Paikalliset

Arkealaisten palkat eivät pienene, lomarahoista leikataan – "Ei oikein mieltä lämmitä", kommentoi huoltomies Mikkola syntynyttä sopua

Turkulaisen jo viime viikolla haastattelema huoltomies Markku Mikkola ei vaikuttunut uudestakaan sopimuksesta.

Minna Harmaala

Viime viikolla syntynyt sopu työehtosopimuksista tarkoittaa, että Arkean työntekijät saavat pitää nykyiset kuukausipalkkansa ja lomansa. Näin kertovat työntekijäjärjestöt Julkisten ja hyvinvointialojen liitto sekä Jyty.

– Kynnyskysymyksemme siis saavutettiin, kommentoi JHL:n aluepäällikkö Maaret Laakso.

– Säästöt ovat määräaikaisia eräistä lisistä sekä lomarahoista. Olemme tyytyväisiä, että palkkoja tai lomia ei tarvitse leikata, kommentoi Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

Sovun ansiosta henkilöstö pysyy nykyisessä työehtosopimuksessaan. Uutta sopimusta avattiin henkilöstölle maanantaina. Mitä asiasta miettii Turkulaisen viime viikolla haastattelema huoltomies Markku Mikkola?

– Ei se oikein mieltä lämmitä. Kesälomarahoista viedään 30 prosenttia. Yleensä kesäisin yritetään lapsillekin järjestää juttuja ja nyt viedään se.

Mikkolan mukaan myös lauantailisästä leikataan. Hän antaa kuitenkin JHL:lle kiitosta siitä, että lakkoilu esti työehtosopimuksen vaihtumisen.

– Ei Arkean lakko yksin, vaan tukilakko tuotti tulosta.

 

Vielä viime viikon alussa näytti siltä, että osapuolia ei saada samaan neuvottelupöytään. Mikä siis muuttui, Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi?

– Neuvotteluissa on aina kaksi osapuolta. Molemmilta puolilta löytyi ratkaisuhalukkuutta ja valmiutta tehdä kipeitä ratkaisuja. Arkealle asia on kokonaisuudessaan aika kipeä. Tämä on siedettävissä oleva ratkaisu.

Vielä hieman ennen sovun löytymistä Arkea linjasi, että muutos on välttämätön, jotta tappiollista tulosta tekevä yhtiö saa riittävästi säästöjä aikaan. Mistä säästöt siis nyt otetaan?

– Ihan normaalin toiminnan kautta. Edelleen otetaan yhtiön henkilöstö mukaan ideointiin ja johto toki tekee omaa työtään. Olemme keränneet henkilöstöltä säästöideoita jo koko tämän vuoden ajan ja jatkamme edelleen.

Juuri tämän enempää Rompasaari-Salmi ei halua sopimuksen sisältöä kommentoida. Hänen mukaansa säästöratkaisuja haetaan edelleen. Toimitusjohtaja ei ota kantaa siihen, onko tulossa yt-neuvottelut kuten kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Jukka Vornanen (vihr) arveli Turun Sanomissa viime viikolla.

 

Työntekijäjärjestötkään eivät avaa muutoksia kovin tarkasti. Näin on Maaret Laakson mukaan sovittu.

– Teimme myönnytyksiä jo aika paljon, emmekä ole ehtineet vielä pohtia lisäsäästöjä. Toki työtä ja työtapoja kehittämällä on löydettävissä lisää tuottavuutta, mutta sitä on jo Arkean aikana tehty ja saatu kohotettua huomattavassa määrin, Laakso sanoo.

Hän uskoo, että osapuolet löytävät yhdessä säästökohteita ja -tapoja, sillä neuvotteluissa sovittiin yhteistoiminnan kehittämisestä. Hänen mukaansa liika säästäminen tai tehostaminenkaan ei ole pitemmän päälle kannattavaa.

– Jos toimintaa tehostetaan tai säästöjä lisätään lisäämällä työn määrää, se johtaa jossain kohtaa sairauslomien lisääntymiseen ja pahimmillaan ennenaikaisiin eläköitymisiin, ja siitähän syntyy valtavia kuluja.

Sovusta huolimatta henkilöstön epävarmuus jatkuu, arvioi huoltomies Mikkola.

– Tämä ei tule riittämään Arkealle. Yt-neuvottelut varmasti tulevat jossain vaiheessa, hän epäilee ja lisää, että väkeä on jo valmiiksi vähän.

Tästä on kyse

Kiista työehtosopimuksista alkoi, kun Arkea päätti syyskuussa siirtää työntekijänsä ensi huhtikuusta alkaen Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (MaRa) ja Kiinteistötyönantajat (Kita) ry:n työehtosopimukseen. Tämänhetkinen työehtosopimus on Avainta ry:n tes. Siirto olisi muuttanut työehtoja ja pienentää palkkoja. Tes-siirron olisi mahdollistanut kaupunginhallituksen konsernijaoston päätös, joka syntyi äänin 7–6.

Työntekijäjärjestöt vastasivat Arkean päätökseen lakoilla.

Sopu löytyi viime viikon lopussa. Työntekijät jäävät Avaintesiin paikallisella sopimuksella, joka tulee voimaan 1.1.2020.

Turun kaupunki omistaa Arkeasta 98 prosenttia.

Arkea tarjoaa muun muassa ruoka- ja kiinteistönhuoltopalveluita kaupungille ja markkinoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Työehtokiista: Arkea ja ja JHL pääsivät sopuun5.12.2019 13.36
Porvaripuolueet eivät halua toistaa Rinteen kaatanutta virhettä Turussa, vasemmisto ja perussuomalaiset Arkea-sopasta toista mieltä4.12.2019 07.00
Arkean huoltomiehen palkasta lähdössä lähes viidennes – Johto jatkaa tes-siirron toteutusta3.12.2019 20.00
Arkea: Yhtiön tulevaisuus on vaarassa26.11.2019 15.24
JHL jätti tutkintapyynnön Arkeasta yt-lain rikkomisesta20.11.2019 15.16
JHL-lakko päättyy tänään, mutta vaikuttaa viikonloppunakin kaupungin palveluihin29.11.2019 13.46
Turulta uusi tiedote – Näin JHL:n lakko vaikuttaa kaupungin toimintoihin lähipäivinä27.11.2019 15.44
"Turun kaupunki ei pysty tarjoamaan lapsille lämmintä ruokaa huomenna tai loppuviikolla kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja osassa Turun ammatti-instituutin koulutaloja" - Turun kaupunki kertoo, miten JHL:n lakko vaikuttaa sen toimintaan5.11.2019 20.25
JHL ryhtyy työtaisteluun Arkeaa vastaan: Lakko alkaa huomenna5.11.2019 16.45
JHL aloittaa lakon Arkeaa vastaan: "Neuvottelut pelkkä silmänkääntötemppu" – Arkea syyttää useita JHL:n väitteitä virheellisiksi31.10.2019 10.14

Kommentit (1)

Kommentit

Säästöä syntyy nopeaan kun

Säästöä syntyy nopeaan kun johtajisto ottaa osa käytänön töihin silloin kun joku on poissa. Näin sijaisia ei tarvi palkata ja johtajistola tulisi olla päätevyttä lähes kaikeen työhön. Muutehan he ei tiedä paljonko heitä sumutetaan missäkin asiassa. Kun työ voi tehdä monella tapaa jopa hyvinkin ja toinen tapa voi viedä puolta kauemmin näin jos ei johtajilla ole tietoa työntekijät voi sumuttaa ja haaskata aikaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat