Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuusto kantoi vastuuta

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina ensi vuoden talousarvion.

Kunnallisvero päätettiin pitää entisellään 19,50 prosentissa.

Kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan lukuun ottamatta rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosenttia.

Valtuusto päätti myös kaupungin talouden sopeuttamisohjelmasta. Toimenpiteiden yhteenlaskettu säästösumma jäi vain 570 000 euroa esitetystä 59 miljoonasta eurosta.

Suurimmat muutokset tehtiin hyvinvointitoimialan kohdalle. Toimialan tuotto-odotusta laskettiin 2,3 miljoonasta eurosta 700 000 euroon.

Joukkoliikenteen osalta 700 000 euron säästötavoitetta ei kohdennettu, vaan keinot tavoitteen saavuttamiseksi päättää myöhemmin joukkoliikennelautakunta. Lippujen hintoja ei koroteta ainakaan tässä vaiheessa.

Maksullista pysäköinnin tuottotavoitetta korotettiin 300 000 eurolla. Kokonaistavoite on nyt 3,1 miljoonaa euroa lisätuloa.

Moni turkulainen on varmasti tyytyväinen siihen, ettei kunnallisvero nouse. Ero esimerkiksi Helsinkiin on jo 1,5 prosenttiyksikköä.

Tyytyväisyyteen on syytä myös siksi, että valtuusto pystyi päättämään talouden sopeuttamisesta. 59 miljoonan euron säästöpaketista putosi pois vain reilut puoli miljoonaa euroa.

Alkuperäinen säästötavoite oli 50 miljoonaa euroa. On hyvä, että toimenpiteitä on reilusti yli, sillä niiden toteutumiseen liittyy epävarmuutta.

Turkulaisten luottamus kaupungin toimintaan on ollut koetuksella. Luottamusta ovat nakertaneet muun muassa koulujen sisäilmaongelmat, pitkäksi menneet hankkeet ja joukkoliikenneratkaisun venyminen.

Maanantain kokous luo luottamusta siihen, että Turulta löytyy yhä yksituumaisuutta ja päätöksentekokykyä.