Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Toriparkki hoitakoon omat velvoitteensa ja kaupunki omansa

Mikään työmaa ei kestä ikuisesti. Toriparkkikin valmistuu ajallaan. Turun poliittisessa elämässä kiistellään nyt toriparkin tarvitsemista aputiloista, niiden hallinnoinnista ja vuokrista jne.

Pitkään kunnallispolitiikassa mukana olleena olen nähnyt vaikeudet, kun kaupunki on osaomistajana jossain osakeyhtiömuotoisessa yrityksessä. Perustaminen pääomittamisineen on melko helppoa, mutta jo ennusteiden laatiminen tuottoarvioista tuottaa monenlaisia vaikeuksia. Yksityinen pääoma hakee tietenkin aina tuottoa sijoittamalleen pääomalle. Kaupungin rooli on usein olla korkoriskien ja uuden pääoman takuumies. Näin näen toriparkin osalta olevan. Kiista vuokran suuruudesta yksin on jo osoitus tästä.

En puutuu euromääräisiin ehtoihin, kuinka paljon Toriparkki oy ja Turun kaupunki päätyvät sopimaan. Minusta olisi kuitenkin selkeämpi malli, kun kaupunki ei olisi ollenkaan osakkaana ehdotetuissa apupalveluita tuottavissa yhtiöissä. Ymmärrän kyllä, että torikaupan ja toriparkin toiminnan ylläpitämiseksi tarvitaan esimerkiksi wc- ja varastotiloja. Mutta ne voidaan hoitaa kumpaakin osapuolta sitovin sopimuksin ja järjestää ilman näitä esitettyjä yhteisyrityksiäkin. Toriparkki hoitaa omat velvoitteensa ja kaupunki omansa.

Tauno Hovirinta (vas.)