Mitä vanhemmat edellä, sitä...

Päätoimittaja Koivisto

Kaikki nuoret eivät enää pääse kyykkyasentoon. Rasvamaksaa todetaan jopa teini-ikäisillä. Monet nuoret kärsivät niska-, hartia- ja selkäongelmista.

Muun muassa tällaisia tietoja kertoi Harri Helajärvi haastattelussa, joka julkaistiin Turkulaisessa keskiviikkona 27.11. Helajärvi on Paavo Nurmi -keskuksen vt. erikoislääkäri.

Ongelmien taustalla on liikkumattomuus ja pitkäkestoiset staattiset asennot. Seurauksena on monenlaisia terveysongelmia.

Lasten ja nuorten asema on parantunut monin tavoin. Kaikki käyvät peruskoulun, ja valtaosa jatkaa lukioon tai ammattikouluun. Ruumiillista kuritusta ei enää suvaita. Mielenterveyden ongelmiin on tarjolla apua aiempaa paremmin.

Silti on myönnettävä, että joissakin asioissa on kuljettu huonompaan suuntaan. Lasten liikkumattomuus on siitä yksi esimerkki.

Ennen lapsen ei tarvinnut edes harrastaa liikuntaa mitenkään erityisesti. Liikuntaa sai pihaleikeissä ja koulumatkoilla.

Nyt pihaleikkien tilalle ovat tunkeutuneet tietokoneet, älylaitteet ja pelikonsolit. Matkaa taitetaan entistä useammin mopolla, sähköpotkulaudalla tai vanhempien kyydillä. Siitäkin huolimatta, että nuoret kertovat olevansa huolissaan ilmastosta.

Älylaitteet eivät ole yksinomaan pahasta. On tärkeää, että nuoret oppivat käyttämään tietotekniikkaa ja pitävät yhteyttä toisiinsa. Vanhempien ja koulun pitäisi kuitenkin vetää laitteiden käytölle rajat.

Rajojen asettamista tärkeämpää on kuitenkin oma esimerkki. Lapset eivät liiku, jos vanhemmat eivät näytä esimerkkiä.

Olosuhteita ei ainakaan voi moittia. Turussa pääsee edullisesti uimaan tai pelaamaan sulkapalloa. Valaistuja kuntoratoja on eri puolilla kaupunkia.

Ruissalossa sitä monesti hämmästelee: liikkeellä on enemmän peuroja kuin turkulaisia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.