Puheenaihe

Tyly tieto 30–34-vuotiasta suomalaisista – alle puolet yltää enää asunnon omistajaksi

Yhä harvempi kolmikymppien suomalainen hankkii omistusasunnon.

Kristian Eloluoto

Kolmikymppiset suomalaiset asuvat yhä harvemmin itse omistamassaan asunnossa.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna enää alle puolet 30–34-vuotiaiden asuntokunnista asui omistusasunnossa. Kymmenen vuotta sitten omistusasujien osuus samassa ikäryhmässä oli vielä 58 prosenttia.

Vastaavasti yhä useampi nuori aikuinen asuu nyt vuokralla. Vuokra-asuminen on yleistynyt erityisesti alle 40-vuotiaiden keskuudessa, kertoo Tilastokeskus.

Lue myös: Omistusasumiseen ehdotetaan uutta mallia – "Jopa kolmanneksen halvempi kuin hitas-asunto"

Eniten viime vuosina on lisääntynyt vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa asuminen. Viime vuoden lopussa jo 22 prosenttia asuntokunnista asui vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa. Vuosikymmen sitten osuus oli vain 15 prosenttia.

Muutosta selittää vapaarahoitteisten asuntojen voimakas rakentaminen kasvukeskuksiin, ja asuntojen päätyminen vuokraisännille.

Omistusasunnon hankkiminen on Suomessa ollut perinteisesti arvostettua, sillä sen on ajateltu toimivan myös säästömuotona, kun asuntolainan lyhennykset ja asunnon arvon nousu kerryttävät omistajan omaisuutta.

Viime vuosina tällainen ajattelu on murtunut etenkin taantuvilla alueilla asuntohintojen laskiessa.

Myös nuorten työelämässä kokemat epävarmuudet sekä huolettomuutta korostava elämäntapa syövät omistusasumisen suosiota.

Edes historiallisen alhaiset lainakorot eivät näytä saaneen nuoria aikuisia asuntokaupoille.

Omistusasumisessa näkyy myös sama ilmiö kuin syntyvyyden laskussa: ensiasunnon ostajia on selvästi aikaisempaa vähemmän ja heidän keski-ikänsä on yhtä korkeampi. Tosin aivan viime vuosina määrä on kääntynyt hienoiseen kasvuun, kertoo Tilastokeskus.

Vuonna 2018 osakemuotoisen ensiasunnon osti Suomessa 22 000 ihmistä, ja ostajien keski-ikä oli 28,8 vuotta. Vielä kymmenen vuotta sitten osuus oli 12 000 ihmistä suurempi.

Valtaosa ensiasunnoista ostetaan Suomen kymmenessä suurimmassa kunnassa.

Viime vuonna omistusasujien osuus oli kaikista Suomen asuntokunnista oli 63 prosenttia. 10 vuotta sitten osuus oli 66 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tämä asunnon ominaisuus on vuokralaiselle jopa hyviä liikenneyhteyksiä tärkeämpi – ”Yllättävää kyllä”29.8.2019 09.55

Kommentit (6)

Kommentit

Niin eihän se vaikuta että

Niin eihän se vaikuta että vuokrat on tuhannen euron luokkaa kuukaudessa siitä että asuu lehtiroskiksen kokoisessa asunnossa ja samalla täytyisi saada säästettyä tuhannen euroa kuukaudessa että olisi tarpeeksi omaa rahaa että saisi lainaa pankista. Itsellä oli onneksi onnea ja sain asuntolainan ja tällä hetkellä menee lainanmaksun ja vastikkeen jälkeen kuukaudessa noin 200 e vähemmän kuin vuokralla

Näinhän se on.

Näinhän se on.

Alle kolmekymppinen on ehkä

Alle kolmekymppinen on ehkä nuori aikuinen, yli kolmekymppinen on vain aikuinen.

Sijoittaja hyötyy nuorten

Sijoittaja hyötyy nuorten tyhmyydestä ja laiskuudesta.

Nuorilla aikuisilla pääomaa

Nuorilla aikuisilla pääomaa tai takaaja jolla pääomaa saadakseen ensi asuntoon asuntolainan? Työmarkkinat muuttuneet hektisiksi lyhytaikaisiksi , määräaikaisiksi, epävarmuus toimeentulosta. Pääkaupunkiseudun omustusasuntojen hinnat ylittävät maksukyvyn. Yksiön asvalttinäkymällä hinnalla saa kokonaisen remontoidun omakotitalon tai paritalon muualta Suomesta.

Kertoo vain sen että

Kertoo vain sen että asumistuki on liian suuri.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat