Varsinais-Suomen Viro-keskus

Viro Turussa ja Turun Kirjamessuilla

Viro valtaa tällä viikolla Turun! Perinteiseen tapaan Viro on näyttävästi esillä Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla 4.-6.10., mutta sen lisäksi kaupungilla tapahtuu paljon muutakin: on Viro-aiheinen valokuvanäyttely, konsertti ja kirjallisuusiltoja.

Torstaina 3.10. vietetään Jaetut hetket -valokuvanäyttelyn avajaisia Turun kaupunginkirjastossa. Valokuvaajien Peeter Langovitsin ja Toomas Dettenbornin kameraan tallentuneista hetkistä koottu valokuvanäyttely on kunnianosoitus kaikille niille, jotka ovat ajaneet Viron ja Suomen välisiä asioita ja huolehtineet työllään siitä, että maittemme suhteet edistyvät ja syventyvät kaikilla elämän alueilla. Näyttelyn järjestävät Viro-instituutti Suomessa ja Suomen Viro-yhdistysten liitto.

Perjantaina 4.10. valoa lokakuun pimeyteen tuo Turun Kirjakahvila, jonne saapuu paikalle Tiit Aleksejev esittelemään kirjaansa Pyhiinvaellus (Sammakko 2013) sekä Andrei Hvostov puhumaan kirjastaan Sillamäen kärsimysnäytelmä (Moreeni 2013). Kirjailijoiden kanssa keskustelevat kirjojen suomentajat Hannu Oittinen ja Sanna Immanen. Tilaisuudessa esitellään myös muita Suomessa ja suomeksi tänä vuonna ilmestyneitä ja ilmestyviä Viro-kirjoja! Tilaisuus on maksuton. Tilaisuuden järjestävät Suomen Viro-yhdistysten liitto, Kustannusosakeyhtiö Sammakko, Turun Kirjakahvila ja Varsinais-Suomen Viro-keskus ry.

Lauantaina 5.10. vietetään Virolaisen kirjallisuuden lukumaratonia Panimoravintola Koulussa. Kirjamessujen Viro-jatkoilla luetaan yhdessä A.H. Tammsaaren Koulutie-teosta (Totuus ja oikeus II).
Sunnuntaina 6.10.on vuorossa Saarenmaan valssi -konsertti Turun konservatorion Sigyn-salin aulassa (Linnankatu 60).
Turun konservatorion salonkiorkesteri kunnioittaa konsertillaan Saarenmaan valssi virolaisen lauluntekijän Raimond Valgren 100-vuotissyntymäpäivää. Valgre muistetaan Suomessa lähinnä Georg Otsin tunnetuksi tekemästä Saarenmaan valssista. Virossa Valgren monipuolinen tuotanto on kansallisomaisuutta. Sävelmät palauttavat vanhan sukupolven mieliin nuoruuden vapaassa Virossa, keskipolville ne kertovat maasta, jonka uudesta vapaudesta kauan uneksittiin, nuorimmille Valgre on osa isänmaan historiaa. Konsertin järjestää Turun konservatorio.

 

Varsinais-Suomen Viro-keskus

Aikaisempia kirjoituksia

Varsinais-Suomen Viro-keskus

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on kaikille avoin kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää Suomen ja Viron yhteyksiä niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin välillä. Turun Vanhalla Suurtorilla sijaitseva yhdistyksen toimisto palvelee myös Viron kunniakonsulaattina. 

 
Lisätietoja: www.viro-keskus.fi

Uusimmat mielipiteet