Puheenaihe

Lakiuudistus pienensi Suomen metsien suojelualueita 30 000 hehtaaria – WWF tyrmistyi: " Valtava heikennys luonnon kannalta"

Luonnonvarakeskuksen tiistaina julkaisema raportti paljastaa, että hehtaarimäärä, jolta on kadonnut lain suoja, vastaa Espoon maapinta-alaa.

Pirjo Kamppila

Luonnonvarakeskus Luken tuore raportti kertoo vuonna 2014 voimaan astuneen metsälain vaikutuksista.

Raportti paljastaa uudistuksen menneen osittain pieleen: kun sillä yritettiin suojella erityisen tärkeitä kohteita, niiden määrä on päinvastoin vähentynyt.

Lakiuudistuksen jälkeen Suomen metsäkeskus on poistanut rekistereistään noin 30 000 hehtaaria erityisen tärkeitä suojelualueita.

Poistolistalle on joutunut esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden kannalta erittäin tärkeitä purojen ja lähteiden rantametsiä, suoalueita ja lehtoja, joiden eliölajistoa pidetään poikkeuksellisen rikkaana.

Kohteet sijaitsevat eri puolilla Suomea.

Avohakkuut entisillä suojelualueilla mahdollistava muutos on WWF:n mukaan tyrmistyttävä. Liitto nimeää sen olevaan lähihistorian suurin heikennys metsäluonnon lakisääteiseen suojeluun.

– Hehtaarimäärä, jolta on kadonnut lain suoja, vastaa Espoon maapinta-alaa. Tieto on tyrmäävä. Kyseessä on ennennäkemätön heikennys metsäluonnon lakisääteiseen turvaamiseen, WWF:n johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu kommentoi liiton tiedotteessa.

– Jo ennen lain uudistamista laaja tutkijaryhmä varoitti metsälain uudistuksen olevan valtava heikennys luonnon kannalta. Nyt tämä heikennys on konkretisoitunut karmealla tavalla, kun näiltä luontohelmiltä on viety lain turva, Kunttu jatkaa.

WWF muistuttaa, että Suomen metsissä elävistä lajeista peräti 833 on uhanalaisia, ja määrä on kasvussa.

Lajien lisäksi uhattuina ovat itse metsät, tarkemmin sanottuna erilaiset metsätyypit, jotka ovat lajien elinympäristöjä.

Lähes 80 prosenttia metsätyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi. Uhattuina ovat esimerkiksi lehdot, vanhat kangasmetsät ja korvet.

WWF:n mielestä maa- ja metsätalousministeriön nyt teettämä metsälain arviointi ei ollut riittävän kattava. Arvioinnissa olisi pitänyt selvittää myös mahdollisuutta lisätä lakiin uusia pykäliä turvaamaan metsäluontoa.

Esimerkiksi avohakkuiden vaihtaminen jatkuvan kasvatuksen malliin on nyt vapaaehtoista ja metsänomistajat suhtautuvat siihen nihkeästi.

– Nyt olisi kiire lisätä metsien suojelua ja rajoittaa metsätaloutta luonnoltaan arvokkaissa metsissä. Suunta on valitettavasti kuitenkin päinvastainen. Metsälakia pitää uudistaa nyt nopeasti metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, Kunttu vaatii.

Luken raportin tilasi maa- ja metsätalousministeriö.

Edit: Korjattu otsikosta ko. alueen koko, joka on 30 000 hehtaaria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Eikö tätä helvetillistä

Eikö tätä helvetillistä äläkkää voinut nostaa silloin kun lakia valmisteltiin? Suojeltiinko silloin porvarihallitusta?

Metsäteollisuus maa eiköhän

Metsäteollisuus maa eiköhän se jotain kerro sekin.

Metsä on monelle

Metsä on monelle suomalaiselle myös elinehto ja elämän omaisuus, joka siirtyy jälkipolville tulevaisuuteen. Se voi olla harrastus, luontoelämys ja terveyden lähde. Uuden metsän kasvaminenkin on rahoittavaa katseltavaa, kun vuosien jälkeen istutuksista maisema muuttuu. Miltä sinusta tuntuisi, että sinulta kiellettäisiin vaikka asuintalosi myynti jota olet koko elämäsi hoitanut ja sen velat maksanut? Metsä uudistuu ja metsän hoito on tärkeämpää kuin sen jättäminen paikoilleen, näkihän sen jo viime kesänä Siperiassakin mitä tapahtuu hoitamattomalle metsälle.

Suomen metsötcriityävön hyvin

Suomen metsötcriityävön hyvin oman väestön virkistykseen. Emme voi ilman korvausta olla koko EUn metsäreservaatti.

On sitä metsää silti ihan

On sitä metsää silti ihan riittävästi. Ja kasvaahan se aina uudelleen.

Tämän asian uutisointi on

Tämän asian uutisointi on jotenkin puutteellista. Olisi hyvä tietää, millainen se vanhan metsälain tarjoama suoja näille hehtaareille oli.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat