Paikalliset

Tunnetko Turun murteen? – Testaa tietotaitosi Turkulaisen visassa

Kirjan Ruvetas prohtama ovat kirjoittaneet Esa Laukkanen ja Maija Grönholm.

Teemu Nurmi

Turkulaisen julkaisemat testit ovat saavuttaneet suuren suosion. Lehti on udellut kansalaisten tietoja muun muassa Turun kaduista, kaupungin maisemista, julkkiksista ja Turun Palloseurasta.

Tällä kertaa kysymme Suomen kauneimman paikallismurteen eli Turun murteen tuntemustasi. Testissä vilahtavat muun muassa sanat klunssi, kapeli, raari, pluttana ja kui.

Testin murresanat perustuvat Maija Grönholmin ja Esa Laukkasen vuonna 2017 toimittamaan Ruvetas prohtama -teokseen, jossa käsitellään Turun murretta kieliopillisesta näkökulmasta ja annetaan laaja sanasto murresanoja. Kirjan kustantaja on Turkuseura.

Grönholm ja Laukkanen sanoivat Turkulaisen haastattelussa huhtikuussa 2017, että on aivan turha puhua siitä, mikä on oikeaa ja mikä väärää Turun murretta. Ruvetas prohtama kertoo Turun murteen muuttumisesta reilun 100 vuoden aikajaksolla ja syistä, mitkä asiat ovat Turussa puhuttavaa murretta ja sanastoa muokanneet.

– 1980-luvulla Turun murre muuttui lopullisesti lähemmäksi yleiskieltä. Suurin ero eri aikakausien välillä tulee parhaiten esiin kirjoitetussa murteessa, Esa Laukkanen totesi jutussa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tunnistatko yleensä Turun paikat kuvista? – tee Turkulaisen testi ja kokeile oletko oikeasti tietäjä13.2.2019 07.00
Tunnetko Turun kadut? – testaa tietosi Turkulaisen visailussa16.1.2019 07.00
Luuletko tuntevasi Turun paikat? – testaa taitosi Turkulaisen kuvatunnistusvisassa15.12.2018 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat