Puheenaihe

Ruokatutkijalta täystyrmäys kasvisruoasta motkottajille: "Pakotetaanhan päiväkodeissa syömään makkarakastikettakin"

Kasvisruokailu herättää tunteita, tapahtuu se sitten armeijassa tai päiväkodissa. Arkistokuva.

Johanna Erjonsalo

Kun valtion tai kaupungin ylläpitämä laitos alkaa tarjoilla kasvisruokaa, sosiaalinen media täyttyy nopeasti kommenteista, joissa kasvisruoan tarjoaminen tuomitaan ideologisin perustein tehdyksi pakottamiseksi.

Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori Piia Jallinojan mukaan kasvis- tai vegaaniaterioiden tarjoamista ei kannattaisi ajatella tuputtamisena.

– Päiväkodissa joutuu joka tapauksessa syömään jotain, esimerkiksi makkarakastiketta. Pakotetaanhan siellä syömään sekin, joten mitä kauheaa nyhtökaurassa tai linssimuhennoksessa on? Seuraavana päivänä on sitten vaikkapa kalaa, Jallinoja sanoo.

Esimerkiksi Helsingin päiväkodeissa kokeiltiin vuosina 2016–2017 mallia, jossa vaihtoehtona oli liharuokien ja kasvisruokien lisäksi vegaaninen vaihtoehto. Päiväkoteja oli mukana 20 ja niissä oli yhteensä noin 30 vegaaniruokavaihtoehdon valinnutta lasta.

Jallinojan mukaan koulujen ja varuskuntien kasvisruokapäivien vastustajat vetoavat osin vapaan yksilön oikeuteen päättää itse mitä syö. Tällöin ajatellaan, että yksilöä ei saa pakottaa. Samanlaista holhoavan yhteiskunnan vastustamista voi olla vaikkapa ravitsemussuosituksien tai rokotusten vastustamisessa.

Lihan ja lihattomuuden ympärillä käytävä keskustelu kertoo, että lihalla on ravintoarvojen lisäksi myös suuri kulttuurinen ja symbolinen arvo. Jallinoja, Markus Vinnari ja Mari Niva väittävät vastajulkaistussa veganismia ja kasvipohjaista syömistä käsittelevässä tutkimuksessaan, että lihan symbolinen arvo voi olla jopa suurempi kuin sen arvo ravinnon lähteenä. Ruoan ravintoarvot ovat matemaattisesti vertailtavissa, mutta kulttuuria ei linssikeiton ja Härkiksen ympärille rakenneta päivässä.

Jallinoja muistuttaa, että muutos on Suomessa vasta alkuvaiheessaan. Vaikka kasvissyönnin ja kasviproteiinituotteiden myyntilukujen kasvuprosentit ovat hurjia, kasvu on lähtenyt hyvin alhaisesta kulutuksesta.

– Suomalaiset tottuivat vaihtamaan kulutusmaidon eli täysmaidon rasvattomaan ja voin margariiniin. Muutos ei kuitenkaan tapahdu vuodessa. Jotkut innostuvat tällaisista jutuista heti, toiset tarvitsevat viisi vuotta ja toiset vielä kauemmin.

Ilman poliittisia päätöksiä kasvisruoan suosion kasvaminen on todennäköisesti hidasta. Kasvisruokapäivien lisääminen armeijaan, kouluihin ja päiväkoteihin osaltaan normalisoi kasvisaterioita osaksi ruokakulttuuria.

– En ole maistanut päiväkotiruokia, mutta keskeistä olisi, että ruoka olisi maukasta ja hyvin valmistettua. Tofun ei tarvitse olla kumista, kun sen valmistaa oikein. Reseptiikan kehittäminen on tärkeää, Jallinoja sanoo.

Vähintään yhtä tärkeää on se, millaista ruokaa lapset oppivat syömään kotonaan. Ajan kuluessa kasvisruokaan tottuneet vanhemmat siirtävät tavan eteenpäin lapsilleen samalla tavalla kuin nyt lihansyöntiin tottuneet vanhemmat totuttavat lapsensakin lihansyöntiin. Muutos on hidasta poliittisten ja kulttuuristen esteiden lisäksi muun muassa siksi, että moni suomalainen ei ole edes maistanut hyvin tehtyä kasvisruokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

IS: Armeijan kasvisruokakohu turha? – "Kasvisruoka vastaa liharuokaa"25.8.2018 09.57

Kommentit (7)

Kommentit

On se jännää, ettei

On se jännää, ettei kasvissyöjää saa pakottaa syömään sitiä mitä hän ei halua. Mutta niitä jotka eivät halua syödä soijaa, voi pakottaa? In Finland we have this thing called "tasa-arvo" ja "yhdenvertaisuus"

Päiväkodissa ei pakoteta

Päiväkodissa ei pakoteta ketään syömään mitään. Toki tarjotaan moneen otteeseen. Jos lapsi ei syö, niin lapsi ei syö. Nenämahaletkua ei asenneta kenellekkään, eikä kuljeta perässä lusikan kanssa. Moni on tietenkin kiukkuinen ja väsynyt kotiin päästessä, koska on niin älytön nälkä. Mutta jokaisen lempiruokaa ei vaan joka päivä ole tarjolla. Toiset talutetaan suoraa päiväkodilta herkkuja syömään kauppakeskukseen, ja jäävät vastakin odottamaan palkintoa siitä, että eivät ole syöneet.

Onko makkara muka esimerkki

Onko makkara muka esimerkki hyvästä lihatuotteesta tuon ruokatutkijan mielestä. Ei ole, makkara ei ole hyvää lihaa eikä terveellistä. Paljon parempia liharuokia on lukuisia. Jos niitä vain haluttaisiin tarjota. HUOM: Liha-aterioilla on myös kasviksia.

Tuputtamista ei kannata

Tuputtamista ei kannata ajatella tuputtamisena... hyvä neuvo tutkijalta, sillä ideologiaahan ei saa kyseenalaistaa ja tosiasioiden ajatteleminen tosiasioina saattaisi johtaa ihmiset juuri tähän. Ja kuten tutkija ajatuksenaan ilmaisi: kun kerran jotain on joskus kuitenkin syötävä, niin miksei sitten ideologian mukaisesti, oli se sitten mitä hyvänsä ja oltiin siitä mitä mieltä tahansa?

Tämä keskustelu loppuisi jos

Tämä keskustelu loppuisi jos kaikki syö kaikkea tai on syömättä. Nyt kyllä vegaanit saa sitä mitä keksivät pyytää mutta toisinpäin homma ei sitten toimikkaan.

Ruokatutkija, rehut ja

Ruokatutkija, rehut ja kasvikset eivät ole ihmisravintoa niillä ei nälkä lähde. Meillä ei ole pötsejä kuten märehtijöillä....!

Johan kummia höpäjät...

Johan kummia höpäjät... Itse olen ollut vegaani "vasta" n. 45 vuotta, vaikka "vegaani" sanaa on Suomessa alettu käyttää vasta 90-luvulla... En oo nälkää nähnyt ja hyvin olen voinut.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat