Mielipide: Rabieksen uhka olisi hyvin helposti estettävissä

Lukijalta

Olen vuonna 2000 aloittaneen Koirapakolaiset ry:n perustajajäsen. Yhdistys ei tällä hetkellä toimi aktiivisesti, mutta on aloittelemassa rescuekoirien yksityisen tuonnin neuvontaa. Tämä sen vuoksi, että kuulimme koiria määräysten mukaan tuoneita yksityisiä pelottelumielessä ilmiannetun. Koska rajaeläinlääkäreillä on valta käännyttää takaisin tai lopettaa eläin, jonka asiakirjoissa on pienikin virhe, ilmiannot pelottavat monia.

Esimerkiksi: vaikka eläimen saa EU-maista kertaluontoisesti tuoda toiselle ihmiselle valtakirjalla esimerkiksi lomalennollaan, jos kyseistä valtakirjaa ei ole, eläimen kohtalo on sinetöity. Suomessa kun ei ole karanteenia. Luonnollisesti eläimen maahantuonnin ehtojen tulee muutenkin täyttyä. Tämän vuoksihan ei esim. lomamatkallaan johonkin tiettyyn koiraan ihastunut voi sitä tuoda ennen kuin se on tunnistusmerkitty ja odottanut hoitopaikassaan, että rabiesrokotuksesta on kulunut vähintään 21 vrk (sekä ekinokokkimadotuksesta vähintään 1 mutta enintään 5 vrk). Tämä koskee vain EU-maita; ns. kolmansista maista maahantuontiehdot ovat ankarammat.

Asiaa ei auta, että Ruokaviraston neuvonnasta annetaan ristiriitaisia ja jopa vääriä ohjeita. Eräälle kysyjälle oli sanottu, että rescuekoiraa ei saa tuoda valtakirjalla! Itselleni taas vastattiin viime viikolla, että EU-alueella ei kaupallisen tuojan tarvitse rekisteröityä TRACESiin, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Jos ja kun vastauksia kysymyksiin emailitse saa, niissä ei ole neuvon antaneen virkamiehen nimeä.

Viime vuonna tapettiin ainakin kaksi yhdistysten EU-alueelta tuomaa rescuekoiraa, joilla oli mikrosirut ja rabiesrokotukset (kuten muutkin normaalisti annettavat rokotukset) kunnossa sekä dokumentit niistä. Eviran (Ruokaviraston edeltäjä) eläinten terveyden ja hyvinvoinnin yksikön johtaja ja ylitarkastaja vastasivat em. koiran tuoneen yhdistyksen avoimeen kirjeeseen näin:

"Eviran saamien tietojen mukaan Rudy-koira oli välitetty lentokentältä suoraan uuteen kotiin. Tässä tapauksessa Rudyn välittänyt yhdistys ei ollut asianmukaisesti rekisteröitynyt Eviraan eläinten tuojaksi." Tapausta koskevaan kirjeenvaihtoon voi tutustua facebook-sivulla Rudy Rip.

En voi olla ajattelematta, että Rudyn kuolema oli näpäytys sen tuojille, jotka eivät olleet noudattaneet kaupallisen tuonnin sääntöjä, vaikka koiran tuonnissa olikin muuten noudatettu annettuja määräyksiä. Kaupalliseksihan katsotaan kaikki lemmikkien tuonti, vaikka tuoja lahjoittaisi eläimen eteenpäin ilmaiseksi.

Eläinlääkäriliitto lietsoo tasaisin väliajoin rescuekoiriin liittyvää hysteriaa. Johtuuko tämä siitä, että yleensä hyvin sekarotuiset rescuekoirat ovat pääsääntöisesti terveempiä kuin rotukoirat eivätkä siis niin eläinlääkäreille niin tuottoisia? Omilla rescuekoirillani ei ole koskaan ilmennyt kroonisia sairauksia alle 10 vuoden ikäisenä. Nekin koirapakolaisten tuomat koirat, joilla on ilmennyt kroonisia sairauksia, ovat pääsääntöisesti olleet rotukoiria!

Muutama rescue-yhdistys kehuskelee erityisellä vastuullisuudella. näiden yhdistysten toiminta ei eroa muista rescueyhdistyksistä. Tuontiin vaadittavat eläinlääkäritodistukset kaikki yhdistykset tarkastuttavat lähtömaassa, koska se on jopa kymmenkertaisesti halvempaa kuin kaupalliseen tuontiin vaadittava rajaeläinlääkrin tarkastus Suomessa. Rajaeläinlääkäri tarkastaa vain eläinten paperit – näin on myös lähtömaassa, jossa läänineläinlääkäri ei aina ole edes samalla paikkakunnalla kuin lähetettävät eläimet. Kummassakaan tapauksessa papereita koskeva eläinlääkärintarkastuksessa ei havaita mahdollisia sairauksia; se ainoastaan lisää byrokratiaa sekä maksuja.

Yksityiset tuojat eivät tuo rabiesta sairastavia koiria sen todennäköisemmin kuin yhdistyksetkään. Sen sijaan penikkatauti- ja parvotapauksia voi tulla, mikäli tuoja tyytyy täyttämään vain välttämättömät maahantuontimääräykset. Tämän vuoksi lainsäätäjien mielestäni tulisi muuttaa maahantuontimääräyksiä niin, että tuotavilla koirilla olisi ns. viitosrokotus!

Jos Suomessa todella ollaan rabieksesta huolissaan, miksi rabiesvasta-aine testejä ei lisätä myös EU:n alueelta tuotavien eläinten maahantuontivaatimuksiin? Testin voi ottaa 21 vrk kuluttua rokotuksesta eli tuonti viivästyy vain testin tuloksen odottamisen verran. Esimerkiksi Romaniassa testi maksaa vain n. 30 euroa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.