Kamala, kipeä keskenmeno – Lääkkeellistä hoitoa ei pitäisi toteuttaa ilman tukihenkilöä

Naisen terveydeksi

Keskenmeno on yksi tavallisimmista syistä hakeutua gynekologille, ja nykyisin Suomessa kaikista tietoon tulleista raskauksista lähes joka kymmenes päättyy keskenmenoon. Melkein puolet keskenmenoista tapahtuu aiemmin synnyttämättömille naisille.

Keskenmenoista suurin osa hoidetaan pelkällä seurannalla tai lääkehoidolla, ja imutyhjennys joudutaan tekemään vain noin kolmannekselle keskenmenon kokeneista.

Lääkkeellisen hoidon ja seurannan etuina ovat luonnonmukaisuus ja kajoamattomuus. Lääkkeellisessä hoidossa on tärkeää huolehtia riittävästä kipulääkityksestä eikä hoitoa tulisi koskaan toteuttaa ilman tukihenkilöä.

Hoidon onnistuminen on hyvä tarkistaa ultraäänitutkimuksella, jos vuoto jatkuu poikkeavan pitkään tai ilmenee tulehduksen merkkejä.

Keskenmenon hyvä lääketieteellinen hoito tai suurikaan määrä asiallista informaatiota eivät aina riitä keskenmenon kokeneen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Keskenmenon hoitoon olisi tärkeätä kuulua myös psyykkisen hyvinvoinnin puheeksi ottamista. Keskenmenoon on voinut liittyä esimerkiksi runsasta ja äkillistä vuotoa, kovaa kipua ja pelkoja, jolloin keskenmeno saattaa aiheuttaa vielä pitkäänkin voimakkaan stressireaktion.

Keskenmenon kokeneiden naisten elämäntilanne vaihtelee suuresti. On mahdollista, että raskaus on saanut alkunsa pitkän odottelun tai jopa hedelmöityshoitojen avulla, jolloin menetys saattaa tuntua tavallistakin epäoikeudenmukaisemmalta. Saattaa tuntua siltä, kuin turvallisuuden tunne ja ilo raskauden yrittämisestä olisi riistetty itseltä.

Kun keskenmeno jää vaivaamaan mieltä ja vaikuttaa hyvinvointiin, saattaa keskusteluapu olla tarpeen. Keskusteluissa pelottavia kokemuksia ja pettymyksen tunteita voi käydä läpi psykologin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa, jolloin toipumiselle annetaan aikaa ja rauhaa.

Tällöin voidaan ennaltaehkäistä keskenmenon aiheuttamaa vaikutusta naisen lapsitoiveeseen ja raskaaksi tulemiseen kokemuksiin.

Useitakin keskenmenoja kokeneella on kuitenkin suuri todennäköisyys siihen että seuraava raskaus päättyy onnellisesti uuden vauvan syntymään.

Kirjoittaja on psykologi ja psykoterapeutti Aura Klinikalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.