Puheenaihe

Pankki: Tavallisella asunnonostajalla edessä kohtalon kesä – "Nyt tarvitaan jopa 40 000 euron säästöt"

Hypo kertoo, että tavallisen asunnonostajan rattaisiin on laitettu useita kapuloita viime vuosien aikana. Kuvituskuva.

Kaupunkilainen asunnonvaihtaja on nyt ahtaalla, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistys. Yhtenä syynä on viime kesänä kiristynyt lainakatto.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa toukokuun asuntomarkkinakatsauksessa, että pääkaupunkiseudulla tyypillisen 65 neliön asunnon ostoa varten tarvitaan liki 40 000 euron säästöt, Tampereellakin 25 000 euroa.

– Moista summaa ei monelta löydy, eikä vuokralla asujan säästömahdollisuuksia helpota vuokrien nopea nousu finanssikriisin jälkeen.

Brotherus muistuttaa myös kiristyneestä varainsiirtoverosta.

– Se vie kasvukaupungissa jo parin kuukauden palkan.

Viime vuosien vaisut asuntomarkkinat yllättivät Brotheruksen.

– Miten on mahdollista, että talous kasvaa kiitettävästi ja työllisyys tekee uusia ennätyksiä, mutta asuntomarkkina ei tahdo piristyä? Brotherus kysyy.

Kauppaa kurittaa pääekonomistin mukaan myös asuntosijoittajien aktiivisuus sekä aiempaa tiukempi sääntely. Brotherus sanoo, että edessä on "kohtalon kesä".

– Jatko ei ole tavallisille asunnonostajille selvä. Uutta säätelyä on tulossa, eikä asunnonostajan ahdinko tunnu olevan korkealla sääntelijöiden asuntolistalla.

Hypon mukaan asuntokauppa on kasvanut vain hitusen uusien asuntojen kaupan ansiosta, kun vanhojen asuntojen ja tavallisten kotitalouksien asuntokauppa on jopa supistunut.

Vain kasvukolmio Helsinki–Tampere–Turku näyttää immuunilta uhkille.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (15)

Kommentit

On ihan hyvä asia, että

On ihan hyvä asia, että omarahoitteinen osuus kasvaa. Keinotekoisesti pienennetty omarahoitusosuus vain kasvattaisi pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoiden kuplaa, ja matalasuhdateissa satojen tuhansien euron asuntovelat johtaisivat pakkohuutokauppoihin ja/tai vuosikymmenten pituiseen "asuntovelkavankeuteen". Pääkaupunkiseudun asuntokurjuus pitäisi purkaa ohjaamalla pysyvästi asuntotuella asuvat työssä käymättömät taantuneiden kaupunkien ja maaseudun tyhjentyneisiin asuntoihin. Vain siten saataisiin pääkaupunkiseudun vuokrataso laskemaan ja kaupunkien vuokratalot vapautumaan ensisijaiaesti työssä käyvien käyttöön. Minkä ihmeen vuoksi työmarkkinoiden ulkopuolelle jääneet ja jättäytyneet pitäisi asuttaa alle kilometrin kävelymatkan päähän metro- ja juna-asemista, kun taas suuri osa työssäkäyvistä on pakotettu asumaan kymmenien kilometrien automatkan päässä työpaikoistaan tai käyttämään työmatkoihinsa 1 - 2 tuntia/päivä, tehden julkisessa liikenteessä 2 - 4 vaihtoa jokaisena työpäivänä?

Ja sitten niiden kuntien,

Ja sitten niiden kuntien, joihin työssä käyvättömät siirtyisivät pitäisi ottaa vastuulleen se taloudellinen taakka? Niinkö?

Ihan mielelläni muuttaisin

Ihan mielelläni muuttaisin sellaisen paikkaan, missä ei ole työtä ja saisin loppuelämäni elää rauhassa työttömyysrahalla. Mutta mistä löytyisi niin tyhmiä kuntia, jotka ottaisivat työttömiä elättäväksi?

Olipas mukava kirjoitus. Tämä

Olipas mukava kirjoitus. Tämä oli vielä se humaani vaihe, seuraavaksi tarjonnet työttömille kaasua?

Ei käsirahaa eikä lyhennyksiä

Ei käsirahaa eikä lyhennyksiä olisi ainut mikä pelastaisi ostovoiman ja Suomen talouden.

Pitäisi palata muutama

Pitäisi palata muutama kymmenen vuotta taaksepäin. Silloin piti olla omarahaa 50% asunnon hinnasta säästettynä 10 vuoden aikana. Ja lisäksi pisin asuntolaina oli 10 vuotta.

Miksi ihmeessä joku

Miksi ihmeessä joku nykypäivänä ostaisi asunnon? Lähes kaikki tontit ovat vuokratonteja, ainakin suurissa kaupungeissa, jos vuokra ei kymmenenkertaistu, niin vuokrasopimus irtisanotaan, heti kun olet lainan maksanut ja asuntosi puretaan. Lisäksi jatkuvasti sanotaan, että työn perässä pitäisi muuttaa. Kuka "automassa" Helsingissä jaksaa bussilla kulkea töihin joka päivä 3 tuntia? Muutenkin millä rahalla nuo asunnot pitäisi ostaa? Kun kaikki työsopimukset ovat määräaikaisia, osa-aikaisia tai nollatunti? Parasta on asua vuokralla ja antaa Kelan maksaa asumistukea. Sillä palkattomilla työkokeilulla ja harjoiteluilla mitään vuokria makseta.

Olipa siinä virheitä ja

Olipa siinä virheitä ja yleistyksiä oikein urakalla. Mutta käsityksensä maailmanmenosta kullakin.

Totta. Koska kapinen

Totta. Koska kapinen pikkukaupunki kehittyneen maailman rajamaillahan voi tietenkin ylläpitää Manhattanin hintatasoa tästä maailman tappiin. Ja varsinkin huomioiden tänne änkevien koneinsinöörien ja muiden moniosaajien kantaväestöä huomattavasti suurempi ostovoima. Eli mikä muka voisi mennä pieleen???

Oli tosiaan joukko virheitä

Oli tosiaan joukko virheitä ja yleistyksiä. Mutta yksi totuuden siemen sentään siinäkin oli. Ja se on se, että älä ikinä koskaan osta asuntoa talosta, joka on vuokratontilla tai hanki taloa, joka on vuokratontilla

Pakolaiset muuttavat

Pakolaiset muuttavat syrjäseuduilta pois pääkaupunkiseudulle. Kallista asumista työpaikkojen ulottuvilla. Lorvivat ja harrastavat, shoppailevat päivätyökseen, työpaikkojen äärellä asuen ja oleskellen. .

Muutenkin asuntojen hinnat

Muutenkin asuntojen hinnat ovat suomesta lähtenyt lapasesta. Palkat eivät ole samalla tasolla lähellekkään , kestää liian kauan maksaa asunto. Mikä näkyy lähes koko työikän huonona elintasona. Monessa euroopan maassa omakotitalo maksetaan palkasta 10 -12 vuoden työssäolo vuoden jälkeen eikä 20 -30 vuotta, niinkuin meillä täällä. Suomessa on siis 40 -50 % ilmaa asunnoissa. Mutta kyllähän se kupla taas vielä puhkeaa. Senpä takia pankit pyytävät suurempia vakuuksia ihmisiltä. Kyllä pankit taas tietävät mitä on tulossa.

Suomessakin maksettiin asunto

Suomessakin maksettiin asunto pois 8 - 12 vuodessa vielä muutama kymmenen vuotta sitten, koska pidempiä lainoja ei saanut, oli vähintään 40% omasäästöosuusvaatimukset ja myönnettävät lainasummatkin pienempiä, joten asuntojen hinnat asettuivat sille tasolle, millä ihmiset niitä juuri pystyvät ostamaan. Sitten vapautui lainamarkkinat ja hinnat seurasivat perässä ihmisten kasvanutta maksukykyä. Suomessa on veron osuus asuntojen hinnoissa myös kasvanut ja alkaa olla 50% luokkaa. Ei ole näkyvissä hintaromahdusta, koska mikään näistä hintoja korottavista tekijöistä ei ole muuttumassa. Päinvastoin, jatkuvasti tulee uusia määräyksiä, mitkä korottavat entisestään asumisen ja asuntojen hintaa.

24 tunnin lainapalvelu

24 tunnin lainapalvelu tarjoaa yksinkertaisen ja tehokkaan lainapalvelun ihmisille kaikkialla maailmassa, jotka etsivät lainoja. Voit lainata minkä tahansa aikavälin välillä 1–25 vuotta ja lainata mitä tahansa summaa 2000 € ja 50 000 000,00 € välillä mihin tahansa tarkoitukseen. Alhainen 3 prosentin korko kaikilla maailman alueilla. Hakemus on saatavilla 18 vuotta täyttäneille hakijoille. Lisätietoja saat sähköpostitse: [email protected]

Pääkaupunkiseudun asuntoihin

Pääkaupunkiseudun asuntoihin pääsee ilman asuntolainaakin,ilman työpaaikkaa ja ilman kielitaitoa. Riittää kun olet ihminen, pakolainen.Ja useimmiten muslimi. Se takaa oleskelun, asunnon ja oleskeluoikeuden pääkaupunkiseudulla. Muuttoavustuskin Kelalta tuhat euroa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat