Mielipide: Pidetään huoli puolustusvoimista

Kuvituskuva Sami Lettojärvi / Arkisto

Lukijalta

Pidetään huolta Suomen puolustusvoimista! Suomi on harvoja maita, joissa toimii oikeusvaltio- ja demokratiaperiaatteet, itse asiassa se on meidän voimamme, eli pienen kansakunnan selkäranka, joka on verellä lunastettu.

Isovanhempamme tuskin haluaisivat, että "punikit ja valkoiset" yhä tappelisivat keskenään, sillä talvisodassakaan ei kyselty kuka mitäkin on. Olemme pieni kansakunta globaalissa mielessä, pitäkäämme huolta toisistamme sen sijaan, että kärjistämme ja hakemalla haemme riitaa keskenämme.

Vietin oman lapsuuteni sotaveteraanien kanssa, eli olen "sotatraumatisoitunut" lapsi. Siitäkin syystä sotilaalliset asiat kiinnostavat minua, mutta olen vaihtanut traumat vahvuudeksi. Suomen kansan armeija ei voi pärjätä suurvaltaa vastaan muuten kuin muuttamalla heikkoudet vahvuudeksi. Kysymys on kahden tekijän summasta: teknologia ja taktiikka.

Sotilasteknologisessa mielessä Suomen tulee harjoittaa yhteistyötä Ruotsin ja Israelin kanssa, sekä palkata konsultiksi Iso-Britannia.

Kehittämällä ohjus-, elso (elektroninen sodankäynti)- ja tutkajärjestelmiä, jotka palvelevat nimenomaan pienten maiden etuja (kaikki tehot irti) saavutetaan suurempi kustannustehokkuus kuin ostamalla niitä suurilta mailta, jotka tiukan paikan tullen estävät niiden käytön (GPS yms). Mitä tarkoitan on "haistakaa p -ohjuksia", eli Suomen, Ruotsin tai Israelin ilma- tai vesialuetta ei loukata ilman tappioita. Esim. siviiliviranomaiset hyötyisivät järjestelmistä muun muassa dronejen torjunnassa, sekä suojausvälineistä (laskelmoin vähän pidemmälle). Yhteishankinnoilla on mahdollisuus vaikuttaa yksikköhintaan.

Varsinkin pienen maan kannattaa olla tarkkana siitä, miten suuret maat kohtelevat, ja pienten maiden tulee pitää yhtä. Siksi kannatan Saabin Gripen-hävittäjiä, koska niillä on lyhyin maassaoloaika ja todennäköisimmin Patria pystyisi vaikuttamaan Saabiin kuin ylikansalliseen yhtiöön (Boeing, jne.) mm. hävittäjäpäivityksiä ja muutoksia koskien.

Kannattaa pitää mielessä, mikä on pienen kansakunnan etu, ei kenraalien märkä uni. Virheisiin ei ole varaa, sillä sen hinta voi olla vapauden ja itsenäisyyden menettäminen.

Suomi ei pärjää yksin.

Suomen asehankintoihin liittyen tulee mukaan ottaa oppilaita poliisiammattikrkeakoulusta, pelastusopistosta, insinööriopiskelijoita sekä varusmiehiä. Suomen puolustusvoimat voivat pärjätä ainoastaan yllättämällä vastustaja ja se pitää sitten tehdä niinkuin ... (totaalisesti). Tuoreet ajatukset ovat aina tervetulleita ja jopa suotavia.

Kenraali Adolf Erik Ehrnrooth totesi aikoinaan, että Suomi on puolustamisen arvoinen. Hän oli saksalaista sukujuurta, kuten minäkin, ja hän oli turkulainen, kuten minäkin. Kunnia vanhan Soturin muistolle ja esi-isiemme ja -äitiemme urotöille! Pro Patria!

Timi Juhani Gröhn

Kommentoi