Puheenaihe

Telian uusi ratkaisu tekee lopun huijauspuheluista – "Suomessa puheluita estetään tiettyinä viikkoina tuhansittain"

Huijauspuhelut, jotka tunnetaan myös nimellä Wangiri tai ”one ring and cut”, ovat laaja kansainvälinen ongelma.

Anni Nieminen

Telia on luonut yhtenä ensimmäisistä operaattoreista maailmassa ratkaisun, joka pystyy blokkaamaan huijauspuheluita. Huijauspuhelut, jotka tunnetaan nimellä Wangiri tai ”one ring and cut”, ovat laaja kansainvälinen ongelma.

Huijaus toimii tyypillisesti niin, että puhelin soi kerran tai pari, minkä jälkeen puhelu katkaistaan. Tavoitteena on saada vastaanottaja soittamaan takaisin. Jos tähän ulkomaan numeroon soitetaan takaisin, puhelusta veloitetaan ulkomaan puhelumaksu, joka menee huijarin tilille.

Huijarit muuttavat toimintaansa jatkuvasti esimerkiksi vaihtamalla numerosarjan, josta huijauspuhelu soitetaan. Tämä tekee ongelman lopettamisesta vaikeaa. Telian ratkaisu seuraa tunnistettuja numerosarjoja, ja Suomen osalta ulkomailta Suomeen kohdistuvan puheluliikenteen määriä. Puheluliikenteestä tunnistetaan Wangiri-tyyppiset huijauspuhelut. Tunnistamisen jälkeen puheluliikenteen lähde estetään, eivätkä puhelut saavu Telian asiakkaille.

Huijauspuhelut tulevat yleensä aaltoina. Suomessa puheluita estetään tiettyinä viikkoina tuhansittain, mutta hiljaisina aikoina vain muutamia satoja. Suomessa Wangiri-tyyppiset puhelut eivät ole laaja ongelma verrattuna moneen muuhun maahan, mutta niistä tulee säännöllisesti yhteydenottoja Telian asiakaspalveluun.

– On hyvä, että voimme suojella asiakkaitamme tämän tyyppisiltä huijauksilta. On todella vaikeaa estää huijauksia täysin, ja joitain huijauspuheluja voi silti tulla. On tärkeää olla soittamatta takaisin niihin kansainvälisiin numeroihin, joita ei itse tunnista, sanoo turvallisuusasiantuntija Kristian Westerstråhle Telia Finlandin tiedotteessa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Hienoa että edes joku pitää

Hienoa että edes joku pitää meidän puoliaan tuossa asiassa. Mites Poliisi? Ei kiinnosta koska rikollinen hyöty on vain muutamia kymmeniä euroja per puhelu?

Operattoreile tulisi säätä

Operattoreile tulisi säätä pako estää kaikki huijaus puhelut. Liskäsi pitäisi operaatorien tehdä toiminto jolla vastattuun puhelun josta ei ennä soitoa halua voisi yhdellä napin painalluksella estä lopullisesti siitä numerosta soiton.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat