Puheenaihe

Yle sai langettavan tuomion JSN:ltä – "Toimittaja käytti asemaansa väärin"

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Julkisen sanan neuvosto käsitteli eilisessä kokouksessaan kaksi kantelua, jotka kohdistuivat Ylen viime lokakuussa julkaisemaan kolumniin, jossa toimittaja selitti, miksi hän oli ottanut yhteyttä häntä Twitterissä kärjekkäästi kommentoineen henkilön työnantajaan.

Neuvosto katsoi, että Yle oli rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 4, jonka mukaan toimittaja ei saa käyttää asemaansa väärin. Neuvosto totesi, että Yle toimi väärin julkaistessaan toimittajansa kolumnin, jossa hän pyrki puhdistamaan mainettaan kritisoimalla yksipuolisesti ja liioittelevasti tunnistettavissa olevaa yleisön edustajaa.

Neuvosto piti paheksuttavana myös sitä, että toimittaja oli työstään saamansa kritiikin vuoksi yhteydessä yleisön edustajan työnantajaan ja kehotti keskustelemaan asiasta työpaikalla. Toimittajan epäasiallinen yhteydenotto ei kuitenkaan ollut Ylen vastuulla, eikä sitä voinut tulkita Journalistin ohjeiden näkökulmasta. 

Samassa yhteydessä neuvosto korosti, että se pitää toimittajiin kohdistuvaa uhkailua ja häirintää vakavana ongelmana. Pelkän kärjekkään palautteen määritteleminen häiriköinniksi voi kuitenkin vaikeuttaa mahdollisuuksia puuttua vakavaan häirintään.

Toisesta samaan kolumniin kohdistuneesta kantelusta neuvosto antoi Ylelle vapauttavan ratkaisun, koska kolumnissa ei ollut siihen tehdyn korjauksen jälkeen olennaisia asiavirheitä, eikä kolumnissa kritisoitua henkilöä ollut välttämätöntä kuulla samassa yhteydessä. 

Neuvosto teki ratkaisun sananvapauden näkökulmasta. Se painotti, että tiedotusvälineellä on oikeus valita käyttämänsä ilmaisut silloinkin, kun ne ovat kiistanalaisia.

Samanaikainen kuuleminen ei ollut välttämätöntä, koska kyseessä oli kulttuurikritiikkiin rinnastuva mielipideteksti, jossa kommentoitiin aiemmin julkisuudessa käytyä keskustelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Koko yle käyttää asemaansa

Koko yle käyttää asemaansa väärin.

Yle on verovaroilla

Yle on verovaroilla ylläpidettävä media, joka ei selkeästikään pyri tasapuoliseen viestintään, jossa kaikkien veronmaksajien mielipide tulee esiin.

Ei ole tainnut löytyä näihin

Ei ole tainnut löytyä näihin JSN tarjomalla 50€ ja kuukausittaisten matkakulujen korvaamiin hommiin ilmeisesti halukkaita tason ollessa jo tätä... :-) - Onhan sentään kyse maanne sananvapaudesta ja näin toki ikävistä asioista vaiettakoon. Kokeaa siis näin jatkossakin vainoa ja vaietkaa rehellisen puhumisen sijaan. Onhan sitten vaihtoehtona julkisen puhumise sijaan tämä maanne Oikeusjärjestelmä, jonka piiriin päästessäsi saat käydä kyllä oikeudenkäyntejä, saamatta kumminkaan minkäänlaista oikeutta.

Kysyä voi myös miksi yle

Kysyä voi myös miksi yle käytti koko koneistomnsa voiman vain yhden gradun eli huhtasaaren tutkimiseen, oliko kyse henkilökohtaisista kaunoista kun ketään muuta ei ole tutkittu.

Pala politiikkaa sekin, mutta

Pala politiikkaa sekin, mutta se mistä Plagioinnin uusi tutkimus Jyvaskylän Yliopistossa käynnistettiin on todella korkeaa matematiikkaa Yle fem:in uutisoidessa asiasta ensimmäisenä... :-) - Eräänlainen ajojahti kieltämättä, jossa Huhtasaarelle myös voimia ja mahdollisuushan on pääsemättä perinteisen Oikeusjärjestelmänne piiriin syyllisenä tämän vainon oikeutukseen valittaa Presidentin nimittämälle Oikeuskanslerille maanne viranomaisten aloittamasta toiminnasta, josta hänen asiaansa varmasti kansalaisen oikeudenmukaisuuden hakemisen sijaan tuskin päätä Apulaisoikeuskanslerin sijainen. Näin myös Oikeusvaltiossa nimeltä Suomi, jossa viimeistään Viranomaisten uskottavuuden eteen tehdään kaikki tarvittava Valtionne myöntämättä toiminnassaan mitään väärää. Tarvittaessa myös ajan henkeä.

BROTHER

BROTHER Toimittajan nimeä ei mainittu ? Nyt kiinnostaa eniten se, nauttiiko hän edelleen YLE:n luottamusta eli onko hänen mahdollista väärinkäyttää valtaansa jatkossa? YLE:llä on aivan erityinen asema. YLE muuten oli mukana myös levittämässä huhuja ja juoruja hyväntekijä Brother Christmassista. Kuten olettaa saattoi vihakampanja saavutti tavoitteensa ja Brother Christmas lopettaa. Mitään väärinkäytöksiä ei löytynyt. Helsingin vihasanomat oli vieläkin kärkkäämpi keksimään vihaisia valeuutisia. Kummatkin tutkintaan myös näistä hyökkäyksistä kansalaisiamme kohtaan. https://yle.fi/uutiset/3-10156265

PK Seudun media SUXX ihan

PK Seudun media SUXX ihan samalla tavalla kuin myös Tukholman. Ja sama jatkuu ilmeisesti pitkin EU:a pääkaupunkien vakiintuneissa valtamedioissa. Hyvät asiat tuhotaan ja pahoista asioista vaietaan ja vääristellään. Kuten maahanmuuttajista ja niiden rikoksista. Kaikki mikä on hyvää on pahaa ja paha on hyvää. Stanan sairasta aikaa tämä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat