Puheenaihe

Heli voitti Lotossa 3000 euroa, nyt hänellä on 60 000 euron velat – "Korot sitä luokkaa, etten selviä"

”Todennäköisyys voittaa Siilinjärven kaltainen summa on lähes olematon. Sellaista ei taatusti tule, enää ikinä”, Heli sanoo.

Rahapelejä Heli on pelannut 18-vuotiaasta lähtien. Hän teki satunnaisesti lottoa ja osti silloin tällöin arpoja. Pelaaminen oli Helistä hauskaa ajanvietettä, ja joskus siitä sai muutaman euron ylimääräistä.

– Minulla oli siihen aikaan vain yksi pelitili, Veikkauksella, ja tappiorajani kuukautta kohti oli 40 euroa.

Loton, Eurojackpotin ja tulosvedon maailmaan Heli tutustui vasta vähän myöhemmällä iällä. Hän pelasi vain silloin, jos potissa oli ”tosi paljon rahaa”.

–  Yksi klassinen virhe oli loton suosikkirivin tekeminen. Nyt en uskalla olla pelaamatta, sillä suosikkirivin voitto saattaisi tulla juuri silloin, jos jätän rivin tekemättä.

Kunnolla koukkuun Heli jäi pari vuotta sitten. Siihen riitti yksi isompi voitto lotossa: reilut 3000 euroa.

– Muistan hyvin sen tunteen; se oli valtavaa innostusta ja riemua, olin niin iloinen. Päässä alkoi samalla sekunnilla raksuttaa, että huomenna menen ostamaan olohuoneeseen sen pöydän, jota olen pitkään miettinyt.

Rahallisesti voitto ei edes ollut kovin iso, mutta muutama tonni ylimääräistä sai Helissä valtavan tunnekuohun aikaan.

– Tunsin, että voin tehdä ihan mitä tahansa. Rahapelien koukuttavuuteen vaikutti myös se, että monista peleistä on tehty todella upeita, viihdyttäviä ja yllättäviä. Pelit etenevät joskus kuin tarinat, ja niitä on vaikea lopettaa kesken.

Voitettuaan hän alkoi lisätä rahaa pelitilille useammin ja nostaa pelirajaa.

– Aloin myös tutkia pelejä laajemmalta alueelta, tutustumaan kansainvälisiin pelisivustoihin kuten Casinoeuroon ja Unibetiin. Veikkauksen 20–100 euron voitot eivät tuntuneet enää miltään. Enää ei riittänyt, että sai omansa takaisin, tai että pelitilille jäi voittoa.

Heli sanoo, että hänen koko ajatusmaailmansa kääntyi päälaelleen.

– Saatoin olla kauppakeskuksessa ihailemassa jotain takkia ja parahtaa sitten, että onpa kallis takki, 69 euroa. Myöhemmin illalla kotona laitoin pelitilille rahaa 300 euroa ja hävisin ne kahdessa tunnissa.

Nyt Heli on siinä tilanteessa, että hänellä on yli 60 000 euroa peleistä kertynyttä velkaa.

–Olen hakenut joka ikistä mahdollista apua, mutta velkojeni luonteen takia minua ei auteta. Vaikka olen jotenkin keplotellut lainojeni kanssa, nyt korot alkavat olla sitä luokkaa, että en niistä enää selviä. En pysty enää jatkamaan luottojeni maksamista, niitä yksinkertaisesti on liikaa.

– Yksi syy siihen, että tilanteeni on kärjistynyt näin pahaksi, on se, että pelaaminen oli pitkään myös ainoa tulonlähteeni, millä velkaa maksaa pois.

Juttu julkaistu alunperin Kuopion Kaupunkilehdessä.

Lue tästä miksi Heli pelkää poikansa puolesta ja kuinka hän on taistellut tilannetta vastaan.

Teksti: Aija Pirinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kansalaisaloite tyhjentäisi markettien aulat, uutta lakimuutosta ei koeta riittäväksi – "Peliongelmainen voisi käyttää pelikoneella 1000e/pv ja jatkaa sitten pelisaliin"12.8.2019 19.00
Yli 120 000 suomalaisella on peliongelma – rajut ilmiöt lisääntyneet12.4.2017 10.47
Kansalaisaloite tyhjentäisi markettien aulat, uutta lakimuutosta ei koeta riittäväksi – "Peliongelmainen voisi käyttää pelikoneella 1000e/pv ja jatkaa sitten pelisaliin"12.8.2019 19.00

Kommentit (5)

Kommentit

No mikäs siinä, täällä kun

No mikäs siinä, täällä kun voi heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi vaikka lopun elämäänsä. Voisiko velkojaan maksaa yrittäviä yrittää tukea ja varsinkin korkoja kohtuullistaa, että velallinen jatkaisi maksamista eikä jätä kaikkea pystyyn.

Adikkti on aina heikoilla.

Adikkti on aina heikoilla.

Abstraktia taidetta.

Abstraktia taidetta.

"Minua ei auteta". No ei.

"Minua ei auteta". No ei. Päiväkodissa autetaan, isompana ja varsinkin täysi-ikäisenä on tehtävä päätökset ihan ite. Ja vielä kaiken huipuksi selvittävä väärien päätösten aiheuttamasta ongelmasta. Sitten kun joku alkaa selittää, että tämä on sairaus, riippuvuus, ja siihen on saatava hoitoa ja kädestä kiinni pitelemistä ja velkojen maksua ihan valtion tai kunnan taholta, niin repeän. Ihmisellä on vastuu itsestään, läheisistään ja jopa ympäristöstä. Tosin sana "vastuu" on tänäpäivänä hukassa ja käsittämätön, mitä ihmettä se mahtaa tarkoittaa?

Ja tämän pienen osan vuoksi

Ja tämän pienen osan vuoksi meitä kaikkia riivataan omituisilla rajoituksilla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat