Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Raitiotie kestävin tapa kehittää liikennettä ja kaupunkia

Turussa raitiotiepäätöstä on vitkuteltu vuosia vailla tietoa päätöksenteosta, vaikka useat selvitykset ovat osittaneet raitiojärjestelmän hyödyllisyyden, viimeisimpänä VTT:n selvitys. On siis tiedossa, että raitiotie maksaa itsensä takaisin 10 vuodessa sekä sen operointi on kaikissa tilanteissa kaksinivelbusseja halvempaa. Kun huomioidaan raitiovaunu- ja bussikaluston todellinen käyttöikä sekä operointikustannukset, on kiistatta osoitettavissa raitiotiejärjestelmän olevan elinkaaren aikana kaikkein taloudellisin ratkaisu kaupungille.

Kun kaupungin tekemään raitiotien yleissuunnitelman tarkennukseen jätettiin virheellisiä lähtöarvoja raitiotien vahingoksi, on siis nyt siirryttävä toteutussuunnitelman tekoon, jotta hankkeen kustannukset lasketaan liioittelematta. Tampereen raitiotiehankkeen myötä on aivan tuoretta kustannustietoa Suomesta siitä, mitä maksavat modernin raitiotien rakentaminen, kaluston hankkiminen sekä operointi. Mitään ei siis tarvitse arvailla. Tampereella ratikkahanke on etuajassa sekä budjetissaan, joten todistetusti ammattimaisella suunnittelulla hankkeessa ei tule yllätyksiä.

Taloudellisuuden ohella raitiotietä puoltavat useat muutkin seikat. Se on täysin esteetön (toisin kuin esim. kaksikerrosbussit), ympäristöystävällinen ja lisää todistetusti merkittävästi joukkoliikenteen käyttöä. Esimerkiksi Bergenissä pelkkä raitiotien ensimmäinen linja on kasvattanut matkustajamääriä bussiliikenteeseen nähden 50 % ja samalla autoliikenteen kasvu on saatu pysäytettyä. Lisäksi raitiotieinvestointi on maksanut itsensä takaisin jo 20-kertaisesti.

Aarhusissa tulokset ovat samansuuntaisia. Vastaavasti Metzin tai Malmön bussijärjestelmät ovat osoittaneet, että pelkästään bussijärjestelmää kehittämällä tavoitellut hyödyt eivät toteudu.

Taannoin julkaistut hiilinielulaskelmat asettavat Suomelle ennennäkemättömän päästövähennystarpeen. Liikenteen osalta enää sähköistäminen ei riitä, vaan liikennettä on myös vähennettävä.

Kaupunkiseuduilla ainoa tapa riittävän nopeaan päästöjen leikkaamiseen on laadukkaan raitiojärjestelmän toteuttaminen, jolla aidosti pystytään kaikkien hyötyjen ohella vähentämään autoilua kaikkine haittoineen.

Aarne Alameri

LuK

Turku