Paikalliset

Turkulaisen toimittaja testasi 13 euron parturin: kortti ei käynyt, eikä kuittia saanut – näin yrittäjä ja verottaja kommentoivat

Turussa hiustenleikkuuta 13 eurolla tarjoava parturi ei antanut asiakkaalle kuittia. Kuvituskuva.

Anton Soinne

Turkulainen parturi-kampaamo mainostaa hiustenleikkuuta 13 eurolla.

Astutaanpa sisään ja kokeillaan, minkälaisen leikkauksen tuolla hinnalla saa.

Hinta on selvästi alle yleisen hintatason. Yleensä hiustenleikkuusta saa pulittaa paikasta riippuen noin 20–30 euroa.

Edullinen hinta on houkutellut paikalle muitakin asiakkaita. Oman vuoron odottelua tahdittavat latinolaiset rytmit.

 

Lopulta toinen partureista vapautuu ja leikkaa hiukset.

Leikkaus kestää 15 minuuttia. Lopputulos on siisti, mutta maksusta ei voi sanoa samaa.

Kun parturille tarjoaa maksukorttia, hän ilmoittaa saman tien, ettei korttimaksu käy.

Käteinen sentään käy. Parturi sujauttaa rahat lippaaseen ja antaa vaihtorahat.

– Kiitos ja tervetuloa uudelleen.

Parturi ei tarjoa kuittia eikä kysy, haluaisiko asiakas sitä.

Lain mukaan yrityksen ja elinkeinonharjoittajan on aina käteiskaupassa tarjottava kuitti automaattisesti.

 

Soitetaan yrittäjälle ja kysytään suoraan, miksei kuittia tarjottu. Yrittäjä vastaa, että voi kirjoittaa minulle sellaisen.

Yrittäjän verotietoja tarkasteltaessa selviää, että hän ei tienannut vuonna 2017 ollenkaan verotettavaa ansiotuloa, vaikka hänellä on ollut yritystoimintaa jo monta vuotta. Vuonna 2016 hän tienasi 9 105 euroa, mikä tekee kuukaudessa keskimäärin 759 euroa.

Puhelimessa yrittäjä kertoo tulevansa taloudellisesti toimeen, ja asiakkaita hänellä on riittävästi.

– Päivästä riippuen asiakkaita on yleensä 15-20, yrittäjä kertoo puhelimessa.

– Kyllä tulen toimeen.

Jos yrittäjä työskentelee kahdeksan tuntia päivässä ja palvelee 20 asiakasta, hänellä on tunnissa 2-3 asiakasta. Se tarkoittaa 26-39 euron tuloa tunnissa.

Yrittäjä vaikuttaa olevan haluton vastaamaan kysymyksiin. Hän keskeyttää puhelun ilmoittamalla olevansa kiireinen ja pyytää soittamaan myöhemmin uudelleen.

Sitten hän lyö luurin korvaan.

 

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Liimataisen mukaan parturi-kampaamon on yrityksen kulurakenteesta riippuen saatava tunnissa tuloja noin 60 euroa, jotta yrityksen toiminta olisi kannattavaa.

Liimataisen mukaan hiustenleikkaus 13 eurolla on mahdollista, mikäli siihen on käytetty vain vähän aikaa.

– Se on ihan mahdollista. Mutta jos hiustenleikkuuseen käytetään 30 minuuttia, silloin siitä ei ole voitu hoitaa kaikkia veroja ja muita velvoitteita.

– Jos joku polkee hintoja alas siksi, että ei hoida kaikkia velvoitteita, on aika epäreilua toimintaa, Liimatainen kommentoi.

 

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkösen mukaan asiassa on oleellista sekin, kuinka monta asiakasta parturi pystyy päivän aikana ottamaan.

– Näillä partureilla toiminta perustuu usein volyymiin, eli he tekevät paljon ja suhteellisen nopeasti.

Jos yritys pystyy tekemään tunnissa esimerkiksi neljä 15 euron hiustenleikkuuta sen sijaan, että tunnissa tehtäisiin kaksi 30 euron hiustenleikkuuta, yrityksen tunnissa saama ansio on yhtä suuri.

Yritystoiminnan kannattavuutta arvioidessa Rytkönen muistuttaa, että lähtökohtana tulee olla se, että asiaankuuluvat maksut suoritetaan.

– Tärkeää on, että kukaan ei saa hankkia kilpailuetua siten, että toimii lainvastaisesti. Se on jokaisen yrittäjän oma asia, millä hinnalla palvelua ja työpanostaan myy, hän sanoo.

 

Verohallinnon verotarkastusprosessin manageri Ari Repo toteaa, että yrittäjän pienet ilmoitetut tulot, palvelun edullinen hinta, vain käteisen kelpaaminen maksuvälineeksi ja kuitin antamatta jättäminen ovat yleensä vahva viite kohonneesta harmaan talouden riskistä. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti, että kyseessä olisi harmaan talouden toimija.

– Sen voi toki sanoa, että jos 13 eurosta pitää maksaa kaikki kiinteät ja muuttuvat kustannukset sekä lakisääteiset velvoitteet ja jos samaan aikaan asiakaspalvelutilanne kestää yhtä pitkään kuin enemmän veloittavissa liikkeissä, niin eihän siitä yrittäjälle kauhean paljon jää puhtaana käteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Kympin parturit" toivat rajun kilpailun hiusalalle – näin yrittäjä perustelee hintaa29.1.2017 08.00
Turkulaisen selvitys paljastaa: Osa kebab-paikkojen yrittäjistä tienaa reilusti alle 1 000 euroa kuukaudessa – Verohallinnon asiantuntija: "Ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä veronkierrosta"1.2.2019 06.00

Kommentit (4)

Kommentit

Tällä Helsingin noita kympin

Tällä Helsingin noita kympin (siis oikeasti 10 €:n) partureita on pilvin pimein. Pääsee sekä ilman ajanvarausta jonottamalla että ajanvarauksella. Kuitteja suorastaan tyrkytetään, vaikka maksaa käteisellä ja kieltäytyy kuitista. Näin tomii markkinatalous ja kilpailu. Turussa on ehkä yhä sosialismi.

Turussa on näitä verot

Turussa on näitä verot maksamatta jättäviä partureita joka kadulla. Viranomaiset ummistavat silmänsä, kun on kyse kulttuurillisesti rikkaammasta harjoittajasta. Saatetaan jopa ajatella, että parempi parturida pimeästi kuin tehdä pahojaan muualla. Tämä ajatusmaailma on täysin sairas ja kiero. Tilanteeseen tosin ei ole tulossa muutosta ainakaan parempaan suuntaan. Kiitos vaan päättäjät tästäkin.

Tämä on vähän samalainen kuin

Tämä on vähän samalainen kuin aikanaanoli 6 euron pitzan hinta , Kilpailijat väitti ettei tuohon hintaan voi kaikkia maksuja hoitaa vaika pitzan kulut jää todellisuudessa alle 3 euron. Samoin on parturila jos on halpa tila ja useampi jakaa sen tulee leikuuitakin paljon ja näin tilan vuokra ei paljoa ole. Valineet taas saa lähes ilmaiseksi kun joku lopettaa, on näitä tarjottu ilmaiseksikin kun tyhjentää koko huoneen.

Asiakkaiden antamat setelit

Asiakkaiden antamat setelit siis ilman kuittia lippaaseen? Lipas onkin sitten työpäivän päätteeksi mukava tyhjentää ja siirtää rahapino omaan lompakkoonsa. Verottajalle ilmoitetaan jotain jos ilmoitetaan... tämän artikkelin mukaan yrittäjä oli ilmoittanut verottajalle tulonsa 0 euroksi per vuosi? Hienoa. Toivottavasti saa vielä lisäksi yhteiskunnan tarjoaman asumistuen ja toimeentulotukea kun on niihin "oikeutettu" virallisten tulojen ollessa 0 euroa. Asiakkaiden maksama arvonlisäverokin ilmeisesti jätetty tilittämättä valtiolle ja pidetty itsellä (eihän sitä voi tilittää kun muuten paljastaisi samalla verottajalle, että on kusettanut myös tuloveronsa).

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat