Paikalliset

Turun seudun busseista puolet kulkee tulevaisuudessa sähköllä – Turusta tulee kävely- ja pyöräilykaupunki

Sähköbussit huristavat Turussa linjalla 1.

Tomi Kangasniemi

Turku otti ensimmäiset Fölin sähköbussit käyttöön syksyllä 2017, ja lisää on luvassa.

– Meillä on 260 bussia, ja puolet jossain vaiheessa tulee kulkemaan sähköllä, arvioi joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

Turun kuusi sähköbussia liikennöi linjalla 1, joka kulkee satamasta Kauppatorin kautta lentoasemalle. Kahtena ensimmäisenä vuotena sähköbusseilla tehtiin yhteensä yli miljoona matkaa.

Korten mukaan loppuvuodesta on tarkoitus päättää, millä aikataululla seuraavat sähköbussit tulevat kaupunkikuvaan.

Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan kehityspäällikkö Risto Veivo kertoo, että tarkoituksena on sähköistää mahdollisimman monta bussilinjaa.

Kaikille reiteille sähköbussit eivät kuitenkaan sovi. Pidemmät taipaleet, jollaisia on esimerkiksi Pohjois-Turussa, ovat haasteellisia.

– Linjasta riippuu, onko sähköistäminen helppo vai vaikea tehdä. Mahdollisimman pitkälle linjoja sähköistetään kilpailutuksen ja toimintavarmuuden osalta.

Veivo arvioi, että suurin osa linjojen sähköistämisestä tapahtunee 2020-luvun aikana.

Veivon mukaan on selvää, että joukkoliikenneratkaisujen sähköistäminen jatkuu, sillä sähkö on saasteettomin vaihtoehto ja sillä on paras hyötysuhde.

Sähköbussien lisäksi myös mahdollinen raitiotie lisää sähköisen joukkoliikenteen osuutta Turussa.

Tieliikenteen energiankulutus on suorassa suhteessa kasvihuonepäästöjen määrään, joten joukkoliikenteen sähköistämisenkin taustalla on päästöjen vähentäminen. Pelkkä joukkoliikenteen sähköistäminen ei kuitenkaan riitä.

– Sähköllä on jo suuri merkitys, ja tärkeää on myös henkilöautoliikenteen sähköistäminen - samoin kävelyn ja pyöräilyn määrän kasvattaminen, Veivo tiivistää.

Turun tulevaisuus ei voi nojata enää vanhoihin malleihin.

– Euroopassa on siirrytty 1960- ja 1970-luvulla laajasti autokaupungeista kävely- ja pyöräilykaupunkeihin. Se tapahtuu myös Turussa.

Turun sähköbussit

Turun seudun joukkoliikenne Fölin linjalla 1 liikennöi kuusi kokonaan sähköllä kulkevaa bussia. Linja 1 kulkee satamasta keskustan kautta lentoasemalle. Ensimmäinen täyssähköbussi tuli Fölin liikenteeseen lokakuussa 2016.

Sähköbussien avulla liikenteen päästöt, melu ja käyttökustannukset vähenevät. Turussa käytössä olevilla sähköbusseilla on ajettu yli 800 000 kilometriä, mikä tarkoittaa lähes 800 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin dieselbusseilla liikennöitäessä.

Bussit on hankittu Turun kaupunginhallituksen myöntämän rahoituksen ja työ- ja elinkeinoministeriön myöntämän investointituen avulla. Hankinnan kokonaisarvo on noin 3,8 miljoonaa euroa. Sähköbussien hankintahinta on korkeampi kuin dieselbussien, mutta käyttökustannukset ovat pienemmät.

Päätöksiä uusien linjojen sähköistämisestä ei ole Turussa vielä tehty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Fölin sähköbusseilla on tehty yli miljoona matkaa15.11.2018 15.44
Turussa ollaan tyytyväisiä sähköbusseihin25.10.2017 10.22
Turku saa sähköbussin, joka osaa puhua29.9.2016 12.58

Kommentit (1)

Kommentit

Turun onhelppo muutaa kaikki

Turun onhelppo muutaa kaikki bussit sähkölä kulkeviksi . Kun eri linjoja jatkosa kilpailutetaan pistetään ehdoksi että bussien on kuljetava sähköllä 2020 alkaen kaiken, Näin joka firma tietä sitten vartata buseija sähköllä kulkevia sen mukaan montakon linjaa haluaa ajaa

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat