Puheenaihe

Ilmastonmuutos on nuorista merkittävin muutosilmiö Suomen tulevaisuuden kannalta – vain 6 prosenttia uskoo, että sen hillinnässä onnistutaan

Kuvituskuva.

Sanni Saari

Suomalaisista nuorista 67 prosenttia uskoo, että ilmastonmuutos on merkittävin muutosilmiö Suomen tulevaisuuden kannalta. Kuitenkin vain kuusi prosenttia uskoo, että sen hillinnässä onnistutaan. Tiedot selviävät Suomi vuonna 2050-kyselyselvityksestä. Kyselyyn vastasi 4 318 yläkouluikäistä eli 13–16-vuotiasta nuorta eri puolilta Suomea.

Vuoteen 2050 mennessä suomalaisten arjessa muuttuvat eniten liikkuminen, kuluttaminen, asuminen ja se, mitä syömme, nuoret ennustavat. He uskovat, että kulutamme tulevaisuudessa sellaisia tuotteita ja palveluita ja teemme sellaisia valintoja, joilla on pieni hiilijalanjälki.

Vastaajista 56 prosenttia pitää todennäköisenä ja 64 prosenttia toivottavana, että tulevaisuudessa ihmisten valintoja rajoitetaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Erittäin epätoivottavana tätä pitää ainoastaan yhdeksän prosenttia nuorista.

Nuorista kolmasosa kokee, että heitä ei kuulla riittävästi heidän tulevaisuutensa kannalta tärkeissä aiheissa, kuten ilmasto-, koulutus- tai työelämäkysymyksissä. Lähes puolet vastaajista ajattelee tulevaisuuttaan ainoastaan hyvin lyhytnäköisesti ja 22 prosenttia ei ajattele tulevaisuutta seuraavaa viikonloppua pidemmälle. Nuorista 20 prosenttia miettii tulevaisuuttaan vain vuoden päähän. Suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus kiinnostaa nuoria yleisesti vähemmän kuin oma henkilökohtainen tulevaisuus.

– Tulevaisuus on jo läsnä nuoren elämässä esimerkiksi toiveina, odotuksina ja pelkoina. Kyselyn perusteella nuorten käsityksiin tulevaisuudesta vaikuttavat eniten koulu, vanhemmat ja sosiaalinen ja perinteinen media. On tärkeää muistaa, että nuorten ajatukset tulevaisuudesta vaikuttavat heidän päätöksiinsä nyt, ja sitä kautta muokkaavat myös tulevaisuutta, sanoo Tulevaisuuskoulun toiminnanjohtaja ja tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää tiedotteessa.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Hyvin on aivot pesty.

Hyvin on aivot pesty.

Näin on. Nuori ja kokematon

Näin on. Nuori ja kokematon on helppo uhri propagandalle. Maailmanloppua on luvattu ainakin tuhat vuotta. Toistaiseksi lupaajia ei ole pidetty täysjärkisinä.

Juu, muistuupa sitä omasta

Juu, muistuupa sitä omasta teini-iästä miten sitä tuli vietettyä unettomia öitä odottaen kohta alkamassa olevaa ydinsotaa - ja jos mannertenväliset ohjukset sai hetkeksi karkotettua mielestä, niin sitten piti kantaa huolta ydinvoimaloista, joissa piti mukamas mikä hetki hyvänsä tapahtua kiinailmiö saastuttaen maapallon elinkelvottomaksi. Siinä vaiheessa, kun happosateet olivat tutkijoiden mukaan jo tappaneet Suomen metsät ja oli vain vuoden parin kysymys, että koko maa olisi ruskeanharmaata raiskiota, alkoi jo vähän epäilykset herätä... otsoni aukko ei sitten enää mennytkään täydestä.

Kysymyksiin vastataan, kuten

Kysymyksiin vastataan, kuten koulussa on opetettu. Sillä tavalla kokeesta saa hyvän arvostelun.

Agendan syöttö alkaa jo

Agendan syöttö alkaa jo nuorena....voi voi...

Viherpiipertäjien aivopesu

Viherpiipertäjien aivopesu alkaa jo lastentarhaiässä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat