Toriparkkikeskustelu lyö yli yhtä räikeästi kuin maahanmuutto- ja ilmastokeskustelu

Janne Koivisto

Kuohunta toriparkin ympärillä ei ota laantuakseen.

Uusia laineita nostatti se, että Turun kaupunki on vuokraamassa Turun Toriparkki Oy:ltä maanalaisia tiloja. Tiloihin sijoitetaan torin ja toripaviljonkien sosiaali-, wc-, varasto- ja tekniset tilat.

Maanalaisten tilojen vuokraa on verrattu siihen vuokraan, jota Turun Toriparkki Oy maksaa Turun kaupungille Kauppatorin alaisesta maasta.

Vertaaminen ontuu pahasti. Toinen vuokrakohde on savimaata ja toinen valmiita liiketiloja.

Vaikka toriparkkia ei olisi rakennettu, uusi kauppatori olisi silti tarvinnut sosiaali-, wc-, varasto- ja tekniset tilat. Maanalaiset tilat eivät siinä mielessä edes liity toriparkkiin.

Lisäksi on syytä huomata, että Turun kaupunki vuokraa toripaviljongit ja niihin liittyvät maanalaiset tilat yrittäjille. Niiltä osin maanalaisten tilojen vuokran maksavat yrittäjät.

Kaupunki maksaa kauppatorin lämmityksestä, joka lisää mahdollisuuksia käyttää toria hyväksi ympärivuotisesti. Joillekin turkulaisille on tullut yllätyksenä, että lämmitys maksaa.

Toriparkin edistyksellisen energiaratkaisun vuoksi veronmaksajat säästävät lämmityksessä verrattuna siihen, ettei toriparkkia olisi. Edistyksellinen energiaratkaisu säästää myös ympäristöä.

Edelleen lietsotaan pelkoa, että toriparkki kaatuu jollakin tapaa veronmaksajien syliin. Älkää pelätkö. Ei kaadu. Se on fakta.

Faktat eivät ole painaneet toriparkkikeskustelussa enää aikoihin. Toriparkkiin on patoutunut 25 vuoden aikana niin paljon vihaa, että jotkut turkulaiset eivät enää suostu näkemään tosiasioita.

Turkulainen toriparkkikeskustelu lyö yli yhtä räikeästi kuin valtakunnallinen maahanmuutto-, homoliitto- tai ilmastokeskustelu.

Toriparkin ansiosta torin laidalla on käynnissä satojen miljoonien investoinnit, jotka tehdään yksityisellä rahalla.

Toriparkki on parasta, mitä Turun keskustalle on tapahtunut pitkiin aikoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää