Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tavoitteena tasapaino

Turussa satoi maanantaina ensilumi. Lunta on tullut tupaan myös Turun kaupungin taloudessa. Marraskuussa päätettävässä talousarvioissa menojen kasvu on taitettava takaisin kestävälle uralle ja talous saatava tasapainoon. Jatkuvasti ei voi elää yli sen minkä tienaa.

Vain käyttömenoja karsimalla ja tulevaa menojen kasvua jarruttamalla talous voidaan saada kuntoon. Veroja korottamalla talous ei valitettavasti tervehdy, sillä hillitsemätön menojen kasvu syö jokaisen korotuksen hetkessä. On siis hoidettava syitä, ei oireita.

Uudet pyörätiet, monitoimitalot tai päiväkodit – eivätkä edes funikulaarin tai Logomon sillan fiaskot – selitä paisunutta alijäämää, vaan sen tekevät verrokkikaupunkeja, kuten Oulua tai Tamperetta, huomattavasti korkeammat kustannukset tavallisten peruspalveluiden tuottamisessa. Tuota kustannuseroa Turku yrittää kuroa umpeen. Investointitasossa Turku jää Tamperetta selvästi jälkeen. Syypäinä kasvaneelle alijäämälle eivät siis ole liian suuret investoinnit, vaan järkyttävää tahtia nousevat käyttömenot. Turun tapa tuottaa palveluita on liian kallis. Oman toiminnan uudistaminen on onneksi mahdollista. Kukaan ei nimittäin liene sitä mieltä, että kaupunki tekisi tänään kaiken täydellisesti.

Uudistumiseen tarvitaan investointeja, jotka mahdollistavat entistä tehokkaamman toiminnan ja toisaalta tuovat kaupunkiin elämänlaatua ja hyvinvointia. Kasvava kaupunki tarvitsee uusia päiväkoteja, kouluja, teitä, johtoja ja putkia. Säästökohteita harkittaessa kaupungin elinvoimasta on pidettävä kiinni. Jatkuvilla uusilla investoinneilla sekä ylläpidetään nykyistä että ennen muuta rakennetaan tulevaisuuden iloa ja elämänlaatua sykkivää kaupunkia.

Verokorotuksesta puhuminen on myrkkyä etenkin rohkeutta ja tulevaisuudenuskoa vaativille investointihaaveille. Erityisen tuhoisaa se voi olla mielipiteitä vahvasti jakavan ratikan osalta. Kaupunkilaisille on vaikea perustella mittavaa uutta joukkoliikenneratkaisua ja palvelutason nostoa, jos talouden yhtälöä ei saada nykyisilläkään palveluilla tasapainoon ilman lisävierailua veronmaksajien kukkarolla. Veronkorotus söisi nopeasti turkulaisten luottamuksen päättäjien, uuden jätti-investoinnin vaatimaan, kykyyn hoitaa taloutta vastuullisesti ja kestävästi. Korotus tuskin lisäisi myöskään jo ennestään penseästi raiteisiin suhtautuvien päättäjien intoa edistää hanketta. Veronkorotus voisikin olla viimeinen naula ratikkahaaveiden arkkuun.

Talouden tasapainon haasteena on tietysti yhteensovittaa käyttötalouden säästöt, kasvun investoinnit, kaupunkilaisten kasvavat odotukset ja tarvitsevien välttämättömät tarpeet. Seuraavat viikot kuluvat näitä ristipaineita jonglööratessa.