Mielipide: Tasa-arvoa varhaiskasvatukseen myös maksuissa

toimitus

Perheet ovat voineet Turussa 2010-luvun alusta saakka saada lapselleen varhaiskasvatusta niin kunnallisessa kuin palvelusetelillä yksityisten järjestämässä päivähoidossa. Varhaiskasvatuksen monipuolinen palvelurakenne on tuonut perheille mahdollisuuksia valita vapaammin omalle perheelle sopivaa päivähoidon järjestämistä omalle lapselle sopivassa paikassa.

Olemme seuranneet huolestuneena yhtä Turussa palvelusetelin käyttöönottoon liittyvää piirrettä, mitä ei ole vielä korjattu: perheille koituvat ylimääräiset maksut ja näiden maksujen kasvaminen.

Pienten lasten vanhemmat voivat Turussa valita kunnallisen päivähoidon tai saada palvelusetelin, jossa kunta maksaa perheen valitsemalle yksityiselle toimijalle varhaiskasvatuksen järjestämisestä ennaltasäädetyn summan.

Palvelusetelijärjestelmään sitoutuneet yksityiset päiväkodit voivat periä perheiltä setelin päälle lisäksi erillisen kuukausimaksun. Tämä maksu vaihtelee Turun sisällä valitettavan paljon. Osassa päiväkodeista maksua ei peritä, mutta niissä, joissa peritään, maksut ovat pienimmillään viisi euroa ja suurimmillaan jopa seitsemänkymmentä euroa.

Miksi kunnan kanssa palvelusetelistä sopineet yksityiset varhaiskasvatuksen tuottajat perivät perheeltä 70 euron kuukausimaksun per lapsi?

Yksityisen varhaiskasvatuksen määrä ja järjestämistavat vaihtelevat paljon Suomen suurimmissa kunnissa. Vertaamme usein Turussa palveluitamme kutoskaupunkeihin, eli muihin viiteen suurimpaan kaupunkiin. Kuutoskaupungeista palvelusetelin maksukattoa ei ole otettu monessakaan käyttöön, sillä markkinoiden on ajateltu pitävän hinnat kurissa. Tämä ei selvästikään enää päde Turussa. Se ei ole pätenyt myöskään Vantaalla, jossa tuetaan monin tavoin yksityistä päivähoitoa, mutta jossa perheiden näkökulmasta on päätetty asettaa maksukatto.

Vaihteleva hinta asettaa perheet eriarvoiseen asemaan ja on taloudellisesti vakava paikka perheiden tukemisen näkökulmasta. Turun sopeuttamisohjelmassa pohditaan juuri yksityisen varhaiskasvatuksen lisäämistä. Monella perheellä ei nytkään ole aitoa valinnanvaraa, sillä lähipäiväkoteja ei joka paikassa Turkua ole välttämättä enempää kuin yksi. Jos lähipäiväkoti perii kolmelapsiselta perheellä 70 euron lisämaksun jokaisesta lapsesta, onko järjestelmämme enää perheitä varten?

Maksukatto toisi myös yrityksiä samalle viivalle. Tällä hetkellä voittoa tavoittelemattoman säätiöpohjaisen päiväkodin asiakasmaksu on 5 euroa ja suuren valtakunnallisen yrityksen maksu 70 euroa. Olisiko maksukatto reilumpi kaikille?

Turussa tulisi mielestämme asettaa maksukatto, sillä se olisi hyväksi niin perheiden taloudelle, perheiden tasapuoliselle palvelunsaatavuudelle kuin lisäisi myös palvelua tuottavien yrittäjien keskenään yhdenvertaista kohtelua.

Niina Ratilainen (vihr.)

Mari-Elina Koivusalo (sd.)

kaupunginvaltuutetut

Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää