Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mia Lehtosen kolumni: Pienilläkin teoilla on suuria vaikutuksia – Vapaaehtoistyö on väylä löytää niitä, jotka ovat jääneet ulkopuolelle

Ystävänpäivä on jälleen 14.2. Vaikka muualla maailmassa sitä vietetään enemmän rakkauden juhlana, meillä Suomessa se on nimetty ystävyyden päiväksi ja juhlaksi.

Kun minä olin lapsi, koulussa oli tapana tehdä punainen sydänkaulakoru, johon kaikki ystävät saivat kirjoittaa nimensä. Se oli todella hauskaa niin kauan kun oli ystäviä, jotka kirjoittivat siihen nimensä. Joidenkin sydämessä oli valtavasti nimiä. Sitten oli muutamia, joiden sydämeen kirjoitti nimensä juuri ja juuri opettaja, jotta siihen tulisi edes jotain raapustettua.

Kaikille ei ole helppoa saada ystäviä. Syitä on erilaisia ja monta.

Yksinäisyys ja ilman ystäviä oleminen ei ole kaikille oma valinta. Se voi olla raskas taakka kannettavaksi. Siksi olen iloinen, että maailmasta löytyy niitä ihmisiä, jotka eivät halua, että kukaan jää vaille ystävää. Vaille tukea ja rinnalla kulkijaa.

Vapaaehtoistoiminta on yksi väylä, jonka kautta pystyy löytämään niitä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet ulkopuolelle ja kaipaavat hänestä välittävää henkilöä. Vapaaehtoista ei tunnista ulkoapäin mutta nämä arjen sankarit saattavat tulla vastaan kaupassa, kirjastossa, laitoksissa, missä tahansa. Kaikki eivät lähde suoraan vapaaehtoistoimintaan mukaan vaan saattavat omassa elämässään toteuttaa hyviä tekoja ympärillään.

Olen saanut tutustua useampaankin tällaiseen arjen sankariin, jotka kokevat lähimmäisenrakkauden ja tuen antamisen hyvin tärkeäksi. On myös hienoa, että jokainen voi antaa omaa aikaansa juuri sen verran kuin pystyy ja samaan pienilläkin teoilla aikaan suuria vaikutuksia.

Ystävänpäivä tarjoaa juhlan lisäksi mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan omaa elämäänsä. Pysähtyä pohtimaan, mitä ystävyys omassa elämässä on. Ja voiko se olla jotain vielä enemmän?

Kirjoittaja Mia Lehtonen on vapaaehtoistyön toiminnanohjaaja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä.