Puheenaihe

EU-kyselyssä vankka tuki kellojen siirtelystä luopumiselle – Suomalaiset vahvasti edustettuina

Kuvituskuva.

Euroopan komission kyselyyn vastanneista 84 prosenttia kannattaa kesäajasta luopumista. Euroopan komissio julkaisi tänään kesäaikaa koskevan julkisen kuulemisen alustavat tulokset. Kaikista 28 jäsenvaltiosta saatiin vastauksia yhteensä 4,6 miljoonaa, mikä on uusi ennätys komission järjestämissä julkisissa kuulemisissa.

Suomesta vastauksia tuli neljänneksi eniten väestömäärään suhteutettuna. Suhteellisesti enemmän vastauksia tuli vain Saksasta, Itävallasta ja Luxemburgista.

Alustavien tulosten mukaan 84 prosenttia vastaajista kannattaa kesäajasta luopumista. Yli kolme neljäsosaa (76 prosenttia) vastaajista katsoo, että kellojen siirtäminen kaksi kertaa vuodessa on ”erittäin negatiivinen” tai ”negatiivinen” kokemus.

Vastaajat pitivät kielteisiä terveysvaikutuksia, tieliikenneonnettomuuksien lisääntymistä ja todistettujen energiansäästöjen puuttumista tärkeimpinä syinä kesäajasta luopumiseen.

Liikennekomissaari Violeta Bulc pitää myönteisenä, että miljoonat eurooppalaiset esittivät mielipiteensä kyselyssä.

– Viesti on hyvin selvä. 84 prosenttia vastaajista haluaa luopua kellonajan siirtelystä. Toimimme nyt tämän tahdon mukaisesti ja ryhdymme valmistelemaan lakiehdotusta Euroopan parlamentille ja neuvostolle, jotka sitten yhdessä päättävät asiasta, Bulc toteaa.

Suomessa eduskunta käsitteli viime vuonna kellojen siirtelyä vastustavan kansalaisaloitteen, mutta se kaatui, sillä Suomea sitoo EU:n kesäaikadirektiivi, kertoo Helsingin Sanomat.

Euroopan komissio ryhtyy nyt laatimaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle ehdotusta nykyisten kellonajansiirtojärjestelyjen muuttamisesta. Julkisen kuulemisen lopulliset tulokset julkaistaan lähiviikkoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomi kärsimässä tappion kesäaikakiistassa – EU-parlamentti tyrmäsi selvin luvuin8.2.2018 16.12
Kesäaikaan siirtymistä vastusti yli 70 000 suomalaista – Oliko kansalaisaloite turha?8.6.2017 14.28

Kommentit (2)

Kommentit

Tämä on hyvä uutinen

Tämä on hyvä uutinen.Varsinkin vanhukset ovat hyvillään tästä. On muistisairaita jotka ei yksinkertaisesti muita siirtää niitä viisareita. Miksi pitäisikään muistaa ? On asioita jotka pitää hoitaa tiettyyn kellonaikaan ja vanhukset ei sitten muistakkaa,esm.lääkäriaikoja ym.. mitä on sovittu. Ihan turhaa on niitä viisareita siirrellä. Hyvä näin jos tämä toteutuu...

Suomen normaaliaika UTC+2h on

Suomen normaaliaika UTC+2h on aika hyvä, koska aurinko on etelässä klo 12:20 (keskimäärin) ja siten keskiyö 00:20. Suomen kesäajassa UTC+3h vastaavasti 13:20/01:20 eli pahasti pielessä. En myöskään ymmärrä Bernerin ehdotusta pysyvää siirtämistä kesäaikaan. jplloin se olisi sama kuin Moskovan aika (ja lähes koko Venäjän aika). Onko hän joku ryssän kätyri ? Tietysti jos Keski-Eurooppa siirtyy pysyvään kesäaikaan (UTC+2h) ja Suomi pitää normaalin UTC+2h, olisimme samalla aikavyöhykkeellä Keski-Euroopan kanssa. Mutta jos Keski-Eurooppa pitää normaaliajan UTC+1h ja Suomi siirtyisi samaan aikaan, olisi aurinko etelässä klo 11:20, mikä vielä voisi olla siedettävä, nuttei hyvä ratkaisu. On muistettava, että eim. Espanja on "väärällä" aikavyöhykkeellä (UTC+1h) kun sen pitäisi olla samalla aikavyöhykkeellä Britannian kanssa (UTC+0h). Onhan noita väärällä aikavyöhykkeillä olevia aluita poliittisista syistä kuten Venäjän Euroopan puoleiset osat ja pahin Kiina, jossa koko valtakunta on Pekingin ajassa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat