Puheenaihe

Maahanmuuttajien työllisyystilanne pääkaupunkiseudulla luultua parempi, sanovat tutkijat – työttömyys yleisintä pakolaistaustaisilla

Kuvituskuva.

Kuvituskuva/Johanna Erjonsalo

Maahanmuuttajat ovat työllistyneet pääkaupunkiseudulla paremmin kuin julkisuudessa on esitetty, mutta parannettavaakin on, todetaan Helsingin seudun suunnat -julkaisun artikkelissa. Artikkelissa on tarkasteltu maahanmuuttajien työllistymistä pääkaupunkiseudulla.

Käytetyt tiedot ovat peräisin Tilastokeskuksen, Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ulkomaista syntyperää oleville ihmisille tekemästä haastattelututkimuksesta (UTH-tutkimus).

UTH-tutkimuksen kohderyhmänä olivat Suomen 15–64-vuotiaat ulkomaalaistaustaiset henkilöt vuonna 2014. Vuonna 2015 Suomeen tuli runsaat 30 tuhatta turvapaikanhakijaa, jotka eivät kuuluneet tarkastelun piiriin.

Tutkimuksen mukaan 20–64-vuotiaiden ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste oli vuonna 2014 Suomessa lähes 64 prosenttia. Luku oli kymmenen prosenttiyksikköä matalampi kuin suomalaistaustaisilla.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla noin kolme neljäsosaa 15–64-vuotiaista ulkomaalaistaustaisista kuului työvoimaan vuonna 2014, ja vastaavasti neljäsosa oli työvoiman ulkopuolella. Työvoiman ulkopuolella olevista ulkomaalaistaustaisista suuri osa hoiti kotona lapsia.

Ulkomaalaistaustaisten työllisyysluku oli pääkaupunkiseudulla korkeampi kuin muualla Suomessa, missä reilu puolet ulkomaalaistaustaisista kuului työvoimaan.

Koko maassa 15–64-vuotiaiden ulkomaalaistaustaisten työttömyysaste oli 16,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 14,5 prosenttia vuonna 2014.

Tulosten perusteella työttömyys on yleisintä pakolaistaustaisilla henkilöillä sekä vähiten kehittyneistä maista tulleilla. Tutkimukseen vastanneet pitivät suomen tai ruotsin kielen puutetta merkittävimpänä työnsaannin esteenä.

Artikkelin kirjoittajien, erikoistutkija Pasi Saukkosen ja tutkimusavustaja Juho Peltosen mukaan maahanmuuttajien asemaa työmarkkinoilla on tutkittu viime vuosina melko paljon, ja rekisteripohjaisista lähteistä käsin tehtyjen tulkintojen mukaan ulkomaalaistaustaisten työllisyysasteensa on ollut selvästi alempi ja työttömyysaste vastaavasti paljon korkeampi kuin kantaväestöllä.

Saukkosen ja Peltosen mukaan rekistereihin perustuvat tiedot ovat kuitenkin maahanmuuttajien osalta usein ongelmallisia, ja UTH-tutkimuksen aineiston valossa tilanne näyttää pääkaupunkiseudullakin paremmalta kuin mitä työssäkäyntitilaston osalta voisi päätellä.

Helsingin Seudun Suunnat on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ajankohtaiskatsaus Helsingin seudun kehitykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (17)

Kommentit

Somalien ja Irakilaisten

Somalien ja Irakilaisten työllisyysprosentti, Kiitos! "ei mulla muuta"

Hauskasti niputettu tuo

Hauskasti niputettu tuo joukko että saadaan haluttu tulos. Mitähän jos poistetaan ensin lähtökohtaisesti työperäinen maahanmuutto ja länsimaalaiset ja tehdään tutkimus jäljelle jääneistä.

Oleskeluluvan saaeet ovat

Oleskeluluvan saaeet ovat tulleet tänne oleskelemaan.

Ei koske suomalaisia.

Ei koske suomalaisia.

"Vuonna 2015 Suomeen tuli

"Vuonna 2015 Suomeen tuli runsaat 30 tuhatta turvapaikanhakijaa, jotka eivät kuuluneet tarkastelun piiriin. " Kuulostaa huolellisesti tehdyltä tutkimukselta.

Tulkki taitaa olla yleisin

Tulkki taitaa olla yleisin ammatti.

Olisikohan otanta jotain 100

Olisikohan otanta jotain 100-500 mamun luokkaa, mikä ei kerro työllistymisasteesta yhtään mitään. Taas näitä suvakkitutkimuksia, joilla pyritään vääristelemään tosiasioita.

Ei pidä laittaa puuroja ja

Ei pidä laittaa puuroja ja vellejä taas sekaisin. On eri asia olla työperäinen maahanmuuttaja vaikka Kanadasta, kuin olla pakolainen vailla edes kunnon lukutaitoa. Näistä työllistyjistä puhuttaessa.

Ja virolaiset,mitä on muutama

Ja virolaiset,mitä on muutama tossa työmailla.

Kuvassa on päiväntasaajan

Kuvassa on päiväntasaajan tienoilta olevia jalkoja mutta tilasto sisältää kehittyneistä maista olevia työn perässä suomeen tulleita. Tässä yritetään pönkittää kuvassa olevia kansalaisuuksia sekoittamalla työperäiset maahanmuuttajat samaan tilastoon. Onko tämä taas sitä "positiivista syrjintää". Päämärä pyhittää keinot.

Pakolainen tai työperäinen

Pakolainen tai työperäinen maahanmuutto siinä on eroa kuin yö ja päivä.

Hassua. Ne maahanmuuttajat,

Hassua. Ne maahanmuuttajat, joita minä tunnen, ovat kaikki työllistyneet. Ne, jotka eivät muuttaneet maahan komennukselle firmaan, jossa työkieli on englanti, opettelivat kovasti suomea ja alle vuodessa pystyivät kirjoittamaan CV:n, työhakemuksen ja soittamaan firmaan ihan suomen kielellä. Se on asennekysymys, ihan sama millä taustalla tänne tulee. Jos tulee ilmaista elatusta hakemaan, ei silloin kannatakaan opetella paikallista kieltä, kulttuuria ja tapoja. Sitten on hyvä valittaa, että en saa töitä, koska suomalaiset ovat rasisteja - vaikka syy on jossain ihan muualla kuin suomalaisissa tai Suomessa. Se löytyy kunkin henkilön peilikuvasta, kun pikkasen vessassa käydessä vilkaisee. Toisaalta, turha kai provosoitua Hesarin uutisesta, sillä kun on ihan selkeä tavoite julkaista feikkiuutisia ja "tutkimuksia", jotka masinoi tietty, esimerkiksi juurikin turvapaikkaturismilla tilinsä tekevien, hesariin ja eduskuntaan sidoksissa oleva joukko. Tai sitten se kukkahattuämmien joukko, joka tarvitsisi vähintään terapiaa, tai ehkä jopa paria kuukautta suljetulla eläessään niin kovasti harhaisessa utopiassa.

Hesarin feikkiuutisten

Hesarin feikkiuutisten lukeminen on masentavaa. Uskovatko toimittavat edes itse siihen mitä kirjoittavat. Luulisi jo oman ammattiylpeyden kärsivän.

Minun mielestäni on kahelia

Minun mielestäni on kahelia ylipäätään niputtaa ihmisiä sellaisen nimityksen taakse kuin maahanmuuttaja. Maahan voi muuttaa saatuaan sieltä hyvän työtarjouksen, opiskelupaikan, pääsyn johonkin tutkimusryhmään tai avioiduttuaan jonkun kyseisen maan kansalaisen kanssa. Tai sitten voi ottaa suunnan Somaliasta suoraan " lähimpään turvalliseen maahan" pakolaiseksi. Pakolainen ja yliopistoon värvätty uusi professori ovat kaksi eri asiaa ja kuitenkin kumpikin heistä on saattanut muuttaa maahan. Pakolainen on pakolainen ja en ymmärrä, miksi pitää puhua maahanmuuttajasta. Ihan sama, jos ulkomaalaiset olisi jonkun mielestä joku joukko samanlaisia ihmisyksilöitä.

Helsingin seudun suunnat-

Helsingin seudun suunnat- julkaisun pieni osa käsitteli maahanmuuttajien työllistymistä v 2014, josta oli uutiselle saatu hmm... mielipiteisiin vaikuttava otsikointi. Julkaisun UTH -tutkimus osoittaa saman mikä on yleisesti tiedossa eli ulkomaalaiset olivat työllistyneet merkittävästi muuta väestöä heikommin jo vuonna 2014. Työttömyysaste oli yli 26 % kun taustamaa oli heikosti kehittynyt ja pakolais/turvapaikanhakutaustaisten työttömyysaste oli yli 36%. Vastaava ajantasainen vertailu TEMin työllisyyskatsauksessa osoittaa ulkomaalaistaustaisten työttömyyden jatkuvan edelleen suurena, joten uutisen otsikko on vähintäänkin harhaanjohtava ks. http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/graph/tkat/tkat.aspx?lang=fi&link=20#.

Suomessa on vallan

Suomessa on vallan kummallinen tilastointi kaikesta ei ole todellakaan luotettava tietoa ja kohta kait työttömyys 0%.

Niinpä niin.

Niinpä niin. Jätetään mainitsematta ne tosiasiat, jotka eivät sovi vero- ja lainarahoilla rahoitetun hoivabisneskapitalistin ajatusmaailmaan. Vaadimme lukuja julki: etnisten ryhmien työllistymisasteet. Sosiaalisten tulonsiirtojen suhde verotuloihin kyseisillä ryhmillä. jne....

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat