LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Fölin runkolinjasuunnitelma muutettava

Suunnitelmat uusiksi joukkoliikenteen runko- ja kehälinjoiksi ovat jo olemassa. Siitä huolimatta me Ispoisten, Katariinan ja Uittamon asukkaat haluamme vielä esittää pari toivomusta linjojen siirtämisestä muutamin kohdin.

Kokemuksesta tiedämme, että nykyisellä linjalla 13 asuu Rätiälänkadun varrella todella suuri määrä ihmisiä, sekä vanhempia henkilöitä että lapsia, jotka käyttävät päivittäin Fölin busseja. Näin ollen olisi järkevää, että myös suunnitellun uuden linjan 10 reitti kulkisi Rätiälänkadun kautta. Se ei pidentäisi matkaa tai lisäisi matka-aikaa siinä määrin, että se matkustajia haittaisi, varsinkaan, kun bussit tälläkin hetkellä kulkevat sitä kautta.

Toinen toiveemme liittyy siihen, että kaikille alueidemme asukkaille – vauvasta vaariin – tärkeään paikkaan eli Mäntymäen Terveysasemalle pääsisi jatkossa bussia vaihtamatta. Nyt sinne pääsee bussilla sujuvasti.

Terveysasemalla on ainakin lääkärin, sairaanhoitajan, hammashoitolan, neuvolan, röntgenin, fysioterapian, laboratorion ja apuvälineyksikön palveluja, joihin joskus saattaa olla vaikea päästä lastenrattaiden, apuvälineiden, paastojen tai muiden takia.

Terveysasemien vieressä sijaitsee myös kaksi suurta sairaalaa: Turun kaupunginsairaalan sisätautien ja geriatrian vuode- ja kuntoutusosastot sekä TYKS:n Kirurginen sairaala, joissa on yhteensä toistakymmentä osastoa. Edellä mainittujen sairaaloiden asiakkaista ja heidän omaisistaan suuri osa on iäkkäitä henkilöitä. Asiakkaiden sairaala- ja poliklinikkakäynnit vaikeutuvat ja omaisten vierailukäynnit hankaloituvat mikäli bussi siirtyy kulkemaan Itäistä Pitkäkatua. Sairaala-alueen parkkipaikat ovat myös hyvin rajalliset, joten julkisen liikenteen käyttäminen on hyvin suotavaa alueelle kuljettaessa.

Näin ollen yhden runkolinjan pitää ehdottomasti kulkea alueeltamme / alueellemme Kunnallissairaalantietä pitkin. Jos tätä yhteyttä ei voi linjojen 10 tai L71 avulla toteuttaa, niin olisiko mahdollista, että toinen linjoista 9A tai 9B kulkisikin Kupittaalle Skanssin sijasta Kunnallissairaalantien kautta? Joka toinen Skanssin ja joka toinen Kunnallissairaalantien kautta.

Toivomme asiallemme myönteistä suhtautumista.

Lukijalta

Kommentit (1)

Kommentit

Fölin runkolinjauudistus on

Fölin runkolinjauudistus on erittäin tervetullut kehitysaskel. Minulle ei vain oikein avaudu tuo uittamolaisten valitus asiasta, sillä alueellehan on tulossa vuorotarjontaa laajemmin reittivalikoimin sekä tehokkaammin toteutettuna. Mainittu Rätiälänkadun kierros hidastaa kulkua, samaten Kunnallissairaalantien kierros. Tästä johtuen nykyiselläänkin linja 13 on hitaampi kuin linja 9, kun ajatellaan keskustaan suuntautuvaa liikennöintiä. Itse aikanaan olin juuri noiden reittien käyttäjä ja käytin ensisijaisesti linjaa 9 nopeamman reitin vuoksi. Lisäksi Rätiälänkadulta on runkolinjojen pysäkeille enintäänkin noin 300 metrin matka, mikä on varsin kohtuullinen kun pysäkin tarjonta on mainiota. Terveyspalvelut harvemmille ovat ihan päivittäistä käyntiä, toisin kuin työt, koulut ja vapaa-ajan menot. Päivittäiset asiat tulee joukkoliikenteen prioriteetti - terveyspalveluihin matkaavia unohtamatta. Näihin voidaan toteuttaa kiertelevämmät palvelulinjat. Sinänsä matka Itäiseltä pitkäkadulta terveysasemalle ei ole kohtuuton. Lisäksi on huomioitava, että vaihtoyhteydet on tarkoitus toteuttaa laadukkaasti ja kattavammin kuin nyt vain keskustassa vaihtaen. Joukkoliikenne tulee jatkossakin perustumaan vaihtoihin. Ja Turussa toivottavasti mahdollisimman pian nopeisiin suoriin runkoreitteihin. Ne kun ovat kokemusten mukaan tehokkaita niin lähi- kuin kaukoliikenteessäkin.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet