Puheenaihe

Mika, 27, kertoo millaista oli elää toimeentulotuella 5 vuotta – "Tuntui, että elän samaa päivää miljoonaan kertaan"

Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä / Arkisto

Tällä hetkellä kouvolalainen Mika, 27, (nimi muutettu) on elämäänsä suhteellisen tyytyväinen. Hänellä on työpaikka, hän asuu tyttöystävän kanssa ja tulevaisuuskin on taas olemassa.

Hiljattain Mika havahtui outoon tunteeseen. Hän koki jälleen olevansa kuin oikea ihminen.

– Raha vaikuttaa ihan hemmetisti. Se poistaa massiivisen, turtuneen stressin, jonka köyhyys tuo. Stressin, jota ei ehkä huomaa mutta joka puristaa kuin pakkopaita.

Kun saa palkkaa, on jaloillaan.

Vielä vuosi sitten kaikki oli toisin.

Mika sinnitteli tuolloin viidettä vuotta toimeentulotuella. Vuonna 2012 Mikan varusmiespalvelus oli päättynyt, mutta siviilissä hänellä ei ollut työ- eikä opiskelupaikkaa. Mika yritti jatkaa aiemmin keskeyttämänsä lukion suorittamista mutta ei saanut opintojaan päätökseen. Syyksi Mika kertoo motivaation puutteen.

Elämää leimasi ahdistus, näköalattomuus ja jatkuva rahapula. Mika häpeää viiden vuoden köyhyysjaksoaan niin paljon, että hän ei halua esiintyä tässä jutussa oikealla nimellään.

– Sitä käytti kaiken ajan siihen, että yritti unohtaa olevansa elossa. Tulevaisuutta ei ollut. Tuntui, että elän samaa päivää miljoonaan kertaan, hän kertoo.

Kun Mika eli toimeentulotuella, elämiseen jäi kiinteiden kulujen jälkeen 260 euroa kuussa. Sen täytyi kattaa ruoat, puhelimet, kulkemiset, nettiliittymät ja sairastamiset.

– Lompakko on itsesi ruumiillistuma. Ilman sitä olet b-luokan kansalainen. Sinulla ei ole toivoa, et voi investoida itseesi tai suunnitella mitään pitkällä tähtäimellä.

Eniten elämää haittasi epävarmuus. Toimeentulotuen varassa eläessään hän ei pystynyt luottamaan esimerkiksi siihen, että tuet tulevat ajallaan.

– Koskaan ei voi olla varma, että paperit ovat kunnossa. Joskus käsittelyssä voi mennä kaksi viikkoa, ja voi olla, että tuleekin lisäselvityspyyntö ja maksu viipyy, hän sanoo.

Kun rahattomuus jatkui, Mikasta tuntui, että hän jäi kaiken ulkopuolelle. Silloin iskivät masennus ja epätoivo.

– Pisimmän tähtäimen suunnitelma oli, että mietin, mitä syön kuun viimeisellä viikolla vai juonko nyt yhden oluen. Molempia ei ollut varaa tehdä, hän sanoo.

Myös sosiaalinen elämä kärsi, sillä Mikalla ei ollut rahaa lähteä tuttujen kanssa ulos tai harrastaa.

Vuonna 2015 Mika pääsi opiskelemaan puuteollisuuden perustutkintoa, mutta päätös opintolainan valtiontakauksesta viipyi. Takausta odotellessaan Mika rahoitti elämäänsä velkarahalla. Velka kasvoi ja vei luottotiedot. Mikasta tuntui, että köyhänä ei kannata yrittää mitään.

Mika nimeää tärkeimmäksi onnellisuutensa lähteiksi ystävät. Heidän ansiostaan Mika koki ansaitsevansa edes jonkinlaisen ihmisarvon.

– On äärimmäisen tärkeää, että on ihmisiä, jotka kohtelevat sinua ihmisenä. Että joku voi tarvita sinun apuasi ja voit antaa apua. Silloin voi nähdä oman arvonsa, vaikkei rahaa olisikaan.

Jaloilleen pääsy oli hyvien sattumusten summa. Mikan tyttöystävä sai töitä Kouvolasta, ja tyttöystävän perässä Mika muutti Jyväskylästä Kouvolaan. Uudessa kaupungissa hän otti yhteyttä Ohjaamoon, joka antaa muun muassa työllisyyteen liittyvää ohjausta 15–29-vuotiaille nuorille. Ohjaamon kautta hän löysi mielekkään työpaikan järjestötoiminnasta. Se on muuttanut paljon, lähes kaiken.

– Ei tiedä, mitä mahdollisuuksia voi olla, ennen kuin ne tulevat eteen. Olen ollut aiemmin hyvin jyrkkä. En ole halunnut tehdä työtä, joka ei tunnu oikealta. Tämä työ tuntuu oikealta, hän sanoo.

Teksti: Leena-Kaisa Laakso

Harva toivoo ökyilyä

Suomalaisten onnellisuus on tutkija Sakari Kainulaisen mukaan suhteellisen vakaalla pohjalla. Ihmiset ovat myös realisteja. Harva toivoo ökykuluttamista.

Kainulainen kritisoi ajatusta, että onni ja menestys ovat aina itsestä kiinni.

– Olen taustaltani sosiologi ja tehnyt töitä sosiaalipoliittisten asioiden parissa. Minulle onnellisuus ja tyytyväisyys määräytyvät paljolti myös siitä, millaisissa rakenteissa elää ja mikä on mahdollista.

Etenkin lasten köyhyys huolestuttaa tutkijaa, koska sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia jo lapsen kehitykselle.

– Jatkuva stressi on haitallista ja aiheuttaa muutoksia aivoissa, Kainulainen sanoo.

Kainulaisen mielessä yhteiskunnassa voisi miettiä, rakennetaanko yhdessä vai yksin tekemisen kulttuuria. Tärkeää on myös se, että mielen hyvinvointiin on tarjolla tukea.

Lapsiköyhyyden seurauksia voisi vähentää muun muassa tarjoamalla lapsille ja nuorille mielekästä tekemistä.

– Kyse on pienistä asioista kuten siitä, ovatko koulut käytettävissä harrastuksiin iltaisin ja maksavatko harrastukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin suomalaiset käyttävät rahansa – asumiseen menee kolmannes6.6.2019 06.10
Tutkija: Kipuraja on 1000 e/kk – "Jos sen alle menee, ei ole mukavaa"6.6.2019 06.10

Kommentit (28)

Kommentit

Hoh hoijaa, taas tällainen

Hoh hoijaa, taas tällainen nyyhkytarina ihmisestä, joka omaa laiskuuttaan on joutunut väärille poluille. Luuleeko Mika, että meillä kaikilla on ollut motivaatio kohdillaan lukiossa tai koulussa? Ei ole, mutta jokainen ymmärtää, että suomessa ei peruskoulututkinnolla pärjää. Jos haluaa heittäytyä koulun penkiltä toimettomaksi, niin kyllä siinä ihan itseä saa syyttää. Ja yhteiskunta tietysti mahdollistaa tämän näille nuorukaisille. Ite saa päättää, rahaa tulee silti. Lisäksi tuo valtiontakaus tulee automaattisesti. Ei sitä tarvitse mitenkään "odotella", eikä ainakaan niin kauaa että sinä aikana menisi luottotiedot. Kyllä siinä on nuori mies tainnut todeta, että valtion ilmainen raha ei riitä ja laittanut ranttaliksi pikavipeillä, kunnes ne luottotiedot pamahti. No, tämä hallitus tulee paapomaan näitä kakaroita vielä enemmän. Ja oppi on se, että voi jäädä yhteiskuntaan makaamaan, koska joku muu maksaa. Pitäisi mennä päinvastoin. Jos ei opiskelut tai työ kuin työ maistu, niin sit ei pitäis rahaakaan tulla.

Juuri kuten kirjoitat!

Juuri kuten kirjoitat! Kertoo että oli motivaatio hukassa ja sittenkö yhteiskunnan pitäisi kustantaa kaikki? Kyllä se harvase aamu omakin motivaatio on hakusessa kun töihin pitää mennä, mutta ei auta kun laskut pitää maksaa.

Itse olen tehnyt 41 vuotta

Itse olen tehnyt 41 vuotta peruskoulupohjalla paskaduuneja, on oma mersu oman talon pihassa. Monta kertaa on harmittanut kun koulutetut kaverit on tehneet saman puolet pienemmällä tuntimäärällä, koulutus kannattaa aina.

Maksumies, miksi? 41 vuoden

Maksumies, miksi? 41 vuoden aikana ehtii lukea itsensä vaikka mihin hyvin palkattuun ammattiin. Jotkut lukevat itsensä esimerkiksi lääkäriksi pitkälti yli 50 vuotiaina. Eihän se pelkkä peruskoulupohja nyt ole mikään "loppuelämän tuomio".

Terve Suomalainen löytää

Terve Suomalainen löytää päivässä töitä. Silloin voi katsoa peiliin, jos näin ei ole.

Töitää varmasti löytää, mutta

Töitää varmasti löytää, mutta jos löytäisi vielä sellaisen, mistä maksettaisiin palkkaa ja jolla pystyisi vielä elättämään itsensä, maksamaan edes vuokran ilman asumistukea.

Jos oikeasti olet tuota

Jos oikeasti olet tuota mieltä – olet itse ollut työttömänä – ja aina työllistynyt päivässä, niin sinulla täytyy olla taikasauva! Valtaosan terveistä, hyvin koulutetuista, työkokemusta omaavista, aktiivisista ja osaavista korkean ammattitaidonkin omaavista työttömistä työnhakijoista on haettava työtä pitkään jopa satoja työhakemuksia laatimalla. Paljon riippuu tietysti toimialasta ja työstä, mutta eritoten hakijan iästä ja onko työssä oleva vaiko työtön työnhakija! Nollatuntisopimustyötä ja pohjapalkatonta provisiopalkkaista lehtimarkkinointia ehkä löytyy, mutta ne eivät mielestäni täytä työsuhteen oikeita tunnusmerkkejä.

Tämä vastaukseni oli siis

Tämä vastaukseni oli siis tarkoitettu nimimerkille MM-2011.

Voi kuule on se nyt sentään

Voi kuule on se nyt sentään parempi tehdä niitä provikka tai nollatuntitöitä vaikka palkkaa ei tulisikaan ! Nimittäin niistä tulee ihan täysin hyvää työkokemusta ja mahdollisesti suhteita,millä saa parempia töitä tulevaisuudessa. Olen itsekin aikanaan ollut pitkään työttömänä ja jouduin ottamaan velkaa maksaakseni vuokrat mutta enpä sortunut missään vaiheessa mihinkään yhteiskunnan tukiin! Olin vähän aikaa jopa kodittomanakin. Mutta sitten kun pääsin palkattomaan harjoitteluun ja tein sen kunnolla niin pääsinkin jo palkkaduuniin niin pääsin taas jaloilleni. Töitä on vaikka kuinka, katso vaikka mol.fi tai puhelinmyynti- tai vuokrafirmat. Niihin pääsee kuka vaan koska vaan.

Jos toimeentulotuella oluen

Jos toimeentulotuella oluen otto on vaihtoehto niin silloin tuki on liian suuri. Se on nimenomaan tuki eikä elämäntapa. Jos luottotiedot menee omalla lainanotolla niin joutaa sitten mennä ja uutta lainaa ei enään anneta. Joku järki täytyy sentä olla nuorella miehellä.

Saako työtön laittaa voita

Saako työtön laittaa voita leivän päälle, vaan onko sekin liikaa, niin kuin 0,90€ olut? Pitääkö elää pelkällä leivällä ja vedellä? Onko edes yksi appelsiini kuukaudessa sallittu? Ja lainan hän joutui ottamaan, koska päätöksen teko viivästyi Kelan puolesta. Siinä se ongelma onkin, että päätöksen saaminen voi kestää viikkoja, joskus kuukasia. Ja pitääkö siinä ajassa kuolla nälkään jos ei saa rahaa mistään? Vai parempi vaihtoehto on varastaa, kuin ottaa pikavitti ja toivoa, että joskus pystyy sen maksamaan takaisin?

höpöhöpö näitten kommentteja.

höpöhöpö näitten kommentteja. Ennenvanhaan sai töitä. Töitä löytyi raksoilta ym vaikka olisi vaihtanut työpaikkaa viikon välein. Nykyään ei löydy töitä.Vaaditaan kaikenlaisia kursseja,kortteja ym kissanristiäisiä ja silti ei löydy. Vaikka nykyään rakennetaan paljon esim täällä tampereella,niin silti kaikille ei löydy töitä.

voi kuule katsopa vaikka mol

voi kuule katsopa vaikka mol.fi tai mene mihin tahansa vuokra tai puhelinmyyntifirmaan. saat töitä suunnilleen heti kun siellä olet käynyt !! Ja useimmissa tapauksissa nuo vaatimukset ovat esim siivous tai raksa hommissa vain sanahelinää. Minulla on kokemusta asiasta

Voin hyvin löytää

Voin hyvin löytää yhtymäkohtia Mikan kertomuksesta. Ihminen määritellään vain työn, palkan ja niistä maksettujen verojen mukaan. Kai kaikki arvostelijat tietävät sen, että työttömyyskorvauksestakin maksetaan veroa? On pakko vetäytyä pois kestääkseen, ja seurata sivusta oman elämän hukkaan menoa. Työtä kun kaikille ei ole. Ikää liikaa, puolikuntoinen, liian nuori, liikaa työkokemusta tai liian vähän, turhan monta tutkintoa, tai just se oleellinen puuttuu, väärän värinen pusero... Tuntuu, että ihan mikä hyvänsä syy riittää työnantajapuolelta siihen, että työtä ei saa. Onnittelen Mikaa siitä, että on päässyt taas hamsteriksi rattaita pyörittämään, sinne kaipaisin minäkin.

Ulkomaalaiset

Ulkomaalaiset matalapalkkatyöläiset ULOS SUOMESTA, jotta suomalainen voi siirtyä toimeentulotuelta työelämään.

Osa kommenteista osoittaa

Osa kommenteista osoittaa tosi kylmää asennetta lähimmäisiä kohtaan. Kannattaisi olla vähän armeliaampi muita kohtaan, sillä koskaan ei voi tietää, milloin itselle tai läheiselle tulee sairaus tai työttömyys ym. Hienoa, että Mika on päässyt jaloilleen.

Kuinka niin kylmää asennetta

Kuinka niin kylmää asennetta ? Kyseessähän on ilmiselvää laiskuutta, jonka suorastaan myöntää! Jos oma motivaatio on hukassa niin miksi yhteiskunnan silloin pitäisi kustantaa yhtään mitään? Mika häpeää itseään ihan kuule hyvästä syystä!

Ja lisätäkseni vielä, jos

Ja lisätäkseni vielä, jos minä joudunkin nyt työttömäksi niin saan kyllä uuden työn aika nopeasti sillä minulla on pitkä työ-historia ja paljon taitoja. Lisäksi minulla on myös oma toiminimi mitä voin alkaa pyörittää täysipäiväsesti! Sairauksiakin varten on säästöjä ja ihan hyvin töitä voi tehdä sairaanakin. Että kannattaisikos ennemminkin vaan tehdä niitä töitä tai vaikka ruveta yrittäjäksi niin ei tarvittis olla meidän muitten elättäinä!!

Meneppäs taksiyrittäjä vaikka

Meneppäs taksiyrittäjä vaikka lonkkanivelet leikattuna tekemään töitä. No hus hus nyt siitä! Tai kun saat aivoverenvuodon tosta raivoamisesta, kuola roiskuu suusta ja vasen puoli kropasta ei toimi. Mene nyt! Taitaa olla sinulla jo paha diabetes, kun olet niin ilkeä ja kiukkuinen. Mutta ei se kuule ole toisten vika, sinulla varmaan on työterveyshuollon sopimus tehtynä, eiku sinne! Suomalainen mies kuolee aikaisessa vaiheessa, kun ei hoida itseään ja tekee työtä otsasuonet pullistellen. Tulee kuule kalliiksi yhteiskunnalle tämä.

Aktiivimallin rankaisu

Aktiivimallin rankaisu kaikille yrittäjille jotka eivät toteuta aktiivimallia ja anna palkattua työtä sitä hakevalle työnhakijalle. Ja veronkorotus 10 prosenttia kaikille yrityksille jotka eivät suostu työllistämään. Verovähennykset pois yrityksiltä. Yritystuet lakkautettava kokonaan, yritys ei ole mikään yhteiskunnan lakisääteinen sosiaaliturvan muoto. Näin valtio saa julkista rahaa muuhun kuin yritysten veronkiertotileille ulkomaille.Kuusi miljardia esim. Lakisääteiseen vanhustenpalveluihin. Kun ihminen tarvitsee toimeentulotukea, se ei riitä edes elämiseen. EU on vaatinut Suomea korottamaan sosiaaliturvaa ja työttömyysturvaa, jotka eivät riitä elämiseenSuomessa. Suomessa eläkeläiset kuolevat , koska terveyskeskuspalvelut ovat kalliita , lääkäriin ei pääse ajoissa ja kotipalvelua ei saa kuin kuolinvuoteelle. Pakkoyksityistäminen vie ihmisarvon vanhuksilta. Jotkut kehtaavat sanoa työttömyyttä ja toimeentulotuella elämistä laiskuudeksi. Ennen kerjättiin, synnytettiin saunassa , piika ja renki tekivät töitä ruokapalkalla ja vammaiset ja vanhukset hoidettiin omassa kotona . Idiootit luulevat että kun minä tein näin niin tuonkin pitää tehdä näin. Minä sairastuin syöpään, tuonkin pitää sairastua syöpään. Äly hoi, tulkaa tähän päivään . Ja koittakaa edes olla sairaan, väsyneen, masentuneen, heikon asemassa. Eläimetkin kykenevät siihen.

Avoimia työpaikkoja 61000

Avoimia työpaikkoja 61000 vuonna 2019, työttömiä työnhakijoita 191 000. Mutta hei idiootit, kaikkihan on itsestä kiinni.... Töitä voi tehdä ilman työnantajaakin. Henkilökohtaisen avustajan työkokemuksella bussikuskiksi , ettei ole laiska.Ja puhelinmyyntiä kannattaa tehdä vaikka mitään ei saa myytyä, työnantaja ymmärtää maksaa tyhjästä,ei kai myyntiä tarvita, palkanmaksun vastineeksi? Ja työläiset ; älkää valittako , työstänne.. Menkää opiskelemaan diplomi- insinööriksi Teknilliseen yliopistoon. Vaikka sillä ammattikoulun matematiikalla . Sehän on vain itsestä kiinni, ei siinä laskupäätä tai kyvykkyyttä tarvita kuin vain yrittää...

Ihan paskan puhetta että

Ihan paskan puhetta että "terve löytää töitä, " nuori kävi terveenä työhaastattelussa , työnantaja puhui paskaa ilmoittavansa nuorelle työnhaun tuloksista, mitään ilmoitusta ei tullut . Itse kävin terveenä työhaastattelussa vuosia sitten, työnantaja sanoi että olen ylikoulutettu työhön eikä halunnut palkata .Ei terveen paperit hyödyttäneet. Onneksi nuori sai opiskelupaikan teknilliseen yliopistoon , kun ei fyysiseen halpatyöhön kelvannut...

Kyllähän töitä saa tehdä,

Kyllähän töitä saa tehdä, mutta palkanmaksajista on pulaa. Kuinka moni työtä tekevä tarvitsee asumistukea, toimeentulotukea ja Sairastamisesta laskuihin haettava toimeentulotukea? Se onko ihmisellä työtä, ei kerro kuinka ihminen tulee toimeen työnsä keskellä. Saati elättää kokonaisen perheen työllään . Terveenä voi pärjätä pienilläkin tuloilla, mutta Sairastamisesta (esim. Erikoissairaanhoito, sairaalavuorokaudet, tutkimukset, poliklinikkamaksut) voi tulla isompi lasku kuin kuukauden tulot. Yrittäjillä on kissanpäivät , on vakuutuksia, ajellaan kalliilla autoilla, verovähennyksiä, verosuunnittelua, laskutusta kalleimman päälle , tulot toista luokkaa kuin palkansaajilla. Yhteiskunta osallistuu työsuhteen kustantamiseen sosiaaliturvan muodossa, kilpailukykysopimus .. Joka rankaisee palkansaajaa . Silti yrittäjät Valittavat . Kukkoilevat heikkoja syyllistäen eläteiksi. Huh minkälaista empatiakykyä. Ei ihme että nyt oli muutoksen aika , eriarvoistumisen kehitykselle.

Asenne kuntoon ja töihin vaan

Asenne kuntoon ja töihin vaan. Faktahan on, että ilman mitään koulutusta ei todennäköisesti saa heti aluksi mitään kummoista työtä, mutta jos on halua ja motivaatiota niin varmasti töitä tekevälle löytyy. Valitettavan paljon kirjoitetaan samanlaisista tapauksista, joissa "mikat" valittavat velkoja ja huonoa elämää kun ei ole rahaa. Lähes jokaisessa jutussa syy on oma haluttomuus opiskella tai tehdä töitä. Usein kuvioon liittyy vielä masennusta ja muita mielenterveys ongelmia.

Säästä lainan kuluissa ja yhdistä kalliit lainat yhdeksi: https://www.yhdistalaina.com/

Koulutus kannattaa aina.

Koulutus kannattaa aina. Nykyään lähes hommaan kuin hommaan vaaditaan jokin todistus. Itse tunnen monta tyyppiä jotka ovat kateellisia niille jotka ovat johtavassa asemassa töissä, itse eivät kuitenkaan vaivaudu edes opiskelemaan ammattia. Tyytyvät vain valittamaan.

Kun nuorena malttaa mielensä

Kun nuorena malttaa mielensä ja opiskelee eikä vain biletä, niin saa todennäköisemmin hyvän työpaikan. Joe ei ole opiskellut niin turha silloin on asiasta itkeä. Näihin juttuihin pystyy itse vaikuttamaan...

Tsemppiä Mika!

Tsemppiä Mika!

Luottotietojen menetys on

Luottotietojen menetys on erityisesti nuorelle vakava paikka. Suosittelen tutustumaan lainojen yhdistelyyn mikäli pienlainoja on kertynyt kohtuuttomasti: https://matchbanker.fi/laina/lainojen-yhdistaminen/

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat