Kun kaupalta saa toivoa

Kuvituskuva. Tomi Kangasniemi

Petri Uggeldahl

Kymmenelle osuuskaupalle eri puolilla Suomea valitaan tänä keväänä uusi edustajisto. Ne käyttävät osuuskaupoissa omistajille kuuluvaa päätösvaltaa ja valitaan vihreän S-Etukortin omaavien asiakasomistajien joukosta neljän vuoden välein. Turun Osuuskaupassa vaalit järjestetään 16.–31.maaliskuuta.

Olen aina tuntenut sympatiaa osuustoiminnan ideaa kohtaan. Vaikka osuuskaupankin täytyy tehdä voittoa, sitä ei kuitenkaan tarvitse maksimoida. Turussa toiminta lähti käyntiin vuonna 1901, kun tänne perustettiin Vähäväkisten Osuusliike. Omalla kaupalla haluttiin varmistaa jäsenille tavaroiden ja palvelujen saanti, sekä yhdessä hankkimalla tulevat hintaedut. Aivan kuten nykyäänkin.

Tänään Turun Osuuskauppa on tärkeä työllistäjä ja investoija. Sen yksiköt palvelevat asiakkaitaan lähikauppoina, marketteina, liikennemyymälöinä, ravintoloina ja hotelleina.

Parin viime vuoden aikana investointitahti on ollut suorastaan huikea. Piispanristille rakennettiin uusi Prisma, Wiklundin elämyskeskus valmistui hotelleineen ja upeine kattoterasseineen, Seurahuone koki täydellisen remontin, Kupittaalle avautuu Sokos-hotelli ja Manhattanille tulee uuden aikakauden S-market.

Ainutlaatuisen isoja satsauksia, joissa työtä on riittänyt monelle alueen yritykselle ja jatkossa omalle henkilökunnalle.

Edustajisto on näköalapaikka. Sen tärkein tehtävä on antaa toimivalle johdolle palautetta kentältä. Jäseniä Turun Osuuskaupassa on yli 160 000, joten työsarkaa riittää.

Itse sain kahden kauden ajan viedä tätä viestiä ruohonjuuritasolta ylöspäin. Tultuani valituksi TOK:n hallintoneuvostoon en ole, enkä sääntöjen mukaan voisikaan olla, ehdolla. Nyt on minun aikani tsempata muita ehdolle edustajistoon ja asiakasomistajia äänestämään.

Muutaman viikon kuluttua äänioikeutetut saavat vaalipostinsa ja Turun Osuuskaupassa käydään uurnille. Ensimmäistä kertaa äänensä voi antaa myös sähköisesti verkossa.

Äänestäkää ja kertokaa omia paikallistoiveitanne.

ÄSSÄ-kentät, ruokahävikin vähentämiseen tähtäävät punalapputuotteet ja kierrätyspisteverkoston laajentaminen ovat suosikkejani asiakkailta tulleista toteutuneista toiveista. Seuraavaksi kenties skeittiramppi nuorten asiakkaiden iloksi?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.