Puheenaihe

Tuleeko Suomeen "pienhiukkaspoliisi"? – Virkamies ehdottaa USU:lle sensorijärjestelmää, jolla valvottaisiin takkojen ja puukiukaiden käyttöä

Ympäristöministeriön virkamies väläyttää saunankiukaiden ja takkojen päästöille omaa valvontajärjestelmää taajama-alueilla.

Renja Nurmi

Suomeen voidaan tulevaisuudessa saada viranomainen, jonka tehtäviin kuuluisi tarkkailla puukiukaiden ja takkojen pienhiukkaspäästöjä taajama-alueilla.

Viranomaisen apuna voisi olla sensorijärjestelmä, joka mittaisi alueen pienhiukkaspitoisuuksia.

Järjestelmän avulla viranomaiset voisivat puuttua naapureiden tekemiin savuvalituksiin.

Sensorijärjestelmän tarvetta väläyttää neuvotteleva virkamies Sirpa Salo-Asikainen ympäristöministeriöstä Uutissuomalaisen (USU) haastattelussa.

Viranomaisten tavoitteena on, että puunpoltto taajama-alueella vähenisi tai puita poltettaisiin uusilla, tehokkailla ja vähäpäästöisillä tulipesillä. Salo-Asikaisen mukaan tähän voidaan päästä uuden teknologian ja esimerkiksi nuohoojien levittämän valistuksen avulla, mutta myös viranomaisten valvontaa tarvitaan.

Mahdollisista sanktioista hän ei mainitse.

Maaseudun mummonmökkeihin "pienhiukkaspoliisi" ei valvontaansa vielä ulottaisi, eikä takkoja ja kiukaita kokonaan kiellettäisi.

Valvonta toimenpiteet kohdistuisivat taajama-alueille, joissa savuille altistuvia ihmisiä on eniten.

Puun pienpoltosta aiheutuvien PAH-yhdisteiden terveyshaitoista on puhuttu Suomessa viime vuosina yhä enemmän. Suomen Kansallisen ilmansuojeluohjelman valmistelutyöryhmän puheenjohtaja Salo-Asikainen sanoo USU:lle, että pienpoltto tuottaa 80 prosenttia ilman PAH-yhdisteistä. Salo-Asikaisen mukaan puunpoltto aiheuttaa 200 ennenaikaista kuolemaa Suomessa.

Puun pienpoltto on Suomessa USU:n mukaan lisääntynyt selvästi 2000-luvun aikana.

Suurimpiin PAH-lähteisiin kuuluvat saunojen vanhat puukiukaat. Viranomaisten urakkaa helpottaa, että saunoillaan maailman mainettakin niittävä kansakunta uusii kiukaitaan tiheämpään tahtiin kuin muita tulisijoja.

LUE MYÖS: Sauna-Jorman löylyttelyä suitsittiin Ruotsissa naapureiden valitusten vuoksi – tuomioistuin määritteli saunomiseen sopivat säät

 

 

 

Käräyttäisitkö sinä savupäästöjä päästävän naapurisi viranomaiselle?

En, pieni savuntuoksu tuo vain ihanan kesäfiiliksen ja kuuluu Suomeen
87% (1507 ääntä)
Todennäköisesti kyllä, savu voi olla todella ärsyttävää
7% (114 ääntä)
Ehkä en, mutta kohtuus kaikessa, kunhan ei joka päivä kärytetä
7% (116 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1737

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muistatko? Sauna-Jorman löylyttelyä suitsittiin Ruotsissa naapureiden valitusten vuoksi – tuomioistuin määritteli saunomiseen sopivat säät8.10.2019 09.20
No nyt! – Suomi aikoo esittää saunomista Unescon kulttuuriperinnön luetteloon1.6.2018 14.15
IS: Pientaloalue ja puunpoltto sopivat huonosti yhteen – hiukkasten hengittely lisää terveysriskejä25.12.2018 10.54

Kommentit (24)

Kommentit

Erittäin hyvä idea!

Erittäin hyvä idea! Tulisijojen ja kiukaiden läheisyyteen tulisi asentaa myös valvontakamerat. Lisäksi asuntojen vesimittareihin tulisi asentaa sensorit, jotta viranomainen voisi valvoa ylenpalttista lotraamista. Sähkömittareista puhumattakaan.

Metaani on mukamas CO2:ta

Metaani on mukamas CO2:ta paljon pahempi kasvihuonekaasu, joten jokaiselle pitäis asettaa pyllyyn sensori mittaamaan päästöjä. Hommaan tarttis perustaa ainakin näin aluksi 800 henkilöä "työllistävä" virasto.

Meillähän on se jo, sen nimi

Meillähän on se jo, sen nimi on naapuri.

Jälleen yksi kielto, johon

Jälleen yksi kielto, johon voi pyyhkiä hanurinsa. Tietenkin sitten pitää skarpata, jos omasta puunpoltosta on naapureille selvää haittaa, mutta ainakaan täällä meillä tuo ei ole mikään ongelma. Eli pöntöstä alas taksomykke...

Kohta EU kieltää saunomisen .

Kohta EU kieltää saunomisen . Mutta onhan Suomalaisilla pakolaisten vastaanottovelvollisuus. Siitä ei luovuta. Afrikan väkiluku kaksinkertaistuu kymmenen vuoden sisällä,tulijoiden määrä tulee kasvamaan. Turkissa 3,5 miljoonaa pääasiassa Sunniarabeja odottavat pääsyä Euroopan hyvinvointiyhteiskunnan jäseniksi . Jos Erdogan suututetaan, Jaetaan tämä Turkin 3,5 miljoonaa pakolaista EU maille . Uusien tulijoiden lisäksi.

Takka lämmittää mukavasti.

Takka lämmittää mukavasti.

Tuollaisen saunan

Tuollaisen saunan pienhiukkaspäästöjä tutkiva viranomaisen pitäisi ensin päästä meidän kahden vihaisen rottweilerin ohi. En auttaisi viranomaista tässä asiassa.

Puolet puunpolttajista on

Puolet puunpolttajista on valitettavasti idiootteja, jotka kitupolttavat vanhoja kuormalavoja, lahoja terassilautoja, maitopurkkeja yms. roskaa. Tuulettomana pakkaspäivänä ei tarvitse mennä kuin satunnaiselle espoolaiselle omakotitaloalueelle saadakseen fiilikset jostain Delhin savusumuista. Eli hyvä vaan, että aletaan valvomaan!

Vai niin. No, voin oman

Vai niin. No, voin oman kokemukseni perusteella sanoa, että puhut täyttä skeidaa. Ja toisaalta, ei tarvitse mennä kuin satunnaiseen kalliolaiseen kerrostaloon saadakseen fiilikset jostain Delhin savusumuista, koska se rappuun tunkeva ganjankäry on niin sakea. Eli hyvä vaan, että asun itse OKT:ssa!

Niinpä. Espoolaista

Niinpä. Espoolaista omakotitaloaluetta ja Delhiä nyt vain ei voi verrata tässä asiassa tai sitten jos on vähän tyhmä.

Wilzukin ottaa menee

Wilzukin ottaa menee ensitalvena sellaisilla -20-astetta tiukemmilla pakkasilla tuleen olessa luokkaa 0 m/s vähän nuuhkimaan ulkoilmaa. Kokemus voi yllättää. Sinänsä tilanne näkyy hyvin ilmanlaatumittauksissa, joita on ainakin Helsingissä tehty asuntoalueilla - talvella huonoin ilmanlaatu ei suinkaan ole keskustassa, satamissa tai suurimpien liikenneväylien vieressä - ne pahimmat paikat löytyvät niistä niin ihquista omakotilatoalueista - ja taso on useina päivinä "erittäin huono" ellei pahempi.

Eihän sitä tarvitse talvella

Eihän sitä tarvitse talvella kuin ajaa pitkin Länsiväylää, niin auton sisälläkin haistaa hyvin millä kohtia on tiheimmät talopakettimatot - näin vaikka autosta löytyy aktiivihiilisuodattimet ja automaattiset saastedetektorit.

Moni on kateellinen

Moni on kateellinen omakotitalo asujalle.

Jee lisää kieltoja ja

Jee lisää kieltoja ja valvontaa! Hyvä Suomi!

Jokaiseen kuntaan palkataan

Jokaiseen kuntaan palkataan yksi Pinokkio poliittisesta hyvävelijärjestelmästä. Tämän tekee yli 300 uutta virkaa veromaksajien piikkiin.

Nokka napsahtaa nuuskialta.

Nokka napsahtaa nuuskialta.

Mitä enemmän näitä uutisia

Mitä enemmän näitä uutisia lukee, sitä vähemmän tekee mieli töihin mennä. Miin sitä rahaa tarvitse, kun omakotitaloa saa omista, omista autoa ei saa, matkustaa lentämällä ei saa, syödä lihaa ei saa, ostaa uusia vaatteita ei saa, jne... Mihin sitä rahaa sitten tarvitsee? Miksi käydä töissä?

Tässä oli kyseessä

Tässä oli kyseessä pienpoltosta aiheutuvien savuhaittojen rajoittaminen. Mikä ihme näihin ihmisiin on mennyt kun kuumentuvat joka asiasta?

Joo, äänestäkää vaan enemmän

Joo, äänestäkää vaan enemmän vihreitä ja punavassareita, niin kiukaat, hiiligrillit ja takat kielletään kokonaan, voi jopa tulla kiellot jo tällä hallituskaudella, kun puikoissa häärää ilmastoinnokas totaalivihreä ympäristöministeri. Nyt kun jätevesiasetuksen työt on ainakin pääosin maalissa , voidaankin alkaa häiritä kunnolla omakotiasujia ja mökkiläisiä puunpolttokielloilla. Ei hyvältä näytä nykyhallituksen suunnitelmat.

Käsittämätöntä, miten tämän

Käsittämätöntä, miten tämän maan touhut muuttuvat vain koko ajan sekopäisimmiksi...

On se juu jummankekka, että

On se juu jummankekka, että vihreät kukkahattutädit tulee MUN kotiin sanelemaan mitä MÄÄ poltan MUN takassa. MÄÄHÄN poltan siinä vaikka jäteöljyisiä riepuja, vanhoja kondensaattoreita ja kreosootilla kyllästettyjä ratapölkkyjä - ja kitupoltolla, että riittää poltettavaa koko talveksi. Tänne ei kyllä yksikään ituhippi tule neuvomaan miten MÄÄ saunani lämmitän tai muuten alkaa läski tummuun. Se on ihan EUuun ja maahanmuuton vika, ettei rehellinen perussuomalainen voi enää omassa kodissaan elää niiku ITE tahtoo!!!!

Hölmöläisen touhuja,

Hölmöläisen touhuja, äänestäkää vaan viherpipertäjiä niin vielä pahenee....

Kun allerginen, astmainen

Kun allerginen, astmainen lapsi saa joka aamu ja iltapäivä astmakohtauksen koulumatkoilla, niin missä mahtaa olla syy? No se on se syrjäytynyt ukko, joka polttaa takassaan vaikka autonrenkaat, kunhan saa pilatuksi toisten hengitysilman! Se samainen ukko polttaa takassaan myös postit, jotka oivallinen postimies on väärään laatikkoon laittanut. Näin meillä hoidetaan naapurisuhteita, ja paskat piitataan lasten terveydestä.

Tulisija- ja

Tulisija- ja Savupiippuyhdistys TSY julkaisee Puulämmityspäivänä 5. helmikuuta 2020 mittavan tutkimuksen, miten tulisijan päästövaikutuksia voidaan pienentää jopa kolmanneksen pienemmäksi. Tutkimus julkaistaan tapahtumassa. TSY on toiveikkaana myös vanhojen tulisijojen romutuspalkkiolle, joita jo kiukaiden uusimiseen on väläytelty ministeriön suunnalta. Romutuspalkkiolla tulisijakantaa saataisiin uusittua tehokkaasti, sillä Taloustutkimuksen mukaan joka 10. suomalainen olisi valmis uusimaan tulisijansa, mikäli vanhasta saisi romutuspalkkion. Myös puun laatuun kannattaa panostaa ja polttaa tulisijassa vain puhdasta, kuivaa puuta. Polttopuiden oikealla säilytyksellä (kuiva tila, jossa ilma kiertää) on suuri merkitys puun laatuun ja polttopuut kannattaa tuoda sisälle vuorokautta - paria ennen takan sytyttämistä. Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä päästöjen määrää pystytään pienentämään jo merkittävästi. Taloustutkimuksen mukaan Suomessa lämmityskauden aikana tulisijoilla tuotetaan 775 GWh määrä energiaa, joka vastaa yhden olkiluodon tuottamaa energiamäärää. Tämä tarkoittaa että tuotetulla energialla säästetään peräti 41% tuontisähkön tuonnista, joka on jo itsessään ympäristöteko. Tule kuulemaan TSY:n Puulämmityspäivään 5.2.2020 Helsinkiin, Ostrobotnian juhlasaliin, miten Uuden EcoDesign voimaan tulon ja ympäristöystävällisten tulisijojen myötä Suomessa on mahdollista päästä puhtaaseen ja egolokiseen lämmittämiseen, jolla talviaikana tuotetaan suomessa jopa ydinvoimalan verran energiaa. Kannattaa varata jo päivä kalenterista. Tapahtuma on maksuton ja siellä on kahvitarjoilu.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat