Puheenaihe

Insinööriliiton puheenjohtajan karu arvio: Suomi on vaarassa pudota B-sarjaan

Teknologia: Samu Salon mielestä tavoite innovaatiorahoituksen tasosta on aivan riittämätön.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo lisäisi tutkimus- ja innovaatiorahoitusta roimasti lähivuosina.

Aake Roininen

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo on huolissaan suomalaisen teknologiaosaamisen tulevaisuudesta.

Hänen mielestään Suomi on vaarassa pudota ”B-sarjaan”, mikäli täällä ei oteta huomattavasti kunnianhimoisempaa tavoitetta tutkimus- ja innovaatiorahoitukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö linjasi korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiossaan, että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen (TKI) taso nostetaan neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Viime vuonna osuus oli 2,7 prosenttia.

Suurin osa eduskuntapuolueista sekä muun muassa työmarkkina- ja korkeakoulujärjestöistä on liputtanut neljän prosentin puolesta. Rahoituksesta väännetään myös parhaillaan menossa olevissa hallitusneuvotteluissa.

Salon mielestä neljä prosenttia on täysin riittämätön, vaikka sitä on julkisuudessa pidetty kovana tavoitteena.

– Olen hyvin pettynyt, että olemme juuttuneet tähän. Tavoite on aivan väärä.

Salon mukaan Suomi on jäänyt rahoituksessa pahasti jälkeen kymmenen viime vuoden aikana verrattuna muihin vastaaviin maihin.

– Teknologian kärkimaissa neljästä kahdeksaan prosenttiin on aivan yleinen taso. Jos otamme tavoitteeksi, että meillä on kymmenen vuoden päästä sama taso kuin huonoimmilla verrokkimailla nyt, emme kilpaile silloin ollenkaan samassa kategoriassa.

Salo pitää minimitasona kuuden prosentin osuutta bkt:stä heti vuodesta 2020 alkaen.

Suomella on Salon mielestä iso riski vaipua pysyvästi ”alihankintataloudeksi”, joka tuottaa vain matalan jalostusarvon tuotteita.

– Sellainen ei voi olla oikea tie. Meidän pitäisi pyrkiä kunnianhimoisesti maailman veturiksi monella alalla.

Salo sanoo ymmärtävänsä, että koulutus- ja tutkimuspanostukset maksavat. TKI-rahoituksen kasvattaminen nykyisestä 2,7 prosentista neljään prosenttiin bkt:stä maksaisi julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vuositasolla lähes kolme miljardia euroa.

Maailmalla lanseerattuja uusia tekniikoita ei ole laajasti omaksuttu vielä ollenkaan.

Rahallisten panostusten lisäksi pitäisi Salon mukaan satsata siihen, että koulutus vastaa elinkeinoelämän tarpeita. Erityisesti yksityisen sektorin panostuksia kaivataan lisää.

– Menestystämme rajoittaa, että teknisten tuotteiden ja palveluiden myynti- ja markkinointiosaamisemme on selkeästi jäljessä monia maita. Esimerkiksi Ruotsissa on tässä oltu aina hyviä.

– Meidän tulisi löytää tuotteita tai palveluita, jotka ovat aidosti vientikelpoisia maalimalla.

Salon mukaan Suomi on muuttunut hitaaksi omaksujaksi verrattuna takavuosien teknologisiin ”kulta-aikoihin”.

– Maailmalla lanseerattuja uusia tekniikoita ei ole laajasti omaksuttu vielä ollenkaan. Suomi tulisi saada jälleen maaksi, joka tuottaa tuotteita ja palveluita, joita muut haluavat ostaa.

– Nyt meillä ei ole maailmalla todellisia tähtiyrityksiä, jotka vievät muutosta eteenpäin. Puuttuu veturitoiminta, jossa jotkut yritykset vetävät muita mukanaan.

Salo toivoo, että julkinen sektori osallistuisi omalla panoksellaan uusien teknologioiden tukemiseen. Hänen mielestään valtion tulisi tukea esimerkiksi verotuksen kautta niitä yrityksiä, jotka satsaavat tutkimukseen ja kehitykseen.

– Valtiovallan tulisi laskea, mikä olisi paras keinoa tukea tällaisia yrityksiä. Mutta jos julkinen panostus on kunnossa, yksityinen sektori tulee siihen mukaan omalla panoksellaan.

Ilmastonmuutoksen torjunta on ala, jossa mahdollisuudet ovat suuret.

– Nykyään emme voi lanseerata mitään, joka on ristiriidassa ilmastokysymysten kanssa. Ja se tulee yhä enemmän vaikuttamaan myös kuluttajavalintoihin.

Insinööriliitto

  • Samu Salo on toiminut insinööriliiton puheenjohtajana vuodesta 2016.
  • Keväällä 2016 liiton edustajakokous erotti silloisen puheenjohtajansa Pertti Porokarin sekä koko hallituksen.
  • Insinööriliitto on perustettu Tampereella vuonna 1919, se juhlii siis tänä vuonna satavuotista taivaltaan.
  • Insinööriliitto on Akavan toiseksi suurin jäsenjärjestö, jäseniä on 70 000. Jäsenjärjestöjä on 38.
  • Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita.
  • Insinööriliiton jäsenistä kaksi kolmesta on asiantuntijatehtävissä.
  • Naisten osuus jäsenistä on nykyisin noin 15 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Miksi ilmastonmuutoskeskustelussa puhutaan vain siitä, mistä meidän tulisi luopua? – "Tekniikka voisi tarjota myös ratkaisuja"19.5.2019 11.03
Tiukkoja ilmastoneuvoja Sitralta: Oma auto kotiin, asunnon koosta tingittävä16.5.2019 10.03
Suomi on yksi ilmastonmuutoksen harvoista hyötyjistä, kertoo tutkimus – tutkija Ylelle: "Toiset maat selkeästi enemmän vastuussa"4.5.2019 10.18

Kommentit (10)

Kommentit

Ei vihervasemmistoa kiinnosta

Ei vihervasemmistoa kiinnosta, ovat pikemminkin onnellisia, jos Suomi tippuu B -sarjaan. Sellasta porukkaa ne on.

Tämä on ollut tiedossa jo

Tämä on ollut tiedossa jo kauan ja näkyy jo elintasosta.

Rahoituksen nostamisesta ei

Rahoituksen nostamisesta ei ole mitään hyötyä jollei aivovuotoa saada tyrehdytettyä ja käännettyä aivotuonniksi. Mitään tällaista ei kuitenkaan ole näkyvissä vaan Rinteen hillopurkkikopla koittaa kutistaa palkkahaitaria ennestään, kirstää jo entisestään ankaraa veroprogressiota ja rankaista hyvätuloisia extrasolidaarisuusverolla. Kun kaiken lisäksi pitää samalla elättää ennätyskokoista julkistasektoria ja tulonsiirtoautomaatteja, niin on selvää, että eläminen täällä napapiirin nurkilla maksaa jatkossakin mansikoita. Jos suuri osa nuorista korkeakoulutetuista muuttaa maasta, niin lienee aika vaikea kuvitella, että tänne tulisi jostain huippututkijoita raatamaan naurettavalla palkalla, joka ei tällä hintatasolla riitä minkäänlaiseen elämään.

Suomi on jo pudonnut. Asia ei

Suomi on jo pudonnut. Asia ei vain ole vielä valjennut kaikille.

Mutta hei, eikö meille tullut

Mutta hei, eikö meille tullut muutama vuosi sitten tuhansia (kone)insinöörejä ja muita korkeasti koulutettuja nuoria miehiä? Näin kerrottiin medioissa isoilla otsikoilla? Minne tämä viisaus on sitten maastamme kadonnut?

Sipilän hallitus teki

Sipilän hallitus teki leikkaukset Yliopistoihin, ammattikouluihin, peruskoulutukseen. Nyt pitää toivoa että tuleva hallitus palauttaa koulutuksen arvon. Sipilän hallitus on katsonut kärkihankkeensa tärkeämmäksi: maahanmuuttoon velkaa ja pakolaisille kalliita palveluja ja opetusta Suomenkieleen . Sillä Suomi pärjää: Opetetaan lähi - idän muslimeja puhumaan Suomea. Osaavat sitten itse hakea toimeentulotukea ja Kelan asumistukia.

Kokoomuksen Sasi ajoi Sharia

Kokoomuksen Sasi ajoi Sharia-lakia Suomeen. Suomi nousee muslimien ilmaistyövoimalka ja väkiluku kasvaa pakolaisten sikiämisestä. Joka toinen ihminen on jo Vantaalla ja Espoossa muslimi ja Saudi-Arabian kulttuuri valtaa katukuvan. Mustaa kaapua kuin ISIS terroristien leirillä. Silmäreiät näkyvät näillä rikastuttajilta jotka eivät käy töissä mutta Allahin nimeen sikiävät ja silpovat lasten sukuelimiä.

Onhan teillä jo oma

Onhan teillä jo oma Avaruusohjelma ja jopa NSA oli jo heti 2005- luvun alun jälkeen kiinnostunut Trevoc:in ja Aarnion luottomiehen Paataman kehittelemästä nk.Herneanturilla varustetusta seurantalaitteesta, joka lepää kuin kohde ei liiku... :-) -Suomi sentään on jalat maassa oleva Valtio, joka myy maataan ja näin sen kansalaisiaan kehitysalustaksi muille Rahaa tänne tarjottavista rokotteista lähtien, joista mm.vain Oikeuskanslerinne Tuomas Pöysti kehoitti erottelemaan ne varsinaisista joitain tautia vastaan kohdistetuista Rokoituksista juuri menneellä viikolla. Alkaa Presidenttinne nostamaan todella arvokkaasti Profiiliaan, juuri hänen nimetessä maahanne Pöystin Oikeuskansleriksi valvomaan Viranomaistenne laillisuusvalvontaa. Aikoinaan Vanhasen Hallitukselle myönnettiin Rokoitteen jälkeiseen toimintaan lähes kymmene miljoonaa, Pääministerin valtuuksien yltäessä monen lisäksi aina Yliopistoneuvoston Puheenjohtajaksi asti, johon toki kuuluu, en kyllä tiedä kenen onneksi kuusi muutakin Ministeriä vähintään maanne neljästä eri puolueesta. On hyvä että yhyeiskunnallisista asioistanne on alettu puhumaan osin kumminkin jo ääneen avoimesti kansalaisillenne.

Tuohan kertoo täysiä satuja.

Tuohan kertoo täysiä satuja. TKI-tuet ovat OECD-maissa keskimäärin n. 2,4 % bkt:sta (v. 2017). Suomessa TKI-tuet/bkt ovat jo nyt noin 15 % korkeammat kuin OECD-maissa ja per kansalainen mitattuna kaksi kertaa niin korkeat kuin EU:ssa keskimäärin. TKI ontuu pahasti, mutta rahat käytetään kyllä. Mutta mihin? Ei ilmeisesti tutkimukseen, kehitykseen eikä innovaatioon. Eräs hyvä aloitus tason nostamiseksi olisi varmaankin insinööriliiton puheenjohtajan vaihtaminen johonkin, jolla on todellisuudentajua ja oikeaa tietoa.

Joka insinöörin tulisi

Joka insinöörin tulisi ainakin 10 tuntia viikostaan työajan ulkopuolela käytää tutkimus ja kehity työhön vaikka ei kukaan maksaisikaan sitä. Voisihan sitä tehdä omiakin keksintöjään ja kehitys työtä- Tämä ei paljoa ole sen on helposti tehnyt "turhalla" ajalla jota varmasti nyt on useasti.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat