Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Sähköbussit ja lähijunat käyttöön, ei raitiotietä

Turun Sanomissa 16.1. kerrottiin raitiotiesuunnitelman linjauksesta Raision sijasta Turun satamaan.

Vuosia sitten huomasin, että Turun seudulla on paljon rautateitä, joita on mahdollista kunnostaa. Suhtautumiseni raitiotiehen muuttui kielteiseksi.

Tällä hetkellä satamaan menee rautatie. Siinä ei ole järkeä, että rautatie purettaisiin ja rakennettaisiin raitiotie. Järkevää olisi rakentaa muutama sata metriä uutta rataa, niin satamassa olisi pisararata palvelemaan lähi- ja kaukojunaliikennettä. Satamasta täytyy päästä suorilla yhteyksillä myös Turun ulkopuolelle. Kansirakentamisella saadaan tarvittaessa sataman juna-asema vaikka uuden matkustajaterminaalin yhteyteen.

Raitiotie ja lähijunat on myös mahdollista yhdistää duojunaratkaisulla. Silloin käytetään rautatien raideleveyttä. Duojunakalustolla voisi ajaa rautateillä ja kaupunkiin rakennettavilla raiteilla. Tämä olisi erillistä raitiotietä edullisempi, toimivampi ja laajempi ratkaisu vähemmin vaihdoin. Duojuna soveltuisi Naantalin ja Paimion välille ajaen esimerkiksi Kupittaan ja Turun keskustan läpi. Uuteenkaupunkiin ja Saloon lähijuna olisi parempi ja nopeampi.

Tärkeää olisi yhdistää nopeasti päärautatieasema ja linja-autoasema matkakeskukseksi. Monessa kaupungissa matkakeskus on ollut jo vuosia arkipäivää. Tarvitaan myös yksi Fölin bussilinja, joka kulkee sataman, päärautatieaseman, linja-autoaseman ja lentoaseman välillä tehden mahdolliseksi matkaketjut. Joukkoliikenteen kokonaisuuden näkökulmasta yksi tai kaksi raitiotielinjaa ei ratkaise perusongelmaa, sujuvaa matkustamista mahdollisimman vähin vaihdoin.

Eikö siinä olisi kunnianhimoa ja edelläkävijyyttä kaupunkikehitykseen ja joukkoliikenteeseen kohtuullisin kustannuksin, kun muutetaan lähivuosien aikana koko Fölin joukkoliikenne ympäristöystävälliseksi sähkö-, biokaasu- ja uusiutuvan ”jätedieselin” bussiliikenteeksi ja pidemmällä aikavälillä lisätään mukaan seudun ja maakunnan lähijunaliikenne? Pidemmällä aikavälillä koko Fölin bussiliikenne voisi siirtyä sähköbusseihin.

Uudet sähköbussit ovat selvästi energiatehokkaampia kuin raitiovaunut matkustajakilometriä kohti laskettuna. Lähijunassa kulkee polkupyörä mukana vaikka työmatkoilla.

Marko Heimonen