Mielipide: Itäinen Rantakatu tarvitsee uudet pyörätiensä

toimitus

Kaupunginvaltuutettu Jarmo Rosenlöf tuntee valitettavan huonosti liikenneolosuhteita Itäisellä Rantakadulla, jonka pyörätiesuunnitelmia hän kommentoi mielipidekirjoituksessaan (Turkulainen 23.11.2019).

Rannassa ei ole tällä hetkellä erillistä pyörätietä. Ainoastaan yhdistetty kevyen liikenteen väylä, jonka jakavat jalankulkijat, pyöräilijät, sähköpotkulautailijat ja huoltoajo. Kivetty alue on varattu oleskeluun ja jokilaivojen terasseille. Haastava materiaali ei houkuttele juuri jalankulkijoita.

Nykyisellä ajoradalla on teatterin edustalla nopeusrajoitus 30 km/h ja katutila on suorastaan ylileveä. Pyörätieluonnoksissa ajoradan leveydeksi jää 6,5–7 metriä. Niiltä osin, kun kadunvarsipysäköintiä voidaan säilyttää, on moottoriajoneuvoille varattu leveyssuunnassa tilaa yhteensä 10,5–11 metriä. Linjaosuudella on nykyisinkin yksi ajokaista suuntaansa, joten moottoriliikenteen sujuvuuteen muutos ei vaikuta. Enintään se siirtää ajorataa nopeuden ja turvallisuuden vuoksi nykyään pyöräilevät uusille pyöräteille autojen joukosta.

Suunnitelmassa pyöräliikennettä ei siis suinkaan siirretä ”keskelle autotietä”. Luonnoksissa esitetään vaihtoehtoisesti kaksisuuntaista pyörätietä joko joen tai teatterin puolelle tai vaihtoehtoehtoisesti yksisuuntaisia pyöräteitä molemmille laidoille. Jälkimmäinen tapa on moderni ja tavoitetaso muun muassa Helsingissä.

Syitä uudistukseen on useita. Nykyinen järjestely rannassa ei toimi.

Liikenne ei ole sujuvaa yhdistetyllä väylällä, jolla ei ole tilaa sekä jalankululle, että ajoneuvoliikenteelle. Itäinen Rantakatu on luonteeltaan läpiajokatu pyöräliikenteelle, joka lisääntyy reitillä Majakkarannan ja Hirvensalon suunnan kehittyessä.

Jokiranta on pyöräilyn pääväylän lisäksi myös tapahtumaympäristö.

Tapahtumien sulkiessa rannat pyöräilyltä, löytyvät seuraavat koko keskustan ohittavat yhtenäiset pyöräväylät Ratapihankadulta ja Kunnallissairaalantieltä. Välimatka on kapeimmillaan 1,7 karttakilometriä.

Turun pyöräilyn kehittämisohjelmassa Itäinen Rantakatu on luokiteltu kiireellisyysluokkaan 1. Keskustan pyöräväylien parantaminen on määritelty keskeiseksi lähivuosien tavoitteeksi useissa eri yhteyksissä.

Turun Polkupyöräilijät ry odottaa jo Toriparkin valmistumista ja sen myötä luvattua katutilaa, joka kadunvarsipysäköinniltä vapautuu.

Antti Vähäsöyrinki varapuheenjohtaja Turun Polkupyöräilijät ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää