Puheenaihe

Valitsetko lehmän maidon vai kauramaidon? – Tutkija kertoo yllättävästä ilmastofaktasta MT:lle

ARKISTO / Juha Perälä

Lehmän maidosta ja kaurajuomasta koituu tutkijan mukaan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä ilmastoon litraa kohden, kertoo Luonnonvarakeskus Luken asiantuntija. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelema tutkija Merja Saarinen Lukesta kertoo, että molempien juomien hiilidioksidipäästöt per litra ovat noin yksi kilogramma.

– Nykyisin lehmien maitotuotos on niin suuri, että esimerkiksi ilmastovaikutus maitolitraa kohden on varsin maltillinen. Nykytietämyksen mukaan se on samaa suuruusluokkaa kuin esimerkiksi kaurajuomalla, Saarinen toteaa samasta asiasta Luken sivulla.

Kumpaa sitten "ilmastoviisaita tekoja" suosivan kuluttajan pitäisi ostaa? Vaikka molemmissa juomissa päästö litraa kohden on sama, ympäristövaikutusten arviointiin liittyy monia muitakin näkökohtia.

Kuluttajan alkaa olla jo vaikeaa suunnistaa tietoviidakossa. Luken tutkijat ovat koonneet avuksi ravitsemukseen liittyvää tutkittua tietoa tälle sivustolle.

Esimerkiksi jos haluaa vähentää vesistöjen kuormitusta, hyödyllisintä on suosia kotimaisia luonnonkaloja, Luke neuvoo.

Pakkauksista todetaan, että jos ne vähentävät ruokahävikkiä, ne ovat ekologisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

20 vuoden seurantatutkimus: Osa maitotuotteista vähentää sydäninfarktin riskiä30.10.2018 19.19
Kaurasta tuli hittiruokaa – kulutus 6 kiloa vuodessa25.12.2016 18.34
Ilmastonmuutos synkentää oluen ystäviä – HS: Ohrapirtelön hinta saattaa nousta jopa 20 euroon16.10.2018 20.45

Kommentit (5)

Kommentit

Yksikin lisäihminen tuo

Yksikin lisäihminen tuo enemmän ympäristönkulutusta kuin kymmenen ihmisen tekemät elämäntapavalinnat kykenevät tekemään. Yksikin vieraskulttuurinen kehitysmaista siirtyvä vielä moninkertaisesti enemmän kuin paikallinen, koska sopeutumattomuus paikalliseen kulttuuriin moninkertaistaa ympäristörasitteita. Turussa tutkittuna esimerkiksi kiinteistöille aiheutuvat vauriot ovat 25 kertaiset vierasperäisen asukkaan jäljiltä kuin mitä kantasuomalaisen asukin takia koituneet uusimis ja remontointitarpeet ovat.

Ilmastonmuutoksen

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pitää Suomessa hillitä väestönkasvua, eikä lisätä sitä rahtaamalla tänne asukkeja muista maanosista?

Kaikkeen ei kannata sotkea

Kaikkeen ei kannata sotkea ilmastonmuutosta. Ilmasto on aina muuttunut ja tulee muuttumaan, vaikka ei ihmistä olisi maapallolla, nyt ihmisiä on tosin jo liikaa luonnon kantokyvylle, joten huomio pitäisi kiinnittää siihen. Vaikka ei tunnusta ilmastouskoa, voi olla ympäristöystävällinen, käyttämäni ruokajuoma vesi on kaiketi ympäristöystävällisin, maidolla ja kauramaidolla on taas oma paikkansa ruuanvalmistuksessa, ne ei välttämättä ole edes juomia.

Vaikka päästöt onkin samat,

Vaikka päästöt onkin samat, niin myös tuotantoeläimen olot ja siihen liittyvät ongelmat on maidontuotannossa. Ei pelkästää, että päästöt olisi samat, pitää myös punnita muita asioita.

"Kauramaitoa?" -Ymmärrän sen

"Kauramaitoa?" -Ymmärrän sen kun lehmä syö kauraa niin se lypsää maitoa, muu on pelkkää potaskaa....!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat