Milloin päreet palavat

Antti-Pekka Pietilä

Olen osallistunut lukuisiin keskusteluihin ruoan hinnasta, maataloustuesta ja aluepolitiikasta. Kerron maaseudulta saamastani palautteesta.

Pientilat ovat saattohoidossa. Ne eivät tuota ruokaa eikä rehua. Näitä tiloja on noin 25 000. Seuraavien 10 vuoden aikana kannattamattomien tilojen määrä putoaa muutaman tuhanteen. Samalla maaseutu tyhjenee työväestä. Jäljelle jää paljon työttömiä ja eläkeläisiä.

Keskusta ajaa maaseutuun pohjautuvaa maakuntahallintoa, jotta se voisi hallita seutukuntia vielä sata vuotta. Mitä tehdään maakunnilla, joissa ei ole maatiloja, työpaikkoja, veronmaksajia, palveluja eikä äänestäjiä? Ne jäävät kaupunkilaisten tuen varaan. Kepulle riittää hallinto ilman hallittavia?

Aluepolitiikan suurimmat kysymykset liittyvät väkirikkaan Suomen terveys-, työllisyys- ja talousasioihin. Niitä ratkotaan Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Näillä alueilla keskustan kannatus on kaikkein vähäisintä.

Maaseutu-Suomessa turvaudutaan yhä enemmän perussuomalaisiin alueiden edunvalvonnassa. Tämä koskee niin palkansaajia kuin maatilallisia, jotka arvostelevat keskustaa vasemmistolaistumisesta ja demarivetoiseen velkaantumispolitiikkaan suostumisesta.

Maahanmuuton vastustaminen ei ole enää tärkein syy vaihtaa keskustasta persuihin. Maaseudun ja haja-asutusalueiden väki luottaa yhä enemmän persuihin kaikissa asioissa. Jos tämä kehitys jatkuu, tulevia maakuntia johtavat persut eivätkä keskustalaiset.

Veikkaus voisi avata vedonlyönnin Antti Rinteen hallituksen elinpäivistä, sillä keskustan ydinkannattajien tyytymättömyys lisääntyy päivä päivältä.

Puolet keskustan avainhenkilöistä haluaa aidon puheenjohtajavaalin ensi kesän varsinaisessa puoluekokouksessa. Katri Kulmuni on siis pätkäpuheenjohtaja, joka hoitaa Juha Sipilältä kesken jäänyttä loppukautta.

Kulmunilla on hyvin vähän aikaa vaikuttaa keskustan kannatuskehitykseen ja Rinteen hallituspolitiikkaan. Katri juoksee kilpaa puolueen sisäisen vallankumouksen alkamisen kanssa.

Kestääkö keskustan kentän pinna ensi kesään saakka, vai palaako se puhki jo talvella taloustilanteen heikentyessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää