Pääkirjoitus: Näkyvyys kuntoon!

Toimitukselta

Tuttu tilanne aamuhämärillä Turun kaduilla: havainto pyöräilijästä tavoittaa autoilijan aivot viime tingassa, sillä pyörässä ei ole valoja. Kun Turkulainen viime viikolla tarkkaili kevyen liikenteen näkyvyyttä hämärällä, noin joka kolmas polkupyörä oli pimeä – siis siitä huolimatta, että polkupyörässä pitää lain mukaan olla valo. Sakkoakin voi tulla.

Sakkoa tai ei, voisi kuvitella, että oma turvallisuus kiinnostaisi edes vähän.

Liikenneturvan mukaan vuosittain kuolee keskimäärin 23 pyöräilijää ja loukkaantuu lähes 700, heistä 200 vakavasti.

Kuolemaan johtaneista pyöräilyonnettomuuksista noin 55 prosentissa onnettomuuksista toinen osapuoli on auto. Pyöräilijöiden kuolemantapauksista kaksi kolmesta ja loukkaantumisista yhdeksän kymmenestä tapahtuu taajamissa.

Liikenneturvan tiedoista ei ilmene, kuinka iso osa loukkaantumisista sattuu pimeässä, mutta on selvää, että pimeänä ajaminen ei ainakaan vähennä riskiä joutua näihin tilastoihin.

Liian moni kaupungissa liikkuva tuudittautuu siihen, että kun on katuvalot, autoilijat kyllä näkevät. Tämä on sikäli totta, että kyllähän näköhavainto jossain vaiheessa syntyy. Toinen asia on se, havaitseeko autoilija pyöräilijän ajoissa. Jos kolari tulee, pyöräilijä on se, kehen sattuu.

Liikenneturvan nettisivun mukaan liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että noin joka kolmas heijastinta käyttämätön, pimeällä onnettomuudessa kuollut jalankulkija olisi voinut pelastua, jos heijastin olisi ollut käytössä. Tieto perustuu vuosien 2013–2017 kuolinonnettomuuksien tutkimuksiin.

Turkulaisen tarkkailun mukaan noin puolet jalankulkijoista ei käytä Turun keskustassa heijastinta. Keskustassa heijastimetta ehkä vielä pärjää, kunhan ottaa teitä ylittäessään huomioon, ettei välttämättä ole autosta käsin havaittavissa. Mutta taajaman ja jalkakäytävien ulkopuolella heijastimen jättäminen kotiin on järjen köyhyyttä, etenkin kun suomalaisten ulkoiluvaatteet tuppaavat sulautumaan tummaan maisemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu