Ylivelkaantuminen saatava vähenemään

Ennen vipattiin kaverilta, nykyään pikavippifirmoilta. Korot ovat vähän eri luokkaa. JOHANNA ERJONSALO

Ville Valkonen

Ylivelkaantuminen on satojatuhansia suomalaisia koskettava ilmiö. Jopa yli 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Se vaikeuttaa eri tavoin elämää. Esimerkiksi vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu. Jos päätyy ulosottoon, ei työtä välttämättä kannata ottaa vastaan lainkaan, jos ulosotto vie lisätulot.

Edessä voi olla lohduton kierre, joka nujertaa ihmisen ja vie toivon paremmasta. Näin ei saisi tapahtua kenellekään.

Talousongelmien taustalla on aina lukuisia erilaisia syitä, eikä niihin ole yksinkertaisia ratkaisuja.

Ilmiön taustalla näkyvät monien puutteelliset rahataidot, mutta myös osin pikavipit. Pienille rahalainoille on ollut aina kysyntää. Aiemmin vipattiin kavereilta, mutta nykyään lainaa saa helposti pikavippiyhtiöiltä – kännykällä koska vain. Velan takaisinmaksun viivästymisen ja sen perimisestä aiheutuvat kustannukset ovat yleensä huomattavasti normaalia korkoa suuremmat. Pienikin lainasumma saattaa nopeastikin nousta useampiin satoihin euroihin.

Pikavippitoimintaa on pyritty sääntelemään monin tavoin, mikä on perusteltua. Monia aloja on markkinataloudessakin syytä säädellä. Korkojen ja mainonnan tulee olla vastuullista. Joissain tapauksissa sen voi kieltää kokonaan.

Kaikkia ongelmia ei koskaan saada lainsäädännöllä kuriin. Tarvitaan ennen kaikkea talousosaamisen lisäämistä. Talous- ja velkaneuvontaa on aina oltava saatavilla. Kouluissa pitää puhua aiheesta enemmän, samoin kodeissa. Ylivelkaantuneille on myös annettava tukea ongelmista eteenpäin pääsemiseen.

Ylivelkaantuminen on koko yhteiskuntaa koskettava ongelma.

Laina on normaali ja hyödyllinen renki nykytaloudessa, mutta holtiton velankäyttö on varma merkki ongelmista, jotka ajan myötä kasvavat. Ylivelkaantumisen kasvutahti on ollut niin suuri, että se ei koske enää pelkästään yksilöitä. Koko Suomen etu on, että ylivelkaantuminen saadaan vähenemään.

Kirjoittaja on turkulainen KTM ja talouskeskustelija sekä Turun kaupunginvaltuutettu (kok).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.