Mielipide: Jokirantaa kehitettävä kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena

toimitus

Aurajokirantaan Itäiselle Rantakadulle suunnitellut uudet pyöräilyreitit ovat herättäneet keskustelua ja niiden on pelätty muun muassa vaikeuttavan autoliikenteen sujuvuutta. Aihe ansaitsee osakseen toisenlaisiakin näkökohtia.

Aurajoen rantapenkereellä nykyisin kulkeva kevyenliikenteen väylä on erittäin suosittu, mutta huonosti toimiva. Kivetys, kynnykset, tolpat ja penkit sekä näitä väistelevät kävelijät tekevät väylästä jopa vaarallisen. Kauniilla säällä ja tapahtumien aikaan jokirannassa liikkuu isoja ihmismassoja, ja kevyelle liikenteelle varattu tila alueella on vieläkin kapeampi tai olematon.

Erityisen hankala kohta on Teatterisillalle tulo, jossa tila kapenee entisestään. Lisäksi Martinsillan ahdas alitus tuo jatkuvaa päänvaivaa niin pyöräilijöille kuin kävelijöille. Sujuva liikenne on myös pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden oikeus.

Mikäli pyöräilijät saisivat oman asianmukaisen reitin ylempää, houkuttelisi jokiranta yhä enemmän kansalaisia liikkumaan jalan tai pyörällä, mikä on toivottava suuntaus ja johon on panostettava.

Autoilijoille jäisi autokaistojen kaventamisenkin jälkeen hyvin tilaa liikkumiseen. Itäinen Rantakatu on nyt monin paikoin erittäin leveä yhdellä kaistalla molempiin suuntiin kulkevan autoliikenteen käyttöön. Lisäksi osa pyöräkaistojen vaatimasta tilasta saataisiin nyt parkkipaikoille varatulta tilalta sekä kaistapysäkkejä käyttämällä.

Kokonaan toinen kysymys on, kuinka laajasti yhden keskustan viihtyisimmistä ja eloisimmista alueista tulee ylipäätään olla autoilijoiden läpikulkuliikenteen käytössä. Olemme vuosia saaneet ihailla Aurajokirannan muovautumista ihmisten yhteiseksi olohuoneeksi, joka on kaupunkitilana ainutlaatuinen ja josta saamme olla yhdessä ylpeitä.

Ydinkeskusta-alueen kehittämisessä prioriteettilistan kärjessä on oltava – kaupunkistrategian ja keskustavision hengessä – tehokas joukkoliikenne sekä tilaa säästävä pyöräily ja kävely. Näin voimme viettää aikaa kauniissa ja viihtyisässä kaupunkiympäristössä ja vahvistaa keskustan elinvoimaa – autojen läpiajoliikenne ei sitä edesauta.

Lisäksi on syytä todeta, ettei toriparkkityömaan olemassaolon tarvitse tarkoittaa muun keskustan liikenteen kehittämisen jäädyttämistä. Varsinkin, kun työmaa on erityisesti haitannut juuri joukkoliikenteen käyttäjiä, kävelijöitä ja pyöräilijöitä, joiden kannalta nyt tehty, hyvin osittainen Auransillan läpiajokielto on varsin laiha lohtu.

Mari-Elina Koivusalo (sd.) kaupunginvaltuutettu Turku

Miika Tiainen (sd.) opiskelija Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää