sitä.

Ei näkökään avaudu... katzo

Ei näkökään avaudu... katzo peili..mene Voima. Katzo toinen kerta... mene Ala-Voima !

Niin minäkin olen asian

Niin minäkin olen asian nähnyt , paljosta pelasti kuitenkin maamme silloin mutta se on pyritty mm. Lipposen ja deamarien toimesta unohtamaan ja jopa kieltämään?siinä lienee pääosin syy etttä lipponen sai pressan vaaleissa vain n.6%:ttia annetuista äänistä!

Epäilenpä, ettei moni

Epäilenpä, ettei moni demulikaan ollut mukana P.Lipposen junailuissa ja siksi haluavat ne sekoilut unohtaa. Esimerkiksi silloinen presidentti tai ulkoministeri tuskin olivat samalla asialla.

Ministerit ja muut isokengät

Ministerit ja muut isokengät kälättävät hirveästä ja (ennakko)sensuroitavasta (keinolla millä hyvänsä) "valemediasta", joka on ainakin Hesariin verrattuna osoittautunut erittäin luotettavaksi. Sen sijaan Hesarin kaltainen viides kolonna saa jatkaa touhuaan. Toivottavasti tälle nyt tehdään jotakin.

Venäjällä on naurettu

Venäjällä on naurettu kansallisesti vain koko kansaanne koskevaan valvonta kohuun ja varsinkin molempien Niinistöjennne reagointiin, niiden muuttamatta maiden välisiä suhteita todellakaan suuntaan eikä toiseen... :-) - Kanerva toki kiirehtii heti tiedustelulain voimaan saattamista vudon takia välittömästi ja kyseseistä lakia valmistelevan työryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli, sekä Presidenttinne Sauli Niinistö korostavsat lähes yhteen ääneen ettei vuotoja viranomaisiltanne enää tapahdu, varsinkin yksittäisten ihmisten tietojen ollessa mitenkään väärinkäytösten kohteena. Konstaapeli Pönttisen nyt sitten Siilinjärveltä on hyvä saada kaikki mahdolliset pakkokeinotoikeinot käyttöönsä aina pankkitilisi saldoa myöten (josta viimeisin jo tiedossa). Toki tietysti myös kunnon konekivääri, koska ikäväksenne nämä maanne ainoat lakienne valvoja, joiden resursseja vain lisätään luottaen näin vain ainoastaan heidän oikeudenmukaisuuteensa, kuin myös pelkästään jotenkin jo jostain syystä olemassa olevien salassapitolakien jonkinlaisiin selkeyttämisiin kaikkien ollen näin demokraattisesti oikeutetun oikean puolella edelleen. Näin nämä maanne päättäjien reaktiot eri medioissa mielellään tukehduttavat jälleen oksettavasti maanne kerronnan myös todellakin jälleen mielellään viralliseen "yhteen totuuteen", jonka tietävät olevan ihmismielet ja varsinkin niiden laadut huomioon ottaen täyttä valhetta. Kiire sinne mistä ei ole paluuta. Se on oikeistolainen kansalaisia ja heidän jäljellä olevaa vapautta tukehduttava digtatuuri, jossa muille yksilöille, kuin heidän etujaan palveleville ei enää löydy sijaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat