Puheenaihe

Näin suomalaisten köyhien rahat kuluvat: Asuminen ja ruoka vievät leijonanosan

Kuvituskuva.

JOHANNAERJONSALO

Pienituloisin viidennes suomalaisista joutuu käyttämään yli puolet tuloistaan asumiseen ja ruokaan. Pelkästään vuokra, lämmitys ja vesimaksut vievät 40 prosenttia kotitalouden kulutusmenoista. Ruokaan kuluu reilu kymmenys.

Asumismenojen osuus pienituloisten menoista on kasvanut kolmessakymmenessä vuodessa roimasti, eli 14 prosenttia. Samalla ruokamenojen osuus on pienentynyt. Ruoka on kuitenkin edelleen pienituloisten toiseksi suurin menoerä.

Suurituloisin viidennes käyttää asumiseen ja ruokaan yhteensä 39 prosenttia menoistaan. Asuminen on suurin menoerä myös suurituloisilla, mutta ruoka tulee vasta viidentenä muun muassa liikenteen ja vapaa-ajan kulujen jälkeen. Suurituloisilla liikkumiseen kuluu 17 prosenttia menoista, pienituloisilla vain 10 prosenttia.

Kokonaisuutena kotitalouksien kulutusrakenne on kuitenkin kehittynyt samansuuntaisesti tuloryhmästä riippumatta. Ainoa poikkeus on alkoholi ja tupakka. Hyvätuloiset käyttävät menoistaan hiukan pienemmän osan päihteisiin ja pienituloiset suuremman osan kuin 30 vuotta sitten.

Suurituloisimman ja pienituloisimman viidenneksen väliset erot kulutusmenoissa ovat kasvaneet 30 vuoden aikana. 1990-luvun lamaa seuranneiden kymmenen vuoden aikana ylin viidennes lisäsi kulutustaan reaalisesti 54 prosenttia, kun samaan aikaan pienituloisimpien kulutus kasvoi 24 prosenttia. Viimeisimmän taantuman aikana kulutuserojen kasvu pysähtyi ja kaventui hieman. Suurituloisimman viidenneksen kulutusmenot ovat nyt noin 2,5-kertaiset pienituloisimpiin verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (11)

Kommentit

Kyllävain,suomalaisten.

Kyllävain,suomalaisten. Käy siellä itiksessä katsomassa,niin kaikilla ei olekkaan asiat niin huonosti.

Lähi-itäkeskuksessa menee

Lähi-itäkeskuksessa menee pakolais-mamu-porukoilla hyvin. On merkkivaatteet ja iPhonet. Asunnotkin kaupungilta veronmaksajien piikkiin. Ei tarvitse Myllypuron leipäjonossa notkua.

Pääseehän siinä hyville

Pääseehän siinä hyville liksoille, jos on esim. 4 "yksihuoltajana" elävää vaimoa ja puolen kymmentä kersaa per akka. Ei tarvitse kääriä kuin puolet sossurahoista omaan taskuun, niin voi viettää sellaista lokoisaa elämää, josta suomalainen keskituloinen voi vain haaveilla.

Maa jossa pienituloisella

Maa jossa pienituloisella menee vain 40% missään kasvukeskuksessa asumiseen on ainoastaan satumaa... :-)

Ruokaan kuluu reilu kymmenys?

Ruokaan kuluu reilu kymmenys?,ja pienituloisen kuukausitulot ovat? ja loput voi törsätä?annetaankohan nyt pikkusen liian ruusuinen kuva pienituloisten asemasta

Köyhien? Kyllä ne menee ihan

Köyhien? Kyllä ne menee ihan ns. keskiluokkaisen työtätekevän tuloista ainakin pääkaupunkiseudulla puolet asumiseen ja ruokaan! Eli siis köyhiä ollaan ja Sipilä lihoo eliittikavereineen....sekä mamut haahuilee ostareilla luxus-tuotteineen...rosvot valtaa ennen niin hienon maamme turvallisen toimeentulon piirin ja rosvot lihoo Sipilän ja eliittipoliitikoiden kanssa nauraen alkuperäiselle kansalle paskaista ja limaista nauruaan! Hukkukaa paskaanne!

Elämisen perustarpeista

Elämisen perustarpeista rokotetaan eniten, siitä olen ennenkin kirjoittanut. Hyvähän se on niistä rokottaa kun ilmankaan et voi olla, erityisesti asumisesta. On mielestäni ihan älytöntä että joka ikinen kuukausia läpi koko elämäsi pitää maksaa asumisesta vuokraa noin 1/3 tuloista. Joku voisi vastata että miksi ei osta asunto-osaketta, siihen voi vastata että onko se kaikille mahdollista. Osakkeenomistajat tietää varmaan ne lainanehdot mitä vaaditaan, määräaikaiset työsuhteet ei riitä, pitää olla ainakin 10% käsirahaa (Espoossa se tarkoittaa vähintään 10 000 euroa). Mielestäni ihan teennäistä että kysynnän mukaan hinnoitellaan asumiskuluja. Ei kai kukaan haluakkaan asua 100km päässä pk-seudun työpaikoista aikaa vievän matkustamisen takia, onko silloin kyse kysynnästä vai pakon sanelemasta asiasta eikä edes haluista. Tällä sitten voidaan hinnoitella vähän neliöhintoja "kysynnän" mukaan. Mitä tulee yleensä sitten kaikenlaisten normaalinen elämisen kulujen suhteen niin ne on ns kaikille samat vaikka kaikki ne tarvitsee mutta niissä ei ole mitään suhteuteusta tuloihin. Toinen asia on esimerkiksi pysäköintivirhemaksut missä mielestäni hirveä epäkohta, 80 virhemaksu on melkoinen parkkiekon unohtamisesta tai vahingossa vääränlaisesta käytöstä, varakkaalle ei merkkaa mitään mutta entäs pienituloiselle jolle se voi olla joka puolet kuukauden ruokakuluista. Näitä voisi suhteuttaa tuloluokkaan edes vähän. Matkakulutkin on kaikille samat riippumatta onko tulot 1500 vai 5000/kk. Ei se niinkään mene että kaikki voi opiskella itsensä hyvään ammattiin, ei niitä ole vaikka opsikelisit kuinka paljon. Ymmärtäkää se että jos tosiaan kaikki opiskelisi itselleen ammatin missä tulot pitäisi olla luokkaa 5000/kk. Silti jää vielä työt joista ei nyt maksetan 2000 enempää niin auttaako opiskelu siihen että siitä ammatista saa 5000, ei vaan jonkun ne nekin työt pitää tehdä ja onko yhteiskunnan elämisen kulut tasapuolisia eri tuloisille. Yksi asia mitä saisi kehittää että ihmisten pitäisi päästä asumaan lähelle työpaikkoja. Jäisi pois se ns turhat työmatkaan kuluva aika ja kustannukset. Espoosta matkataan Helsinkiin työpaikoille kymmeniätuhansia matkoja joka päivä ja eikä se metro auttanut tässä asiassa yhtään vaan päinvastoin, metro hidastaa vielä entisestään ja lisää matkakuluja mutta tätä asia ei ketään kiinnosta niin se on kai ihan ok. Jos joku meinaa että metroa ei tarvitse maksaa niin se maksoi yli miljardin, tähän mennessä. Vaikka meillä on autotiet valmiina joilla olisi voitu jatkaa bussiliikennettä entiseen malliin.

Puolet? Liki 100% menee.

Puolet? Liki 100% menee. Ellei olisi säästöjä olisi todella liemessä.

Mahtaa työperäistä

Mahtaa työperäistä siirtolaista viiksettää, kun suomalais-köyhälistö törsää veroeuroja ja köllöttelee mahansa vieressä päivät pitkät.

Ruoka ja juoma tärkein niin

Ruoka ja juoma tärkein niin kuin hyvä terveys ja jos molempia löytyy elämä on onnellista.Köyhän ja rikkaan ero on erittäin pieni molemmilla ei ole kulutusrahaa rikas pitää sijoituksissa tai pankissa mistä jo kertoo käyttötileillä jatkuvasti makaava 84 miljardia.Raha ei ole luotu käytettäväksi Suomessa vaan pitää aina säästää ja sen takia elintaso erot pienet.

Oliko tämä toimittajan ihan

Oliko tämä toimittajan ihan oma arvio asiasta vai oliko esitetyille luvuille jotain tutkittua perustaa? Vastuullisen median ja ammattitaitoiset tomittajathan tunnistaa siitä, että lähteet uutisille on selvästi esitetty, joten tämä sitten varmaan oli jonkinlainen mielipidekirjoitus.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat