Puheenaihe

Työelämässä vaatimukset kasvavat, mutta tekijöiden koulutus vähenee – liitto ärähtää: "Tilanne on hälyttävä"

Julkinen sektorilla työntekijöidensä osaamisen päivittäminen on selvästi runsaampaa kuin yksityisellä puolella. Arkisto / Anton Soinne

Yritykset tarjoavat yhä vähemmän koulutuspäiviä työntekijöilleen, ilmenee Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrista.

Koulutuspäivien määrä on vähentynyt 20 prosenttia 2000-luvun alusta. Tuolloin työnantajat maksoivat henkilöstölleen keskimäärin 6,2 koulutuspäivää vuodessa. Viime vuoden lukema oli 4,8.

Viimeisen viiden vuoden aikana koulutuspäivien määrä on ollut alimmillaan koko 2000-luvun aikana eli keskimäärin 4,6 päivää vuodessa.

Toimihenkilöliitto ERTOn mukaan koulutuksesta karsiminen on jo vaaraksi Suomen taloudelle.

–  Tilanne on hälyttävä. Suomella ei ole varaa rapautuvaan osaamiseen, puheenjohtaja Juri Aaltonen napauttaa.

–Työelämän murros ja digitalisaatio edellyttävät, että työntekijöiden osaamista päivitetään yhä enemmän. Vaatimusten kasvaessa heitä koulutetaan kuitenkin aiempaa vähemmän.  

Työntekijöiden koulutus on yleisempää julkisella sektorilla kuin yksityisellä puolella. Viime vuonna valtion työntekijät saivat keskimäärin kahdeksan koulutuspäivää.

Eniten koulutusta on vähennetty ylempien toimihenkilöiden kohdalla, jotka saavat kuitenkin edelleen koulutuspäiviä muita enemmän.

Vuonna 2018 ylemmät toimihenkilöt käyttivät koulutukseen keskimäärin 5,4 päivää, alemmat toimihenkilöt 5,1 ja työntekijät 3,4 päivää.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Kukaan ei kiellä eikä estä

Kukaan ei kiellä eikä estä opiskelemassa omatoimisesti.

Omatoimisuus on kielletty

Omatoimisuus on kielletty yleissitovassa TESsissä ja vain liittoon kuuluva pääluottamusmies voi harkita poikkeusta tähän. Tällöinkin työntekijälle on maksettava TESsin mukainen omatoimisuuslisä ja koulutuspuutekorvaus.

Häh? Aprillia? 2000-luvun

Häh? Aprillia? 2000-luvun Suomessa?

Minkäkö muka vitsailisin?

Minkäkö muka vitsailisin? Pois se minusta! ...tai, noh. Olisi se vain jotenkin hienoa, jos suomalaiset alkaisivat pikkuhiljaa tajuta, että oma ammattitaito ja osaaminen ovat yksi tärkeimmistä pääomista mitä ihminen voi omistaa - ja että tätä pääomaa kannattaisi vaalia ja kasvattaa koko elämän ajan. Taitaa vain valitettavasti olla niin, että suurin osa on edelleen passiivisen vastaanottajan roolissa odottamassa, että "joku muu" päättäisi mihin kannattaa perehtyä ja että tämä "joku muu" myös järjestäisi ja maksaisi kurssituksen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat