Puheenaihe

Voiko lasta kasvattaa älykkääksi? Näin kertoo tuorein tutkimus perimän ja ympäristön merkityksestä

Viitakoski Markus

Noin 50 prosenttia älykkyyseroista selittyy perimällä. Lontoon King's Collegen tutkimuksessa tutkittiin adoptoituja lapsia, ja siinä selvisi, että lasten ja biologisten vanhempien älykkyys korreloi vahvasti mutta lasten ja adoptiovanhempien vain hyvin vähän.

Viime vuosina on tunnistettu noin 500 geeniä, joilla on jonkinlaista vaikutusta älykkyyteen. Yksittäisten geenien vaikutus älykkyyteen on hyvin pieni, mutta niiden yhteisvaikutus on merkittävä. Suurin osa älykkyyteen vaikuttavista geeneistä on vielä tunnistamatta. Lisäksi älykkyyteen vaikuttavat ympäristötekijät, kuten ravinto.

Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Tekniikka & Talous -lehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Voi. Jokaisen lapsen parhaat

Voi. Jokaisen lapsen parhaat puolet voi houkutella esille kasvatuksella ihan vaan sillä, että arvostaa ja kannustaa lasta, on paljon yhdessä ja näyttää esimerkkiä myös koulussa tarvittaviin taitoihin. Lukutaitoa voi ihan yhtälailla bodata, kuin jääkiekossa tarvittavaa luistelutaitoa. Voi myös opettaa säännölliseen elämänrytmiin ja hoitamaan vaikeatkin asiat keskustelemalla. Älyä kertyy, jos intoa riittää. Ja tässä onkin vanhemman suurin painimatsi, kuinka pidät kotoa käsin lapsen luontaista oppimisintoa yllä, kun peruskoulu inkluusioineen yrittää lytätä kaikki samanlaisiksi? Erityislapsia kyllä tuetaan joka päivä 9v ajan, erityislahjakkaita ei päivääkään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat