Puheenaihe

Eduskunta otti leipäjonoilta miljoona euroa – Heikki Hursti pettyi: "Ihmeellistä"

Hurstin valinnan leipäjonot ovat edelleen pitkiä.

Jussi Vehkasalo

Laupeudentyö-yhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Hursti on pettynyt siihen, että eduskunta karsi miljoonan euron tuen ruoka-apua antavilta järjestöiltä.

– Tuntuu ihmeelliseltä, että kaksi vuotta sitten miljoonan euron tuki nähtiin tarpeellisena ja samoin vuosi sitten, mutta nyt tuki lopetetaan.

– Vaikuttaa siltä, että valtiolla ei ole kiinnostusta tällaista työtä kohtaan. Vähävaraiset eivät ole hävinneet minnekään, ja ruuanlahjoittajia ja vapaaehtoisia kyllä löytyy, Hursti hämmästelee.

Valtion tuki olisikin puuttuva palanen, jolla rahoitettaisiin toiminnasta väkisin syntyviä kustannuksia.

Laupeudentyö sai vuonna 2016 yhteensä 80 000 euroa valtion myöntämästä miljoonasta.

– Käytimme rahat yhdistyksen kuluihin, kuten kuljetusmenoihin, sähkölaskuihin, palkkoihin ja lihatuotteiden ostamiseen, Hursti kertoo.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun valtio tuki toimintaamme sen 50-vuotisen historian aikana. Olisihan sen suonut jatkuvan. Toivotaan, että päättäjät jollain tapaa pyörtäisivät päätöksensä.

Ruoka-avun miljoonasta oli tehty talousarvioesitys, mutta se kaatui budjettia hyväksyttäessä. Kaatajina olivat hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset.

– Hallituksen kylmä kyyti pienituloisille ja kaikkein vähävaraisimmille jatkui. Olen todella tyrmistynyt tästä ”joululahjasta” jonka hallituspuolueet järjestivät vähävaraisille, eduskunnan köyhyysryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) moitti tuoreeltaan.

– Juuri kun homma oli saatu pyörimään ja ministeriössä oli luotu hyvät käytännöt ruoka-avun antajien kanssa tuen laajasta vaikuttavuudesta koko Suomen alueella, niin hallitus vetää maton jalkojen alta, Laukkanen latasi.

Arviolta 20 000 – 25 000 henkeä saa valtiovarainvaliokunnan selvityksen mukaan viikoittain ruokaa leipäjonojen kautta.

Sosiaali- ja terveysministeriö jakoi tämän vuoden miljoona euroa kolmen järjestön kesken: Samaria rf. (790 000 euroa), Adra Finland Säätiö sr. (75 000 euroa) ja Suomen Punainen Risti (135 000 euroa).

Samarian apu jaettiin edelleen 70:n yhteishankkeeseen kuuluvan avustusjärjestön kesken.

(21.12.2017 klo 17.46 korjattu hallituksen oikea kokoonpano.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Leipäjonossa nyt koirat ja kissat – "Avun tarpeen suuruus oli järkytys"1.12.2017 08.37
Keskustan Kaikkonen leipäjonosta: "Lähinnä hävetti"4.2.2017 12.52

Kommentit (20)

Kommentit

Taas on pakolaisille luvassa

Taas on pakolaisille luvassa miljoona lisää. Sipilän hallitus haluaa lisää pakolaisia maahan loisimaan. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005497556.html

https://www.verkkouutiset.fi

https://www.verkkouutiset.fi/kylmaa-politikointia-leipajonoilla-jaettava-ruoka-apu-tulee-kaupoilta/

MATUille riittää rahaa jopa

MATUille riittää rahaa jopa miljarditolkulla, miten tähän on tultu??? No, mm. Sipilä nuolee EUn takalistoa sillä, että ottaa kaikki MATUT avosylin vastaan, mm. irakista, somaliasta ja eritreasta. MATUjen vastaanottamisella sipilä sitten "ostaa" kavereilleen hyväpalkkaisia EU-virkoja????!!!! Sipilä & Hallitus: pitäkää huolta omasta kansasta, mm. työttömistä ja pienituloisista. sipilä on lestadiolainen!!!!

Ei leipjonoja pitäisi olla,

Ei leipjonoja pitäisi olla, jokin toinen ratkaisu asiaan pitää saada. Paperittomat ovat olleet leipäjonoissa, joten sikäli hyvä päätös että loppui paperittomien tukeminen.

Valtion julkismenoja pitää

Valtion julkismenoja pitää tasata että valtavassa noususuhdanteessa olevan maan velkaantuminen saadaan loppumaan... :-) -vastahan uutisoitiin tuloerojen kasvun lakanneen ja köyhimmän kymmenyksen tulojen kasvaneen maassanne.

Vuodessa mamuihin meni

Vuodessa mamuihin meni miljardi, omilta otettiin se ainoa miljoona pois. Hyvä sipilä&co Eipä näy leipäjonossa mamuja, no miksi näkyisi kun kaikki annetaan ilmaiseksi, sehän on sitä kotoutumista, oppii heti alkuun ettei tarvitse mitään tehdä.

espanjassa jo tiedetään että

espanjassa jo tiedetään että pohjoismaissa ihmisiä kuolee nälkään. ehkä liioittelua mutta lähellä totuutta. miksi suomen hallitus vihaa omiaan?

jep ehdotan koko hallitusta

jep ehdotan koko hallitusta kenttäoikeuteen suomenkansan kurimuksesta ja yleislakkoa että saadaan suomeen jokin järki tähän touhuun jossa pärjäävät vain rikkaat ja röyhkeät ja muistutan että tämä vuosi on meidän rakkaan suomineidon 100vuotis juhlavuosi mutta ei suomenkansaa hallitus kiinnosta mamuile rahaa niin kuin pääministeri juha sipilä totesi että tulkaa kaikki juhan polvelle ja mennään körö kirkkoon ps kaikille suomalisille joulua vai onko sitä enään meidän hallituksen voimasta

Leipäjonoissa on sellaisiakin

Leipäjonoissa on sellaisiakin jotka on ulkomaan matkoiltaan tullessa menneet leipäjonoihin minkkiturkeissaan , kun rahat on ryypätty lomakohteissa, ja jääkaappi on tyhjä?Aina kun ilmaiseksi saatavissa niin ottajia riittää, ja politikointia sillä aiankin V.Niinistön porukka on siinä huutamassa niska punaisena?

Eikö koko kansan presidenttiä

Eikö koko kansan presidenttiä hävetä että 25 000 sen alamaisista on leipäjonossa henkensä pitimiksi.

Käsittämätön toimi

Käsittämätön toimi hallitukselta. Jos jossain niin tässä rahat menivät tarpeeseen.

Se on niin mediaseksikästä ja

Se on niin mediaseksikästä ja muutenkin muotia ottaa tänne kaukomailta elätettäviä, jotka eivät edes halua sopeutua meidän elämäntyyliin, kuin että oman maan köyhiä autettaisiin. Eli leipäjonosta leikattiin, että voidaan maksella kehitysapua (eli rahaa kehitysmaiden diktatuurille ym eliitille) ja ottaa tänne elätettäviä lisää, hyvä Suomi100

Ruokajonot ovat Suomen suurin

Ruokajonot ovat Suomen suurin häpeä ne pitää poistaa ja kieltää heti onhan meillä kela joka tukee köyhyyttä.Ruokajonoon menee päihdeongelmaiset jotka on käyttänyt rahansa päihteisiin jotka oli varattu ruokaan ja ruoka trokarit seuraava ryhmä siellä.

Viime viikolla

Viime viikolla ilmastouskovainen piiperöhallitus lupasi antaa 114 miljoonaa Afrikkaan

Joitakin vuosia sitten

Joitakin vuosia sitten haastateltiin telkussa hesalaista spurgua."Saan jostakin kassasta 516€ kuussa,se menee sentilleen tarkasti viinaan.Ruoan saanti ei ole ongelma mutta yösijan löytyminen on vaikeaa,varsinkin talvella" Joku kertoi menevänsä ruokajonoon tapaamaan muita ihmisiä.Kerran Helsingin ruokajonot puolittuivat kun pyydettiin näyttämään passia.Taustana oli mm siivousfirma joka haki leipää ja tarjosi henkilkökunnalleen ruokapalkkaetuna. Koulujen ja kauppojen ylijäämäruokia jaetaan monessa paikassa ilmaiseksi.Lisäksi on tullut se halpuuttaminen.On -30% joka muuttuu -60%:iin klo 21 jälkeen... Meikäläisellä ei ole mitään ongelmia selvitä 100-150:n ruokabudjetilla kuukaudessa.Asumiskustannukset ovat tämän maan ongelma.Siihenkin voi itse vaikuttaa muuttamalla pois pääkaupunkiseudulta jos ei ole täällä työssäkäyvä.

Olen monilta osin samaa

Olen monilta osin samaa mieltä, politiikkaa sillä tehdään todella härskisti etenkin nykyopposition toimesta!

Työvoima-piristysruiske

Työvoima-piristysruiske -invaasion edustajia ei leipäjonoissa juurikaan näe. Karmea ristiriita.

Vanhan sanonnan mukaan jos

Vanhan sanonnan mukaan jos kalifi ei tule leipäjonon luo niin leipäjonon pitää mennä kalifin luo.

Näinhän se on. Olisihan se

Näinhän se on. Olisihan se kertakaikkiaan noloa laittaa vieraitamme jonottamaan ruokaa, kun sen voi saada palvelijoiden kantamana tarjottimella yöpöydälle.

Ruotsalainen mediamoguli sai

Ruotsalainen mediamoguli sai kolme miljoonaa uutisten tekemiseen mainostelevision kautta. Kansa kuolee nälkään mutta uutista pukkaa tuettuna.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat