Epävarmuutta ilmassa

toimitus

Poliitikot ovat nyt pureskelleet parin viikon ajan Turun kaupungin talouden sopeuttamisohjelmaa. Viranhaltijat esittivät 95 keinoa, joilla Turun kaupungin pitäisi pystyä sopeuttamaan talouttaan 59 miljoonalla eurolla.

Toimenpiteet voi jakaa kahteen koriin: rakennemuutoksiin ja perinteisiin leikkauksiin.

Perinteiset leikkaukset ovat herättäneet joissakin poliitikoissa närää, koska he kokevat, että leikkaukset tulivat heille puskista.

Turkulainen uutisoi 7.8.2019, että kaupungin talouden sopeuttaminen ei välttämättä vaikuta suuresti turkulaisten palveluihin.

Turun talous- ja rahoituspäällikkö Valtteri Mikkola kertoi tuolloin, että tavoitteena on ensisijaisesti löytää kustannustehokkaampia toimintatapoja.

”Silloin vaikutukset kuntalaisten palveluihin ovat olemattomia tai hyvin pieniä”, Mikkola sanoi.

Nyt listalla onkin korotuksia asiakasmaksuihin, bussilippuihin ja pysäköintimaksuihin ja ”oppilasryhmäkokojen optimointia”.

Suurimmat säästöt on kuitenkin tarkoitus saada rakennemuutoksista. Niiden ongelma on se, että niihin liittyy paljon epävarmuustekijöitä.

Yksi epävarmuustekijä on se, että suurinta sopeutusta odotetaan hyvinvointitoimialalta, jonka on ollut käytännössä vaikea säästää.

Hyvinvointitoimialan kustannukset ovat kasvaneet 2000-luvulla keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa. Kustannusten reaalikasvu on ollut lähellä nollaa vain parina vuotena. Silloinkin nollakasvu on johtunut siitä, että valtiolta on tullut ylimääräistä rahoitusta. (Turkulainen 4.6.2019.)

Onnistuuko hyvinvointitoimiala nyt siinä, missä se ei ole onnistunut kahteenkymmeneen vuoteen?

Rakennemuutoksiin liittyen voi myös kysyä, miksi niitä ei ole tehty jo aiemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää