Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pianon kantajat

Räppäriduo JVG osuu oikeaan paikkaan Popkorni –biisissään, jossa todetaan, että: ”On pianon kantajii, on pianon soittajii”.

Ymmärrän Jaren ja VilleGallen sanoituksen tarkoituksen niin, että meitä kaikkia tarvitaan, ja että jokaiselle osaajalle löytyy oma ruutu.

Ammatillista koulutusta ja uusia osaajia tarvitaan varsinkin nyt, kun meillä on tarjolla ennätysmäärä vapaita työpaikkoja, ja samaan aikaan suuri työttömien määrä.

Uusien osaajien metsästys ei ole helppoa. Mistä löytää kantajat tai soittajat?

Maassamme on peräti 300 000 osaajaa, joilta puuttuu peruskoulun jälkeinen tutkinto. Heidän työllisyysasteensa on vain 40 prosenttia, joka on OECD maiden joukossa häpeällisen huono.

Jotain on pielessä myös nuorten koulutuksessa (lukiot ja entiset ammattikoulut). Keskeyttämisiä on aivan liikaa. Meillä on käsillä toistuvasti ikäluokkia, joista peräti 15 prosenttia jää ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Näitä lukuja pyöritteli marraskuun puolivälissä ammatillisen koulutuksen johdon foorumissa turkulainen opetusministeri Li Andersson.

Jo kaksi kolmasosaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoista on yli 20-vuotiaita. Nuorten ikäluokkien vähenemisen myötä aikuisten opiskelijoiden osuus vain kasvaa. Ei siis ihme, että jatkuvan oppimisen strategioita rakennetaan.

Aikuisille oppijoille pitää tarjota osaamisperusteista oppimista, jossa aikaisempi osaaminen tunnustetaan, ja vain puuttuvaa osaamista hankitaan. Oppiminen ei voi perustua opetussuunnitelmaan, vaan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ja tutkinnon perusteiden vaatimuksiin. Tällöin varmistetaan, että koulua ei käydä koulunkäynnin vuoksi, vaan osaamisen hankkimiseksi.

Ammatillista osaamista karttuu mitä moninaisimmissa oppimisympäristöissä. Verkko-opinnot, projektit ja työpaikalla tapahtuva oppiminen täydennettynä teoriaopinnoilla ja osaavan opettajan ohjauksella tuottavat parasta tulosta.

Pianon kantajia, soittajia, virittäjiä, tekijöitä ja myyjiä tarvitaan siinä missä muitakin osaajia. Osaamista kannattaa hankkia, ja pätevyyksiä päivittää. Se on meidän kaikkien etu.